این نظرسنجی مردمی از دلیل کشته شدن رئیسی همه را غافلگیر کرد!
در حالی که دولت ایران با بزرگترین نبرد خود برای مشروعیت از زمان تأسیس جمهوری اسلامی مواجه است، یک نظرسنجی جدید نشان میدهد که حداقل ۶۵ درصد مردم انتخابات ریاست جمهوری پیش رو را تحریم خواهند کرد.
بر اساس نظرسنجی انجام شده توسط موسسه جمان مستقر در هلند و منتشر شده توسط ایران اینترنشنال انگلیسی، تنها ۲۲ درصد از پاسخ دهندگان تایید کردند که قطعا رای خواهند داد، در حالی که ۱۲ درصد هنوز بلاتکلیف هستند.
این نظرسنجی با عنوان «نگرش ایرانیان نسبت به انتخابات ۲۰۲۴» به صورت آنلاین طی سه روز از ۱۷ تا ۱۹ ژوئن ۲۰۲۴ بر روی نمونهای متشکل از ۷۷۲۱۶ نفر انجام شد.
علاوه بر این، نزدیک به ۳۴ درصد از مردم گزارش دادند که از تاریخ برگزاری انتخابات زودهنگام در ۲۸ ژوئن در پی مرگ ناگهانی ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور سابق، که ماه گذشته در سقوط یک بالگرد عجیب و غریب به همراه چند مقام مسئول جان باختند، اطلاعی نداشتند.
نتایج این نظرسنجی نارضایتی عمیق از نظام سیاسی کنونی را نشان میدهد و نزدیک به ۶۸ درصد از پاسخدهندگان «مخالفت با نظام عمومی جمهوری اسلامی» را دلیل اصلی رای ندادن خود عنوان میکنند.
در فوریه امسال، یک نظرسنجی نشان داد که سه چهارم مردم ایران انتخابات پارلمانی آتی را تحریم میکنند و ۷۵ درصد به دنبال سرنگونی دولت هستند.
این نظرسنجی همچنین به برداشتهای عمومی درباره سقوط بالگرد که منجر به کشته شدن رئیسی شد، اشاره کرد، به طوری که ۵۱ درصد از پاسخدهندگان آن را به «مبارزههای قدرت درون رژیم» نسبت دادند، در حالی که ۱۳ درصد معتقد بودند که علت آن عوامل طبیعی است، و ۶ درصد گمان میکردند که این حادثه به دلیل اقدامات خرابکارانه رژیم در برابر کشورهای خارجی رخ داده است.
این نتایج نشان دهنده روحیه عمومی در کشور در بحبوحه نابسامانیهای اقتصادی و اجتماعی است. ایران در چهار سال گذشته از تورم سالانه بیش از ۴۰ درصد و خشونت بیسابقه دولت علیه کسانی که از سال ۲۰۱۹ جرات اعتراض داشتند رنج برده است. شخصیتهای سیاسی و مدنی، فعالان زن و سازمانهای مدنی طی روزهای گذشته خواستار تحریم انتخابات شدهاند.
بیش از ۵۰۰ معلم، فعال صنفی و چهرههای برجسته فرهنگی در ایران با صدور بیانیهای علنی تصمیم خود را مبنی بر عدم حضور در انتخابات ریاستجمهوری آتی اعلام کردند.
نرگس محمدی، برنده جایزه نوبل ایرانی، از داخل زندان اوین، انتخابات ریاست جمهوری در ایران را محکوم کرد و آن را «انتخابات نامشروع حکومت ظالم و نامشروع» توصیف کرد.
به همین ترتیب، محبوبه رضایی، زندانی سیاسی، با انتقاد از انتخابات، توضیح داد که «جمهوری اسلامی مشروعیت ندارد» نزدیک به دو سال پس از اینکه قیام زنان، زندگی و آزادی دولت را دچار بحران کرد.
دهها شهروند نیز در نامههایی به ایران اینترنشنال تایید کردند که در انتخابات شرکت نخواهند کرد.
روز شنبه گزارش شد که ایالات متحده اجازه ایجاد مراکز رایگیری از راه دور برای ایرانیان خارج از کشور را خواهد داد و ایرانیان آمریکایی به شدت از این تصمیم انتقاد کردند و گفتند که این تصمیم تنها مشروعیت رژیم را تقویت میکند.
آمریکا با داشتن بزرگترین جامعه ایرانی جهان در خارج از کشور، بیش از ۳۰ ایستگاه در سراسر ایالات متحده برای اخذ رأی از ایرانیان راهاندازی کرده است. کشوری که سال گذشته ایران را به عنوان کشور شماره یک حامی تروریسم در جهان معرفی کرد.
صندوقهای رای در بخش منافع ایران سفارت پاکستان در واشنگتن، نیویورک و جاهای دیگر برپا خواهد شد.