راز سبیلهای زشت و اضافه وزن زنان قاجار چه بود؟
تصاویری که از زنان در دوران قاجار باقیمانده عمدتاً آنها را با سبیلی زشت و اضافه وزن شدید نشان میدهد. اما آیا همه زنان ایرانی در آن دوران این شکلی بودند؟
یکی از دلایل چاقی زنان در آن دوران این بوده که مردان ایرانی به زنان چاق در آن دوره علاقه داشتند! در زمان قاجار مثل سایر طوایف ترک زمامدار حکومت ایران، یکی از ملاکهای زیبایی و دلربایی زن چاقی بود!
البته در زمان قاجار بود که چاقی مرسوم شد و اهمیت مردان قاجار به این موضوع، بیشتر از دیگر سلسلههای ترک بود.
در زمانهای قدیم (پیش از عصر رنسانس) در کشورهای غربی، چاقی بیانگر ثروت و مکنت بود چرا که افراد چاق به واسطه ثروت خود، از امکاناتی همچون خوب خوردن و چاق شدن برخوردار بودند.
در میان طبقه اشراف غرب این مسأله به حدی مهم شده بود که حکام و ثروتمندان، کل غذای خورده شده را پس از صرف غذا به عمد (با بردن انگشت به حلق) برمیگردانند تا معدهشان خالی شود و مجددا غذا بخورند!
در طرف مقابل هیکل فقرا، نحیف و لاغر بود چرا که از بضاعت مالی برای صرف غذای مناسب برخوردار نبودند.
با این حال قاجاریان معتقد بودند چاقی نوعی زیبایی برای زنان محسوب میشود؛ به گونه ای که تعداد زنان چاق در عکسهای آن دوره، بسیار بیشتر از مردان فربه بود.
البته علاوه بر چاقی، زنان قاجار در عکسهای به جا مانده از این دوران سبیلهای زشتی هم داشتند. اما آیا این مسئله در میان مردم عمومیت داشت؟
باید گفت در این دوره فقط ناصرالدین شاه، دوربین عکاسی داشت و به زنانی علاقه داشت که چاق بودند و سبیل و ابروهای پیوندی داشتند.
به همین خاطر ناصرالدین شاه برای عکس گرفتن، زنانی را در اولویت قرار میداد که علاوه بر چاق بودن، ابروهای کشیده و سبیلهای مختلف داشتند.
نکته جالب اینجا بود که برخی زنان قاجار برای عکس گرفتن، سبیلهایی برای خود میکشیدند در حالی که در زندگی واقعیشان سبیل نداشتند.