ماه رمضان در ایران از دیرباز شامل مراسم خاصی بودهاست.
این ماه که سرشار از برکت است بهانهای شده تا مسلمانان در کنار هم در مساجد و تکیهها جمع شوند و پس از دعا و نیایش و اقامه نماز، روزه خود را باز کنند.
پیش از آغاز ماه مبارک رمضان، مردم ایران مراسم خاصی برای استقبال از این ماه دارند از جمله آماده سازی و غبارروبی مساجد، خانه تکانی، کمک به نیازمندان، حضور بر سر خاک اموات، تهیه اقلام خوراکی برای سفرههای افطار و سحر و خیرات دادن.
مراسم اصلی ماه رمضان در میان مردم ایران مشترک است اما چونکه ایران سرزمینی است که اقوام مختلف را دارد پس به طبع در جایجای ایران مراسم خاص و برنامههای گوناگونی در ماه رمضان برگزار میشود.
«رمضونیکه» یا رمضان خوانی یکی از رسوم معروف مردم سیستان و بلوچستان است. در ایام ماه رمضان گروههای مختلف ۵ تا ۲۰ نفره تشکیل و با مراجعه به در منازل شهروندان به صورت دسته جمعی اشعاری را میخوانند که از آن جمله رمضان الله، الله رمضان، رمضان الله خوشنام خدا، رمضان آمده میهمانش کنید، است.
در آذربایجان غربی نیز «قاباخلاما» سنتی است که حتماً باید پیش از ماه رمضان اجرا شود. در این دیار بزرگترها بعد از رؤیت هلال ماه رمضان، به چهره یک کودک معصوم یا یک فرد مؤمن و نمازخوان نگاه میکردند.
گرگیعان یا قرقیعان آیین سنتی رایج بین عربهای خوزستان است. این آیین در نیمهٔ ماه رمضان در مناطق عربنشین توسط کودکان اجرا میشود. در این آیین، در شب پانزدهم ماه رمضان، کودکان عرب خوزستان پس از افطار، لباسهای محلی خود را میپوشند و با شور به کوچههای شهرها و روستاهای عربنشین میروند و با بر گردن آویختن کیسههایی از پیش تهیهشده، برای جمعآوری عیدی و شیرینی ماه رمضان به درب خانهها میروند.
اما در همدان، یکی از سنتهای قدیمی مردم این شهر مراسم کیسه برکت است؛ در روز ۲۷ رمضان، زنان روزه دار هنگام رفتن به مسجد و اقامه نمازظهر به همراه خود پارچه و نخ و سوزن میبرند و در بین دو نماز ظهر و عصر با استفاده از این وسیلهها به کار دوختن یک یا چند کیسه برکت مشغول میشوند.
به اعتقادمردم همدان هر فردی که داخل این کیسه پول بریزد، خداوند به دارایی خود برکت میدهد.