پیامهای اجلاس جاهطلبانه اقلیمی برای نجات سیاره؛ «تغییر هنوز امکانپذیر است»
ما زمان زیادی برای محدود کردن تغییرات آب و هوایی نداریم، زیرا پس از ورود سیاره به مرحله جوش، دما به سطوح ناپایدار رسیده است.
آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد، هنگامی که خواستار برگزاری اجلاس جاهطلبانه آب و هوا در سال ۲۰۲۳ شد، که در مقر سازمان ملل در شهر نیویورک ایالات متحده، در ۲۰ سپتامبر ۲۰۲۳، با هدف تسریع کار در راستای نجات سیاره زمین برگزار میشود، جاهطلبیها و چالشهای زیادی را در ذهن داشت.
اجلاس جاهطلبی آب و هوا، که در یک هفته شلوغ از مجمع عمومی سازمان ملل برگزار میشود، نقطه عطفی در تاریخ سیاره زمین برای اثبات وجود اراده جمعی جهانی برای مهار تغییرات اقلیمی، جلوگیری از افزایش بیش از ۱.۵ درجه گرمایش جهانی برای پیشگیری از پیامدهای بدتر آب و هوا و رسیدن به هدف توافق پاریس است.
رهبران جهان، مقامات دولتی، روسای شرکتهای غولپیکر، مؤسسات تجاری و مالی و مقامات محلی، و همچنین کارشناسان و سازمانهای جامعه مدنی، برای توافق بر سر مجموعهای از اهداف بلندپروازانه، با ساختن آیندهای انعطافپذیرتر در برابر تغییرات اقلیمی و گذار عادلانه به یک اقتصاد جهانی عادلانهتر، مبتنی بر انرژیهای تجدیدپذیر ملاقات میکنند.
برگزاری دوره امسال اجلاس جاهطلبی آب و هوا در بحبوحه نشانههای فزایندهای از شدت پیامدهای ناشی از تغییرات اقلیمی است که با سرعت فزایندهای بر تمام نقاط جهان تأثیر میگذارد و این نگرانیها را افزایش میدهد که اقدامات اقلیمی جهانی در مسیری درست انجام نشده است.
رویدادهای شدید آب و هوایی مانند امواج شدید گرما، طوفان، سیل، آتشسوزی جنگلها و خشکسالیهای بیسابقه منجر به از دست دادن دهها هزار نفر، بدتر شدن منابع درآمد میلیونها نفر دیگر و همچنین تخریب تسهیلات مسکن و زیرساختها که منجر به آواره شدن میلیونها نفر از مناطق زندگیشان میشود.
در حالی که سوختهای فسیلی شامل زغالسنگ، نفت و گاز هنوز هم تقریباً ۷۵ درصد از کل انتشار گازهای گلخانهای جهانی را تشکیل میدهند که به سطوح بیسابقهای رسیده و اگرچه آسیبهای ناشی از بحران آب و هوایی بسیار زیاد به نظر میرسد، اجلاس جاهطلبی آب و هوا میتواند تأیید کند که تغییر هنوز امکان پذیر است.
بر اساس بیانیهای که توسط برنامه محیطزیست سازمان ملل (UNEP) صادر شده، اجلاس جاهطلبی اقلیمی ۲۰۲۳ شامل فراخوانی برای تسریع سرعت عمل از سوی همه طرفها، از جمله دولتها، مشاغل و جامعه مدنی است و همچنین فرصتی برای گوش دادن به تحول آفرینان در این زمینه از طریق سه مسیر جاه طلبی، اعتبار و اجرا خواهد بود.
بیانیهای که العین نیوز دریافت کرد، نشان میدهد که اجلاس جاهطلبی آب و هوا در درجه اول با هدف ارسال مجموعهای از پیامها به رهبران جهان و سایر نمایندگان طرفهای ذیربط برای تسریع در رسیدن به هدف حفاظت از سیاره زمین است.
دوران جوشش شروع شده و فرصت کافی نیست
برآوردهای بینالمللی نشان میدهد که حدود ۷۰ درصد از کل مرگ و میرهای ناشی از بلایای آب و هوایی، طی ۵۰ سال گذشته، در ۴۶ کشور کمتر توسعهیافته جهان رخ داده، اما اکنون، حدود نیمی از جمعیت کره زمین در مناطق خطرناک زندگی میکنند. آنها در معرض عواقب بالقوه فاجعهبار در نتیجه تغییرات آب و هوایی قرار دارند، که مردم را در هر گوشهای از جهان تحت تاثیر قرار میدهد، زیرا میزان مرگ و میر آنها تقریباً ۱.۵ برابر بیشتر از دیگران است.
هیئت بین دولتی تغییرات اقلیمی (IPCC) معتقد است که آسیبهای ناشی از تغییرات آب و هوایی در مقیاس وسیع به واقعیت تبدیل شده و انتشار گازهای گلخانهای ناشی از گرمایش جهانی به سطوح بی سابقهای رسیده است و تلاش برای کاهش فوری و عمیق میزان انتشار گازهای گلخانهای در طی سه دهه آینده، برای کاهش گرمایش زمین به زیر ۱.۵ درجه سانتیگراد ضروریست.
