ادامه تلاشها برای یافتن هوش فرازمینی؛ آدم فضاییها چه زمانی پاسخ انسان را میدهند؟
از دیرباز، اندیشه وجود موجودات زنده در کرات و سیارات دیگر ذهن بشر را به خود مشغول کرده است. چند دههای است که دانشمندان و ستارهشناسان تلاشهای گستردهای را برای یافتن پاسخهایی مطمئن به این پرسش بزرگ آغاز کردهاند.
پروژهٔ بزرگ «جستجوی هوش فرازمینی» یا SETI، برجستهترین تلاش در این راستا به شمار میرود. موسسه SETI که در سال ۱۹۸۴ بنیان نهاده شد، هماکنون با بیش از ۱۰۰ محقق، به جستجو برای یافتن آثار و نشانههای هوش فرازمینی در کیهان میپردازد. از تلسکوپهای بزرگ نجومی گرفته تا دستگاههای رادیویی، همگی در خدمت این ماموریت علمی هستند.
در دهه ۷۰ میلادی، ناسا دو فضاپیمای وویجر را همراه با صفحات گرامافونی حاوی پیام و نمادهای فرهنگی بشر به فضا فرستاد. هدف، امید به برقراری ارتباط احتمالی با هوشهای فرازمینی در سفر بیانتهای وویجرها در میان ستارگان بود. این اقدام را کارل ساگان به انداختن بطری محتوی پیام در اقیانوس تشبیه کرده بود.
در سال ۱۹۷۴ نیز رادیو تلسکوپ آرسیبو، پیامی دیجیتالی را به سوی خوشه ستارهای کروی مسیه ۱۳ در فاصله ۲۵ هزار سال نوری ارسال کرد. اگر هوشی فرازمینی این پیام را دریافت و رمزگشایی کند، پاسخ آن حدود ۵۰ هزار سال دیگر به زمین خواهد رسید.
برخی دانشمندان نیز در پروژه METI، به ارسال پیامهای علمی و ریاضی به سوی ستارگان نزدیک همت گماشتهاند تا شاید پاسخی از فرازمینیان بگیرند. انتقال مفاهیم انتزاعی احساسی به شیوههای علمی نیز بخشی از این تلاشهاست.
آیا این پیامها روزی پاسخ خواهند گرفت؟ آیا زندگی دیگری در این کیهان وسیع وجود دارد؟ این راز همچنان برای بشریت نهفته است. اما تلاشهای علمی برای یافتن این راز همچنان ادامه خواهد یافت.