روسیه اولین کشوری بود که حکومت طالبان در افغانستان را به رسمیت شناخت

روسیه روز پنجشنبه اعلام کرد که اعتبارنامه سفیر جدید خود در افغانستان را پذیرفته و به این ترتیب اولین کشوری خواهد بود که دولت طالبان را در آن کشور به رسمیت میشناسد.
وزارت امور خارجه روسیه در بیانیهای اعلام کرد که مسکو «چشماندازهای امیدوارکنندهای برای توسعه روابط میبیند و به حمایت از کابل در زمینههای امنیتی، مبارزه با تروریسم و جرایم مواد مخدر ادامه خواهد داد.»
بر اساس این بیانیه، مسکو همچنین «فرصتهای تجاری و اقتصادی قابل توجهی، به ویژه در بخشهای انرژی، حمل و نقل، کشاورزی و زیرساختها» را میبیند.
در این بیانیه آمده است: «ما معتقدیم که به رسمیت شناختن دولت افغانستان، انگیزهای برای توسعه همکاریهای دوجانبه ثمربخش بین دو کشور در زمینههای مختلف فراهم خواهد کرد.»
امیرخان متقی، وزیر امور خارجه افغانستان، در بیانیهای گفت: «ما از این گام شجاعانه روسیه قدردانی میکنیم و این به عنوان انگیزهای برای دیگران نیز خواهد بود.»
هیچ کشور دیگری رسماً دولت طالبان را که در آگوست ۲۰۲۱، پس از خروج نیروهای تحت رهبری ایالات متحده از افغانستان پس از ۲۰ سال جنگ، به قدرت رسید، به رسمیت نشناخته است.
این اقدام روسیه نشان دهنده یک دستاورد بزرگ برای دولت طالبان در تلاش برای کاهش انزوای بینالمللی آن است. واشنگتن احتمالاً این اقدام را از نزدیک زیر نظر خواهد داشت، زیرا میلیاردها دلار از داراییهای بانک مرکزی افغانستان را مسدود کرده و تحریمهایی را علیه برخی از رهبران ارشد طالبان اعمال کرده است که تا حد زیادی بخش بانکی افغانستان را از سیستم مالی بینالمللی منزوی میکند.
تاریخچهای پیچیده
- روسیه به تدریج در حال ایجاد روابط با طالبان است، گروهی که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، سال گذشته گفت اکنون متحد این کشور در مبارزه با تروریسم است.
- از سال ۲۰۲۲، افغانستان از روسیه گاز، نفت و گندم وارد میکند.
- روسیه در سال ۲۰۰۳ ارتباط با طالبان را به عنوان یک سازمان تروریستی ممنوع اعلام کرد، اما این ممنوعیت را در آوریل امسال لغو کرد.
- روسیه همکاری با کابل را ضروری میداند زیرا با تهدید امنیتی قابل توجهی از سوی گروههای شبهنظامی مستقر در چندین کشور، از افغانستان تا خاورمیانه، روبرو است.
- در مارس ۲۰۲۴، افراد مسلح در حملهای که داعش مسئولیت آن را بر عهده گرفت، ۱۴۹ نفر را در یک سالن کنسرت در خارج از مسکو کشتند. با این حال، مقامات آمریکایی گفتند که اطلاعاتی دارند که نشان میدهد شاخه افغانستانی این گروه، یعنی ولایت خراسان، مسئول این حمله بوده است.
- طالبان میگوید که برای از بین بردن حضور داعش در افغانستان تلاش میکند.
روسیه سابقه پیچیدهای در افغانستان دارد. نیروهای شوروی در دسامبر ۱۹۷۹ برای حمایت از یک دولت کمونیستی به این کشور حمله کردند، اما آنها درگیر جنگی طولانی علیه جنگجویان مسلح آمریکایی شدند. میخائیل گورباچف، رهبر اتحاد جماهیر شوروی، ارتش روسیه را در سال ۱۹۸۹ از افغانستان خارج کرد و تا آن زمان تقریباً ۱۵۰۰۰ سرباز شوروی کشته شده بودند.