فرود جنگندههای سوخو ۳۵ روسیه در ایران چه پیامدی برای منطقه دارد؟
وبسایت «فارن پالیسی» در مقالهای تحلیلی به توافق تسلیحاتی تهران و مسکو پرداخته و مینویسد فرود جنگندههای سوخو ۳۵ روسیه در ایران میتواند ضمن افزایش تنشها در خاورمیانه، کشورهای منطقه را وارد رقابت نظامی کند.
در ماههای اخیر به ویژه با اوج گرفتن جنگ روسیه و اوکراین، مسکو و تهران توافق کردند یکدیگر را از نظر تسلیحاتی تقویت کنند.
روسیه تا کنون صدها هواپیمای بدون سرنشین ایرانی را دریافت کرده و گفته میشود در مقابل، ایران قرار است چندین جنگنده پیشرفته سوخو ۳۵ از روسیه دریافت کند.
به علاوه مسکو تسلیحات آمریکا و سایر کشورهای غربی را که بهدست آورده، به تهران فرستاده است.
چندی پیش کاخ سفید اعلام کرد ایران ممکن است به قطعات نظامی پیشرفته و تسلیحات بیشتر مانند هلیکوپترها و سامانههای دفاع هوایی دسترسی پیدا کند.
در این بینیکی از نمایندگان مجلس ایران در ماه ژانویه ادعا کرد حکومت ایران پیش از این، سامانههای مذکور را سفارش داده و فقط منتظر تحویلگرفتن آن است.
بر اساس گزارش نشریه «فارن پالیسی» خرید هواپیماهای جنگنده چندمنظوره روسیه و همچنین همکاری در زمینه آموزش نظامی و توسعه تسلیحات، گام مهمی در تعمیق روابط امنیتی مسکو و تهران تلقی میشود.
در این گزارش آمده است: «چنین رویدادی از تغییر رویکرد مسکو حکایت دارد. در سالهای اخیر، مسکو سعی میکرد فروش تسلیحات خود به ایران را به دقت و با در نظر گرفتن ملاحظات نظامی و سیاسی خود در قبال سایر کشورهای منطقه تنظیم کند.»
در دهه گذشته، مهمترین معامله تهران و مسکو خرید سامانه پدافند هوایی اس-۳۰۰ روسیه در سال ۲۰۱۶ بود.
در حال حاضر نیز خطر انتقال تسلیحات جدید از روسیه به ایران ممکن است در کوتاهمدت توازن قوا در خاورمیانه را چندان تغییر ندهد. اما ضربه سنگین به تجهیزات روسیه در جنگ اوکراین این گمانه را تقویت میکند که مسکو احتمالا مجبور است صادرات تسلیحات نظامی خود را کاهش دهد.