کشف یک ماده قدیمیتر از خورشید
پس از سفری شش ساله، کاوشگر «هایابوسا ۲» دوباره وارد جو زمین شد و با یک سوغاتی باارزش در منطقهای غیرمسکونی در استرالیا فرود آمد.
محققان آژانس فضایی ژاپن JAXA با بررسی این کاوشگر، محموله گرانبهایی را یافتند که حاوی نمونههایی از سیارک «ریوگو» بود.
به گزارش مجله Science، دانشمندان با تجزیه و تحلیل این نمونهها، سوابق آن را بررسی کرده و در آن قدیمیترین ماده تاریخ را کشف کردند.
منظومه شمسی اساسا بهعنوان یک دیسک غول پیکر از غبار و گاز شروع شده که به تدریج کنار هم قرار گرفتند و خورشید و سپس سیارهها و قمرها را تشکیل دادند.
خردههای این گاز و غبار، بهعنوان سیارکها و دنبالهدارها در فضا جای گرفتند و به این ترتیب، این اجرام، مواد بکر ناشی از شکلگیری منظومه شمسی را در خود دارند.
هدف مأموریت «هایابوسا ۲» که در سال ۲۰۱۴ پرتاب شده، این بود که از این اجرام نمونهگیری کند.
این کاوشگر در سال ۲۰۱۸ با موفقیت به سیارک ریوگو رسید و یک سال بعد طی تماسی کوتاه، نمونهای از مواد سنگی آن را برداشت و در اواخر سال ۲۰۲۰ به زمین بازگشت.
دانشمندان ژاپن اکنون، اولین تحلیل جامع بر روی این نمونه را انجام دادهاند.
آنها با مطالعه ۱۶ ذره از ریوگو دریافتند این سیارک دارای قدیمیترین مادهای است که تا کنون شناسایی شده و برخی از دانههای آن حتی از خورشید هم قدیمیتر هستند.
درهمین حال، این ماده دارای نشانههایی از خیس شدن توسط آب در گذشته دور است.
«نیکلاس دافاس» نویسنده این مطالعه گفت: «تودهای از یخ و غبار را در فضا تصور کنید که یخهای آن با انرژی هستهای و بر اثر واپاشی عناصر رادیواکتیو که هنگام شکلگیری سیارک در آن وجود داشتهاند، ذوب شدهاند و بنابراین به گلولهای غولپیکر تبدیل شده است.»
دانشمندان با استفاده از بررسی مواد رادیواکتیو تخمین زدند که ریوگو تنها حدود پنج میلیون سال پس از شکل گیری منظومه شمسی با چرخش آب تغییر کرده است.
این نتایج از این نظر برای محققان جالب است که نشان میدهد روند شکلگیری دنبالهدارها و برخی سیارک ها مانند ریوگو شبیه به هم بوده است.