ملاقات جنجالی پزشکیان با یک اسرائیلی؛ «اتفاقی» یا با دعوتنامه رسمی؟
ملاقات جنجالی پزشکیان با یک اسرائیلی؛ «لیور استرنفلد» کیست و به رئیسجمهور ایران چه گفت؟
روایتهای ضد و نقیض از ملاقات «مسعود پزشکیان»، رئيسجمهوری ایران با یک شهروند اسرائیلی در نیویورک منتشر شده است؛ آیا این ملاقات «اتفاقی» بوده یا با دعوتنامه رسمی صورت گرفته است؟
همزمان با اوج گرفتن جنگ اسرائیل با حماس و حزبالله و درگیریهای نیابتی اسرائیل و ایران، گزارشهای مبتنی بر ملاقات «مسعود پزشکیان»، رئيسجمهوری ایران با یک شهروند اسرائیلی منتشر شده است.
این ملاقات در حاشیه شرکت مسعود پزشکیان ک در نشست سران مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک صورت گرفته است.
بر اساس این گزارشها، رئيسجمهوری ایران ب در حاشیه گردهمایی با عنوان «گفتگوی میان ادیان» با این شهروند اسرائیلی که «لیور استرنفلد» نام دارد، دیدار کرد.
دولت ایران درمورد ملاقات پزشکیان با این پروفسور اسرائیلی چه گفت؟
رسانههای محلی ایران از جمله خبرگزاری ایرنا، ایسنا و نور نیوز، در گزارشی که امروز (پنجشنبه - ۵ مهر) منتشر شده نوشت: «نماینده دائم ایران در سازمان ملل متحد در نیویورک در خصوص دعوت از یک استاد یهودی-آمریکایی به نشست گفتگوی میان ادیان با حضور مسعود پزشکیان، رئیس جمهور، توضیحاتی را ارائه کرده است.»
در بیانیه هیئت نمایندگی ایران که روز گذشته منتشر شده، آمده است: «لیور استرنفلد به عنوان استاد دانشگاه و یک یهودیی آمریکایی به این نشست دعوت شده بود.»
در ادامه این بیانیه آمده است: «این نشست ترکیب متوازنی از علما و اساتید دانشگاه متعلق به ادیان ابراهیمی بود. دلیل دعوت از لیور استرنفلد، سوابق طولانی پژوهش در زمینه یهودیت، اسلام و ایران بوده. او همچنین نامبرده دارای سابقه فعالیت ضد صهیونیستی بوده است.»
در پایان این بیانیه آمده است: «او به عنوان یک آمریکایی یهودی به این جلسه دعوت شده و هیچ اطلاعی از سابقه احتمالی داشتن تابعیت مضاعف در اختیار نبوده است. این حرکت مشکوک تبلیغاتی صورت گرفته ریشه در خشم رژیم صهیونیستی از برگزاری چنین نشستی دارد.»
پس «لیور استرنفلد» کیست؟ و درباره ملاقات وی با پزشکیان چه گفته است؟
لیور استرنفلد شهروند اسرائیلی است.
او پژوهشگر دانشگاه ایالتی پنسیلوانیا است.
لیور استرنفلد استاد تاریخ و مطالعات یهود است.
او در زمینه تاریخ یهودیان و ایران تحقیق میکند.
او در ماههای اخیر مقالات انتقادی درباره نحوه هدایت جنگ توسط اسرائیل نوشته است.
او همچنین کتاب «میان ایران و صهیون؛ تاریخچه یهودیان ایران در قرن بیستم» را منتشر کرده است.
«لیور استرنفلد» درباره ملاقات وی با پزشکیان به روزنامه «هاآرتص» اسرائیل گفت:
«وقتی دو هفته پیش دعوتنامه شرکت در این جلسه را دریافت کردم، شگفتزده شدم.»
«در ابتدا مطمئن نبودم که دعوتنامهای واقعی دریافت کردم اما پس از کمی تحقیق دریافتهام که دعوتنامه جعلی نیست.»
«برای پیشگیری از هرگونه سوء تفاهمی، به روشنی گفتم که در حقیقت من یک شهروند اسرائیلی هستم و به من اطمینان داده شد که مشکلی وجود ندارد.»
«پیش از آنکه در نشستی با حضور مسعود پزشکیان و دیگر مقامهای ایران شرکت کنم، ضرورت داشت که این موضوع را بررسی کنم که آیا حضور در چنین نشستی به معنای نقض قوانین اسرائیل خواهد بود یا خیر.»
«با مقامات اسرائیلی در این مورد مشورت کردم و به این نتیجه رسیدم که منعی برای حضورم در این نشستی وجود ندارد.»
«حضور در نشستی با حضور با رئیسجمهوری ایران و صحبت کردن و گوش دادن به او فرصتی بود که نمیتوانستم آن را از دست بدهم.»
«من تنها اسرائیلی حاضر در این نشست بودم و موفق شدم هم در طول آن سخن بگویم و هم پس از پایان این نشست توانستم بهطور مستقیم با مسعود پزشکیان صحبت کنم.»
«ابتدا کتابم را به رئیسجمهوری ایران دادم. سپس گفتم که معتقدم او در موقعیتی منحصر بهفرد است تا ایران را به سمت نقشی سازنده در خاورمیانه هدایت کند.»
«پزشکیان پاسخ داد که وقتی اسرائیل و فلسطینیان به توافقی مورد قبول دو طرف برسند، تهران دیگر پرچم مبارزه برای فلسطین را بر نخواهد افراشت.»
«من نیز به او گفتم که گفتن همین حرف بهطور مستقیم به مخاطبان غربی، میتواند تاثیر بسیار مثبتی داشته باشد.»
«من موضوعی را مطرح کردم که وزیر خارجه پیشین ایران سال گذشته درباره مسئله گروگانها [در غزه] به عنوان یک موضوع انسانی صحبت کرد و ایران پیشنهاد کمک برای حل آن را داد. رئیسجمهوری ایران از این نظر خوشش نیامد و گفت ایران کار خود را با امضای توافق هستهای انجام داده و اکنون غرب باید گامی در جهت گفتگو با ایران بردارد.»
«پزشکیان سیاستمداری زیرک است که بر احیای گفتوگو با غرب تمرکز دارد. از مشاهده نشستهای مطبوعاتی به نظر میرسد که دستور کارش شفاف است؛ تعامل با غرب، احتمالا امضای توافق هستهای دیگر، رفع تحریمها و بهبود روابط. غرب باید این فرصت را غنیمت بشمارد.»