سازمانهای حقوق بشری: تحریمهای حقوقبشری مقامات ایران را لغو نکنید
۹ سازمان مدنی فعال در حوزه حقوق بشر در نامهای خواستار لغو نشدن تحریمهای حقوقبشری مقامهای ایران به ویژه ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور این کشور، شدند.
در این نامه آمده است: «ما سازمانهای حقوق بشری امضاکننده این نامه، از دولتهای طرف گفتگو با ایران در مذاکرات هستهای میخواهیم که تحریمهای مربوط به نقض حقوق بشر توسط رژیم ایران را لغو نکنند.»
این سازمانها با بیان اینکه این تحریمها به دلیل «نقض فاحش و گسترده حقوق بشر» توسط ایران اعمال شدهاند، افزودند: «جرمانگاری اعتراضات مسالمتآمیز مردمی، کشتن شهروندان معترض، بازداشت غیرقانونی و حبس و شکنجه و اعدام معترضان و مخالفان و فعالان مدنی بخشی از موارد نقض صریح حقوق بشر در ایران است.»
سازمانهای حقوق بشری در این نامه تاکید کردند که «ابراهیم رئیسی از چهرههای اصلی ناقض حقوق بشر» از ابتدای استقرار رژیم آخوندی در ایران است.
این سازمانها افزودند: «تحریمها علیه ابراهیم رئیسی به دلیل نقض حقوق بشر نیز نباید لغو شود. برخی موارد نقض حقوق بشر که ابراهیم رئیسی در آنها مشارکت داشته مصداق جنایت علیه بشریت بوده است.»
به گفته این سازمانها، ابراهیم رئیسی شخصاً در «کمیته مرگ» حضور داشته است. کمیتهای که به حکم اعضای آن، هزاران زندانی سیاسی که قبلا محاکمه شده و در حال سپری کردن ایام حبس بودند، دستجمعی و در فرایندی کاملا فراقانونی اعدام شدند.
در نامه این سازمانها همچنین آمده است: «از آن رو که محاکمه و مجازات ناقضان حقوق بشر درون ایران بر اساس قوانین بینالمللی ناممکن است، لغو تحریمها در مورد نقض حقوق بشر توسط رژیم ایران به دلیل مصلحتهای سیاسی، پیامی خطرناک به همه حکومتهای خودکامه و سرکوبگر دنیا است؛ اینکه وقتی منافع جامعه بینالمللی در خطر باشد چشمان خود را بر نقض حقوق بشر خواهد بست.»
این نامه تاکید کرد: «لغو تحریمها در مورد نقض حقوق بشر توسط ابراهیم رئیسی نشاندهنده این است که سران کشورها میتوانند بدون مجازات مرتکب چنین جنایاتی شوند.»
این سازمانها با اشاره به اینکه «مذاکرات بر سر از سرگیری برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) به مرحله تعیین کنندهای رسیده است» از همه طرفهای مذاکره کننده با ایران خواستند که «به دفاع از حقوق بشر و موازین بینالملل حقوق بشری به عنوان موضوعی جدی و حیاتی پایبند باشند و با همان سطح و میزان نگرانی که درباره دیگر مسائل مورد گفتگوی طرفین وجود دارد، فارغ از مصالح و اقتضائات سیاسی به موضوع حقوق بشر نگاه کنند.»
سازمانهای «کمپین حقوق بشر در ایران»، «بنیاد عبدالرحمن برومند برای حقوق بشر در ایران»، «عدالت برای ایران»، «مرکز اسناد حقوق بشر ایران»، «مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران»، «اتحاد برای ایران»، «بنیاد سیامک پورزند»، «انجمن دفاع از حقوق بشری آذربایجانی ها در ایران» و «انجمن حقوق بشر در کردستان ایران- ژنو» این نامه را امضا کردند.
نقض حقوق بشر در ایران همواره مورد انتقاد نهادهای بینالمللی بوده است.
جاوید رحمان، گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران، در آخرین گزارش خود از جامعه جهانی خواست تا رژیم ایران را در قبال موارد متعدد نقض حقوق بشر از جمله سرکوب اعتراضات آبان ۹۸ پاسخگو کنند.
در تازهترین واکنشها، پارلمان اروپا روز پنجشنبه (۲۸ بهمن) با تصویب قطعنامهای، مقامات ایران را به تعلیق فوری مجازات اعدام فراخواند و این اقدام را گامی در جهت لغو کامل و یا تخفیف این نوع مجازات دانست.
این قطعنامه بیان کرد که از زمان روی کار آمدن ابراهیم رئیسی در مقام رئیسجمهوری ایران، شمار اعدامها از جمله اعدام زنان بهطرزی «چشمگیر» افزایش یافته است.