کلیات طرح محدودسازی اینترنت ایران در کمتر از ۲۰ دقیقه تصویب شد!
کلیات طرح محدودسازی اینترنت ایران موسوم به «طرح صیانت از فضای مجازی» در جلسه امروز کمیسیون مشترک مجلس در کمتر از ۲۰ دقیقه با ۱۸ رای موافق و یک رای مخالف تصویب شد.
بر اساس گزارش رسانههای داخلی ایران، کمیسیون مشترک بررسی طرح صیانت، امروز (سهشنبه - ۳ اسفند)، کلیات این طرح جنجالی را با عجله و اصرار به برگزاری هرچه سریعتر رایگیری تصویب کرد.
طبق این گزارش و ویدئوهای منتشر شده از این جلسه، «رضا تقیپور» رئیس کمیسیون مشترک، با اصرار به رأیگیری و جلوگیری از خروج اعضا باعث شد این طرح در کمتر از ۲۰ دقیقه و در یک رأیگیری ۳۰ ثانیهای به تصویب برسد.
گفتنی است که در این جلسه تنها یک مخالف، «جلال رشیدی کوچی»، حضور داشت و به او سه دقیقه فرصت صحبت کردن داده بودند.
بر اساس طرحی که امروز در مجلس به تصویب رسیده، طرح محدودسازی اینترنت در صحن علنی بررسی نخواهد شد و قرار است این طرح با استناد به اصل ۸۵ قانون اساسی، پس از تصویب جزئیات از کمیسیون مشترک یکراست به شورای نگهبان برود و در صورت تایید شورای نگهبان، قانون شود.
انتشار این خبر با واکنش گسترده و فوری کاربران در رسانههای اجتماعی مواجه شده و بسیاری با هشتگ «نه به طرح صیانت» در حال اعتراض به این طرح و ابراز نگرانی درباره محدودیت بیشتر در دسترسی به اینترنت هستند.
طرح صیانت که ناظران آن را معادل قطع ارتباط کاربران ایرانی با شبکه جهانی میدانند، از ماهها پیش خبرساز شده و گروههای زیادی از مردم و صاحبان کسبوکارهای آنلاین درباره آن هشدار دادند.
پیشتر، علی خامنهای، رهبر ایران، وضعیت اینترنت در ایران را «ول و رها» خوانده و خواستار اعمال محدودیت بر آن شده بود.
در مردادماه ۱۴۰۰ پس از انتقاد خامنهای از محدود نکردن آن از سوی نهادهای مسئول، «طرح صیانت از فضای مجازی» که محوریتش محدودسازی شبکههای اجتماعی است، در دستور کار مجلس ایران قرار گرفت.
کارشناسان این حوزه پیشتر نسبت به تلاشهای دولت ایران برای تشدید کنترل بر اینترنت از طریق طرح صیانت هشدار داده بودند.
به گفته رسانههای داخلی ایران، این طرح به نهادهای نظامی اجازه میدهد «نقش پررنگی» در زمینه خدمات اینترنتی و نظارت بر آن داشته باشند.
در روزهای اخیر نیز گزارشهای متعددی درباره کاهش عامدانه سرعت اینترنت برای اختلال در دسترسی به شبکههای اجتماعی پرطرفدار مانند اینستاگرام منتشر شده است.
هنوز مشخص نیست «طرح صیانت از فضای مجازی» چگونه اجرایی خواهد شد؛ با این حال اگر کندی شدید اخیر در اینترنت نشانهای از آغاز آن باشد، آینده خوبی در انتظار کاربران ایرانی نخواهد بود.
گفتنی است بر اساس آمارهای «خانه آزادی» (فریدام هاوس)، ایران در سال ۲۰۲۱ یکی از بدترین کشورها با کمترین آزادی اینترنت -حتی پایینتر از کشورهایی همچون بلاروس، ازبکستان و پاکستان- بوده است.