دبیرکل سازمان ملل متحد در هشداری که نشاندهنده جدی بودن وضعیت فعلی است و اکنون پایههای حیات در سیاره زمین را تهدید میکند، گفت: «دوران گرمایش جهانی به پایان رسیده و دوران جوشش حرارتی جهانی آغاز شده است. با توجه به اینکه «هوا قابل تنفس نیست و گرما غیر قابل تحمل شده است»، وی افزود: «عدم اقدام در قبال اقلیم غیرقابل قبول است.»
تسریع اقدام برای رسیدن به «صفر خالص»
گوترش گروهی از «نهها» را راهاندازی کرد تا تاکید کند که جهان چارهای جز تسریع حرکت به سوی نجات سیاره ندارد، و گفت: «نه به تردید بیشتر، نه به بهانههای بیشتر، نه به منتظر ماندن دیگران برای حرکت اول، زیرا، به زبان ساده، ما زمان زیادی داریم.»
در اوایل سال جاری، سازمان ملل «برنامه شتابدهی اقدام اقلیمی» را راهاندازی کرد که مجموعهای از وظایف را مشخص میکند که باید توسط رهبران دولت، نمایندگان بخش تجاری و مؤسسات مالی در طول سال جاری انجام شود تا اقدامات اقلیمی در مسیر دستیابی به عدالت اقلیمی برای بسیاری از مردم مردم در خط مقدم بحران آب و هوا ادامه یابد.
آیپیسیسی معتقد است که کلید رسیدگی به بحران تغییرات آب و هوایی تا حد زیادی به توانایی انسان در توقف استفاده از انرژی حاصل از سوختهای فسیلی و تسریع انتقال به منابع انرژی تجدیدپذیر مانند انرژی باد و خورشید بستگی دارد که به راحتی در دسترس هستند و معمولاً ارزانتر از منابع دیگرند.
دستور کار سازمان ملل از کشورهای مختلف
کشورهای جهان میخواهند تا تلاشهای خود را برای کاهش یا توقف کامل استفاده از زغالسنگ تسریع کنند و به تعادلی بین انتشار کربن در جو، با مقادیر کربنی که جذب و ذخیره میشود، به هدف انتشار صفر خالص دست یابند.
کمکهای ملی جاهطلبانهتر برای نجات سیاره زمین
برنامهریزی شده است که در اجلاس جاهطلبی اقلیمی گزارشهای ارائه شده توسط رهبران دولت برخی کشورها به ویژه کشورهای دارای بالاترین میزان انتشار گازهای گلخانهای در خصوص میزان اجرای تعهدات به توافقات و معاهدات بینالمللی از جمله توافقنامه پاریس برای جلوگیری از افزایش بیش از ۱.۵ درجه سانتیگراد گرمایش زمین در سطوح قبل از انقلاب صنعتی، بررسی شود.
بر اساس برنامه محیطزیست سازمان ملل متحد، اجلاس جاهطلبی آب و هوا در سال ۲۰۲۳ از دولتهای همه کشورهایی که بیشترین انتشار گازهای گلخانهای را تولید میکنند، به رهبری کشورهای G20 میخواهد که تا سال ۲۰۲۵ گزارشهای سهم تعیین شده ملی را ارائه کنند.
این گزارشهای داوطلبانه باید شامل مجموعهای از اهداف بلندپروازانهتر «انتشار صفر خالص»، برنامههایی برای انتقال به انرژیهای تجدیدپذیر، حذف تدریجی سوختهای فسیلی، و همچنین تعهدات مالی برای حمایت از صندوق آب و هوای سبز، و برنامههای اقتصادی جامع برای سازگاری و تابآوری باشد.
صداقت، عدالت و حمایت از گروههای آسیبپذیر
اجلاس جاهطلبی اقلیمی همچنین شاهد ارائه برنامههای انتقالی مطابق با استانداردهای اعتبار و درستی توسط روسای شرکتها، مؤسسات مالی و مقامات شهری با توجه به تعهدات داوطلبانه برای خالص صفر و همچنین تدوین استراتژیهایی برای توقف استفاده از سوختهای فسیلی و متعهد شدن به اقدام اقلیمی مبتنی بر علم، با عدالت اقلیمی به عنوان یکی از اهداف اولیه است.
این اجلاس چالشها و فرصتهای مربوط به تسریع کربنزدایی بخشهای پرانتشار، آشکارسازی اقدامات برای دستیابی به عدالت اقلیمی و دوبرابر کردن منابع مالی برای سازگاری تا سال ۲۰۲۵ را با هدف حفاظت از مردم و گروههای آسیبپذیر در برابر بلایای اقلیمی تا سال ۲۰۲۷ بررسی میکند.
پیشبینی میشود که در اجلاس جاهطلبی اقلیمی ۲۰۲۳ شاهد افتتاح صندوق خسارات باشیم که در نشست قبلی کنفرانس اعضای کنوانسیون سازمان ملل متحد در مورد تغییرات اقلیمی کاپ۲۷ در شرمالشیخ مصر، اواخر سال گذشته مورد توافق قرار گرفت. این صندوق اولین مکانیسم مالی در نوع خود برای کمک به کشورهای آسیبپذیر است که تحت تأثیر پیامدهای تغییرات آب و هوایی قرار گرفتهاند.