زنگ خطر هاری در ایران به صدا درآمد

در روزهای اخیر، با مرگ دو ایرانی در نتیجه ابتلا به بیماری هاری در شهرهای مشهد و نکا، زنگ خطر این بیماری ترسناک در کشور به صدا درآمده است.
نخستین قربانی، مردی ۴۱ ساله در مشهد بود که دو ماه پس از گزیده شدن توسط سگ، به مراکز درمانی مراجعه نکرد و در نهایت جان خود را از دست داد.
تنها یک روز پس از این اتفاق دلخراش، عسل عابدی، دختربچهای ۴ ساله در نکا پس از حمله سگ نگهبان یک باغ، به بیمارستان منتقل شد. متاسفانه با وجود تلاش پزشکان، این کودک نیز در نهایت قربانی این بیماری شد.
بر اساس آمارهای رسمی، ایران از نظر آمار مرگ و میر ناشی از هاری در بین کشورهای پرخطر قرار دارد.
اگرچه برخی منابع بینالمللی آمار کشته شدگان را بین ۲۰ تا ۹۰ نفر در سال برآورد میکنند، اما مقامات داخلی این رقم را ۱۰ تا ۲۰ مورد در سال اعلام کرده اند.
آمار سگ گزیدگی نیز روندی فزاینده دارد، به طوری که از حدود ۱۵ هزار مورد در سال ۱۳۶۶ به بیش از ۲۴۸ هزار مورد در سال ۱۴۰۱ رسیده است. سگ ها به عنوان مهمترین ناقل بیماری هاری به انسان شناخته می شوند.
این وضعیت نگران کننده، انتقادات فعالان محیط زیست را برانگیخته است.
حسین آخانی، استاد دانشگاه تهران، "جنبش سگ ولگرد پروری" را عامل اصلی این معضل می داند که با منافع کلان برای سگ معاشان پیش میرود. وی خواستار برخورد قانونی با این پدیده و حمایت از نگهداری حیوانات خانگی صاحبدار شد.
در همین راستا، آخانی راهکارهایی همچون تصویب قانون نگهداری حیوانات صاحبدار، برخورد با غذارسانی غیرقانونی به حیوانات ولگرد، عقیمسازی و جمع آوری حیوانات مهاجم را پیشنهاد کرد تا شاید این بحران سلامت عمومی کنترل شود. در غیر این صورت، وضعیت به مرور بحرانی تر خواهد شد.