آیا خوردن تخم کفتر مشکل گفتاری کودکان را حل میکند؟
برخی از والدین برای درمان لکنت زبان و سایر اختلالات گفتاری کودکان به روشهای طب سنتی مانند خوراندن تخم پرندگان از جمله تخم کبوتر و بلدرچین روی میآورند. اما این باورها تا چه حد درست است؟
متخصصان گفتاردرمانی این روش را غیرعلمی و ناکارآمد میدانند. مرتضی پودینه، کارشناس گفتاردرمانی، تأکید دارد که چنین روشهایی توجیه علمی ندارند و تنها باورهای نادرستی هستند که رایج شدهاند.
از سوی دیگر، متخصصان طب ایرانی نظری متفاوت دارند. یک پزشک عمومی و متخصص طب ایرانی به همشهری آنلاین گفت که در کتابهای طب ایرانی به تأثیر تخم پرندگان مانند تخم کبوتر و گنجشک روی زبان کودکان اشاره شده است.
او میگوید شرایط مراجعه کودک، میزان لکنت زبان و روش تشخیص طبیب میتوانند در اثرگذاری این روشها نقش داشته باشند. همچنین، علاوه بر تخم پرندگان، گیاهانی مانند "اَگیرِ ترکی" یا "وَج" در این زمینه مورد استفاده قرار میگیرند.
این پزشک تأکید میکند که درمان با داروهای گیاهی یا تخم پرندگان باید با توجه به شرایط خاص کودک و نظر متخصص انجام شود. گاهی نیاز است قبل از شروع درمان، تکنیکهایی بر روی کودک اعمال شود یا بازه زمانی خاصی طی شود تا بهبودی حاصل شود.
اختلالات گفتاری یکی از رایجترین مشکلات بین کودکان است که علت اصلی آن هنوز مشخص نشده است. متخصصان گفتاردرمانی تأکید میکنند والدین در صورت مشاهده مشکلات گفتاری در کودکان، باید در زمان طلایی زیر هفت سالگی آنها را به گفتاردرمانگر مراجعه دهند. در غیر این صورت، این اختلال ممکن است تا بزرگسالی ادامه یابد. بر اساس آمار، حدود ۲۵ درصد کودکانی که دچار لکنت زبان هستند، این مشکل را تا بزرگسالی همراه دارند.
به گزارش همشهری آنلاین، ۵ تا ۱۰ درصد کودکان دچار انواع اختلالات گفتاری، از جمله لکنت زبان، تأخیر در حرف زدن، اختلالات تلفظی، و مشکلات در درک گفتار هستند. یکی از دلایل افزایش این آمار در ایران به پاندمی کرونا برمیگردد که موجب خانهنشینی و کاهش تعاملات اجتماعی کودکان شد. درباره لکنت زبان نیز گفته میشود که ۷ درصد از جمعیت جهان با این اختلال مواجه هستند. این مشکل معمولاً از ۲ تا ۶ سالگی شروع میشود و کودک در روان صحبت کردن دچار مشکل میشود.