کاهش حضور نظامی ایران در سوریه؛ تاکتیک یا محاسبه مجدد؟
در آنچه به نظر میرسد یک فرآیند «محاسبه مجدد» است، ایران پس از حملات پیاپی اسرائیل، به ویژه حمله به کنسولگری خود در دمشق، حضور نظامی خود را در سوریه کاهش داده است.
خبرگزاری فرانسه روز چهارشنبه در گزارشی به نقل از یک منبع نزدیک به حزبالله لبنان و دیدهبان حقوق بشر سوریه نوشت که ایران پس از حملات پیاپی منتسب به اسرائیل، حضور نظامی خود را در سوریه کاهش داده است.
این منابع گفتند که ایران در طول بیش از یک دهه جنگ داخلی از نیروهای دولتی سوریه حمایت نظامی کرده است، اما یک سری حملات که فرماندهان این کشور را در ماههای اخیر هدف قرار دادهاند، باعث تغییر در حضور نیروهای آن کشور در سوریه شدهاند.
جزئیات جدیدی از حمله به کنسولگری ایران در دمشق فاش شد
به گزارش دیدبان، حدود سه هزار جنگجو و مستشار نظامی از سپاه پاسداران ایران در سوریه مستقر بوده اما تهران تنها کمک مستشاران به نیروهای دولتی را تایید کرده است.
یک منبع نزدیک به حزبالله در این زمینه گفت: «ایران نیروهایش را از جنوب سوریه، از جمله استانهای قنیطره و درعا در مجاورت بلندیهای جولان خارج کرده است؛ اگرچه همچنان در سایر نقاط این کشور حضور دارد.»
همین منبع اعلام کرد که ارتش ایران از دو محله سویده و دره در دمشق و مناطق مرزی اسرائیل از جمله کل بخش جنوبی سوریه عقبنشینی کرده است.
این منبع با اشاره به گروههای وفادار به ایران افزود: «این نیروها یک دفتر نمایندگی در دمشق دارند که از طریق آن ارتباط بین دولت سوریه و متحدان برقرار میشود.»
این منبع خاطرنشان کرد: «دیدارها در داخل کنسولگری ایران برگزار میشد، چون فکر میکردند از حملات اسرائیل در اماناند.»
رامی عبدالرحمن، رئیس دیدهبان حقوق بشر سوریه که در انگلیس مستقر است، گفت نیروهای ایرانی از دمشق و جنوب سوریه عقبنشینی کردهاند.
وی افزود که نیروهای لبنانی و عراقی مورد حمایت ایران جای آنها را گرفتهاند.
ایران بارها گفته است که هیچ نیروی رزمی در سوریه ندارد و فقط افسرانی برای ارائه مشاوره و آموزش نظامی به آنجا فرستاده است.
اما دیدهبان حقوق بشر سوریه میگوید که حدود ٣٠٠٠ پرسنل نظامی ایرانی در سوریه حضور دارند که توسط دهها هزار جنگجوی آموزش دیده توسط ایران از کشورهای لبنان، عراق و افغانستان, پشتیبانی میشوند.
مرگ ۲ سردار و ۵ افسر سپاه در حمله اسرائیل به دمشق
رامی عبدالرحمن گفت که بسیاری از مستشاران ایران طی شش ماه گذشته سوریه را ترک کردهاند، هرچند برخی در استان حلب در شمال و در استان دیرالزور در شرق، باقی ماندهاند.
یک منبع نزدیک به حزبالله گفت، اما ایران پس از حمله ٢٠ ژانویه که منجر به کشته شدن پنج عضو سپاه پاسداران در دمشق شد، عقبنشینی نیروهای خود را آغاز کرده بود.
در ماههای اخیر شاهد یک سری حملات به اهداف ایرانی در سوریه بودهایم که به طور گسترده به اسرائیل نسبت داده میشوند، از جمله حمله اول آوریل که کنسولگری ایران در دمشق را با خاک یکسان کرد و در آن هفت تن از اعضای سپاه پاسداران ایران کشته شدند.
این حمله ایران را بر آن داشت تا در تاریخ ١٣ تا ١٤ آوریل اولین حمله مستقیم موشکی و پهپادی را علیه اسرائیل انجام دهد که باعث افزایش تنشهای منطقهای شد.