چرا طالبان انتشار تصاویر موجودات زنده در رسانهها را ممنوع کرد؟
حکومت طالبان روز دوشنبه اعلام کرد که انتشار تصاویر موجودات زنده در رسانهها در سراسر افغانستان ممنوع خواهد شد و به خبرنگاران در چند ولایت نسبت به اعمال تدریجی این قانون هشدار داده است.
سیف الاسلام خیبر، سخنگوی وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان، در مصاحبهای با خبرگزاری فرانسه اظهار داشت: «این قانون بهتدریج در سراسر افغانستان اجرا خواهد شد.» وی افزود که انتشار تصاویر موجودات زنده خلاف شرع اسلام است و طالبان در حال اجرای این محدودیت بهمنظور رعایت موازین اسلامی میباشد.
طالبان طی تابستان امسال مجموعهای از قوانین متشکل از ۳۵ ماده را در چارچوب سیاستهای امر به معروف و نهی از منکر به مردم اعلام کرد. این مجموعه قوانین شامل محدودیتهای جدیدی برای رسانهها نیز میشود که علاوه بر ممنوعیت انتشار تصاویر موجودات زنده، انتشار محتوای مخالف شرع و دین و همچنین انتشار اخباری که «مسلمانان را تحقیر میکند» را ممنوع میکند.
پیش از این، در اولین دوره حکومت طالبان در افغانستان (۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱)، انتشار تصاویر موجودات زنده در کشور ممنوع بود. طالبان همواره بر اجرای سختگیرانه قوانین اسلامی تأکید داشته و در این راستا محدودیتهای متعددی را علیه رسانهها و حقوق زنان اعمال کرده است.
از جمله محدودیتهای اخیر که طالبان علیه زنان اعمال کردهاند، میتوان به ممنوعیت شنیده شدن صدای زنان و دیده شدن چهره آنها در خارج از خانه اشاره کرد. این قوانین سختگیرانه واکنشهای منفی و محکومیتهای بینالمللی، از جمله از سوی سازمان ملل متحد، را به دنبال داشته است.
در همین راستا، تلاشهایی در سطح بینالمللی برای به رسمیت شناختن و محکومیت جنایات طالبان علیه زنان و سرکوب آنان در جریان است. این اقدامات بهویژه پس از آن شدت گرفت که گزارشهایی مبنی بر افزایش محدودیتها علیه زنان و اقلیتها در افغانستان تحت حاکمیت طالبان منتشر شد.
طالبان همچنان بر اجرای قوانین سختگیرانه خود اصرار دارد و بسیاری از این محدودیتها یادآور دور اول حکومت طالبان در دهه ۱۹۹۰ است که آزادیهای مدنی و حقوق زنان بهشدت محدود شد.