دلایل سقوط «بانگو» پس از ۵۵ سال حکومت بر گابن
خورشید گابن و ریاست جمهوری علی بانگو که خانوادهاش بیش از ۵۵ سال بر این کشور آفریقایی حکومت کردند سرانجام به دست ارتش غروب کرد.
سحرگاه روز چهارشنبه، ساعاتی پس از اعلام نتایج رسمی انتخابات ریاست جمهوری، که در آن رئیس جمهور علی بانگو برای سومین دوره پیاپی به عنوان رییس جمهور این کشور انتخاب شد، سربازان ارتش گابن، پایان رژیم فعلی را اعلام کردند.
سرلشکر محمد عبدالواحد، کارشناس امنیتی و نظامی مصر معتقد است که کودتای گابن انگیزههای زیادی داشته است.
عبدالواحد در گفتگو با العین نیوز گفت: از سال ۲۰۰۹، یعنی پس از مرگ عمر بانگو، رئیسجمهور فقید، پسرش علی در میان مخالفتهای فراوان آن زمان به عنوان جانشین او انتخاب شد.
وی افزود: با این حال، به دلیل کنترل خانواده بانگو بر اهرمهای قدرت در فرماندهی عالی ارتش، اطلاعات و نظام، فضای داخلی گابن قادر به حرکت نبود.
به گفته این کارشناس، علیرغم اینکه پدر بانگو روابط خوبی با کشورهای همسایه آفریقایی خود داشت، و این واقعیت که این کشور از نظر ثروت غنی است که در راس آن نفت و گاز طبیعی بوده و این کشور عضو اوپک است، مردم گابن بسیار رنج میبردند.
وی انتخابات ریاست جمهوری دور قبل را نیز همراه با شبهات تقلب دانست.
عبدالواحد در ادامه سخنان خود میگوید: «علی بانگو در سال ۲۰۱۸ در جریان سفرش به عربستان سعودی دچار سکته مغزی شد و نزدیک به ۹ ماه در بیمارستانی در این کشور ماند و پس از آن برای گذراندن دوران نقاهت به کشور مراکش رفت. در همین راستا حالت خشم مردم در خیابانها افزایش یافت و آنها خواستار انتقال اختیارات رئیس جمهور به قوه مجریه شدند.
وی افزود: «اما دادگاه قانون اساسی نپذیرفت و گفت که این دوره بیماری موقت است» و خاطرنشان کرد: «در سال ۲۰۱۹ یک کودتا انجام شد، اما کنترل شد و مقامات مجبور شدند بگویند که این کار تلاش ضعیف گارد افتخار بوده است تا در نهاد حاکم بر کشور انشعاب ایجاد نشود و در نهایت کودتاچیان دستگیر شدند.
دکتر محمد شریف جاکو، کارشناس چاد در امور آفریقا، تأیید کرد که آنچه در گابن اتفاق افتاد بسیار مورد انتظار بود و در نتیجه فساد خانواده حاکم بانگو بود.
ژاکو در گفتگو با العین نیوز با بیان اینکه گابن یک کشور فرانسوی در منطقه غرب آفریقا با رئیس جمهوری نیمه فلج محسوب میشود و هیچ قدرتی در اداره این کشور ندارد افزود: «این کشور توسط شرکتهای فرانسوی که در حال اکتشاف نفت هستند اداره میشود.»
وی خاطرنشان کرد که دورههای طولانی غیبت بانگو در ایالت منجر به طغیان خشم مردم شد که از زمان اعلام نامزدی بانگو برای سومین دوره ریاست جمهوری این مسئله تشدید شد.
ژنرال بریس کلوتیر-اولیگو نگوما، فرمانده گارد جمهوری خواه و مرد قدرتمند جدید گابن، در یک بیانیه تلفنی به روزنامه فرانسوی لوموند، گفت فعلا هیچ برنامهای ندارد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا خود را رئیس جمهور جدید گابن میداند یا خیر، افزود: «این بحثی است که ما با همه ژنرالها خواهیم داشت. ما ساعت ۲ بعد از ظهر ملاقات خواهیم کرد تا نام شخصی که سکان رهبری را برعهده میگیرد مشخص کنیم.»
وی در پاسخ به سوالی درباره سرنوشت رئیس جمهور علی بانگو گفت: او رئیس جمهور ایالت گابن بوده و در حال حاضر بازنشسته شده است و از تمام حقوق خود برخوردار است، او هم مثل بقیه یک گابنی معمولی است.
اما در پاسخ به این سوال که آیا تایید میکند که علی بانگو در اقامتگاهش در پایتخت در حصر خانگی است یا خیر، این مقام نظامی از پاسخ دادن خودداری کرد و گفت: «من نمیتوانم چیزی به شما بگویم، شما در آینده مطلع خواهید شد.»