رکورد تداوم تورم دو رقمی در جهان به ایران رسید
اقتصاد ایران در ۵۰ سال گذشته، با نرخهای بالا و دورقمی تورم در کشور، همواره رکورددار نرخ تورم در جهان بوده و در چند سال اخیر نیز با رد کردن نرخ ۴۰ درصد و پیشبینی ماندگاری این آمار، باعث فشار تورمی دوچندان بر روی مردم بوده است.
نرخ تورم در ایران در چهار دهه پس از انقلاب همواره دورقمی بوده و تنها در زمان آغاز به کار دولت یازدهم، این عدد کاهش پیدا کرد و حتی برای مدت بسیار کوتاهی به نرخ تک رقمی رسید. اما باز هم با خروج ترامپ از برجام در سال ۱۳۹۷ آمارها به روال سابق دورقمی بازگشت.
اما دولت سیزدهم به ریاست ابراهیم رییسی در این کارزار ضعیفتر از همیشه عمل کرد و علیرغم اینکه نرخ تورم اعلام شده از سوی نهادهای آماری ۴۶ درصد است، تورم احساس شده از سوی مردم جامعه به دو برابر دلالت میکند.
افکارسنجیهای انجام شده در مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی ایران نشان میدهد که نرخ تورم در مرداد ماه گذشته ۸۶ درصد بوده، در صورتی که نهادهای آماری گزارش نرخ تورم نقطه به نقطه کشور در ماه مذکور را ۴۶ تا ۵۱ درصد اعلام کردهاند که این اختلاف نظرها در میان مدت باعث بی اعتمادی مردم و وارد شدن خدشه به دیگر آمارهای رسمی کشور خواهد شد.
از دلایل تفاوت نرخ تورم احساسی و آماری به الگوی مصرفی آحاد جامعه میتوان اشاره کرد. نرخ تورم که میانگینی از رشد قیمتها در کل اقتصاد است، همواره از تورم گروههای مختلف تبطعیت نمیکند و نوع هزینهکرد نیز در اقشار مختلف جامعه از قبیل: مالک، مستاجر، خانوادهها با تعداد فرزندان مختلف، زنان سرپرست خانواده و ... بسیار متفاوت است که مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی پیشنهاد داده برای تطابق این دو آمار و رسیدن به یک عدد واحد درست، از تمامی اقشار و آحاد جامعه افکارسنجی شود.
افزایش شدید و یکباره میزان تورم در دولت سیزدهم نفس مردم را بریده و روح را از زندگی آنها گرفته است. شرایط معیشت برای مردم بسیار سخت شده و بیش از ۵۰ درصد جمعیت کشور در این دوره به زیر خط فقر سقوط کردهاند.
باید دید دولتی که رکورددار تداوم نرخ تورم دورقمی در جهان لقب گرفته، چگونه میتواند از این چالش به سلامت عبور کرده و از فروپاشی اقتصاد کشور جلوگیری کند.