مسلمانان افغانستان آماده یک ماه روزهداری میشوند
مردم مسلمان افغانستان نیز مثل برادران و خواهران دینی خود در سایر نقاط جهان، روزهداری در ماه مبارک رمضان را یکی از ارکان مهم دین اسلام میدانند و این روزها خود را آماده روزهداری در ماه مهمانی خدا میکنند. با این حال در کنار روزهداری و عبادات معنوی.
روزهداران افغان در اين ماه، به ویژه در شبهای قدر، بيشتر به خواندن قرآن، عبادت در مسجد و شب زندهداری میپردازند.
تواشيحخوانی براي پيامبر اسلام و خاندان او و شرکت در مسابقات قرائت قرآن كريم در مساجد شهرها و روستاها از دیگر آداب مذهبی است که در ماه رمضان در افغانستان رونق دارد.
پيروان امام «ابوحنيفه» که اکثریت مسلمانان افغانستان را تشکیل میدهند، پس از افطاری، نماز تراويح و قرائت قرآن كريم برپا میكنند و در هر مسجد تا پايان اين ماه يک بار قرآن را ختم میکنند. شيعيان نیز بعد از ادای نماز و افطار به تلاوت قرآن و دعاهای ماه مبارک رمضان میپردازد.
در این ماه، كودكان و نوجوانان افغانستان هنگام اذان مغرب در كوچهها و جادههای كابل خرما، حلوا با نان داغ و بولانی (نوعی نان ويژه افغانستان كه با سبزی و روغن درست میشود) ميان عابران توزيع میكنند.
خیرات در شبهای قدر نیز از جمله رسوم شیعیان افغانستان است. در برخی از مناطق افغانستان سفرههای بزرگی پهن میشود تا روزهداران افطار كنند.
شهرها و روستاهای افغانستان نیز هر یک آداب و رسوم رمضانی مخصوص به خود را دارند.
در کابل به افطار که نزدیک میشویم، مردم برای خريد انواع ترشی (چتنی)، بولانی و زولبيا مقابل مغازهها صف میكشند.
گفته میشود 95 درصد از مردم کابل نان بولانی را سر سفرههای افطار خود دارند.
نواختن دهل هنگام سحری از دیگر آداب و رسوم مردم افغانستان در ماه رمضان است. عدهای برای بيدار كردن مردم هنگام سحر دهل مینوازند.
دادن و گرفتن عيدی در روز عيد سعيد فطر نیز يكی از سنتهای رايج در افغانستان است.
هراتیها در آخرين شبهای ماه رمضان با برپايی مهمانی و مراسمی ويژه كه از طرف خانواده داماد تدارک ديده میشود، برای عروس عيدی میگيرند و به شور و شادی میپردازند.
يكي ديگر از سنتهای مرسوم ميان جوانان و نوجوانان افغانستان این است که پس از روز دهم ماه مبارک رمضان، بعد از افطار و ادای نماز، جوانان در گروههای هشت نفری به در منازل رفته و اشعار دلنشين گروهي ميسرايند.
این جوانان با كوبيدن در منازل، آهنگي را به آواز بلند ميخوانند كه «رمضاني» نام دارد و پس از خواندن اشعار و سروده ها، از صاحب منزل پول، شيرینی و آجيل میگيرند.
شهروندان مزارشريف نیز با غذاهای محلي خود به ويژه «قابلی پلو» كه از برنج، گوشت گوسفند با هويج و كشمش تهيه میشود، به استقبال رمضان و عيد فطر مي روند.