بیماری ترانه علیدوستی اعلام شد؛ سندرم دِرِس چیست؟
دو روز پیش خبرهایی مبنی بر ابتلای ترانه علیدوستی، بازیگر مشهور سینمای ایران، به بیماری سختی و بستری شدن او در بیمارستان کسری منتشر شده است.
رسانههای ایران گفته بودند که ترانه علیدوستی در روزهای ممنوعالکاری خود به یک بیماری ناشناخته و سخت مبتلا شده است.
تعدادی از رسانهها گمانه زنیهایی درباره بیماری او کردند تا اینکه مشخص شد این بازیگر ایرانی دچار بیماری به نام سندرم دِرِس شده است.
به گزارش سینما اعتماد، ترانه علیدوستی حدود ۶ ماه پس از آزادی خود از زندان دچار بیماری به نام سندرم (Drug Rash with Eosinophilia and Systemic Symptoms) با نام اختصاری (DRESS) شده است که یک نوع واکنش شدید ناشی از حساسیت به مصرف برخی داروها است.
این گزارش افزود خوشبختانه ترانه علیدوستی به موقع متوجه وجود این سندروم شده و درمانها و مراقبتهای لازم را از ماهها قبل در سکوت انجام داده و پس از پی گرفتن چندین روش درمانی و دارویی، در نهایت توانسته این سندرم را کنترل کند و به شرایط نرمال نزدیک شود و این درمانها به صورت دورهای و برای رسیدن به سلامتی کامل ادامه دارد.
اما سندرم درس (DRESS) چیست و آیا بیماری خطرناکی است؟
سندرم DRESS که تحت عنوان سندرم ازدیاد حساسیت القا شده به وسیله دارو (DIHS) یا سندرم حساسیت به دارو نیز شناخته می شود، یک واکنش دارویی نادر اما جدی است که می تواند پوست و سایر اندام ها را تحت تاثیر قرار دهد.
بر اساس گزارش هیئت آمریکایی استئوپاتیک پوست، بروز کلی سندرم DRESS غیرمعمول است و خطر ابتلا به آن از ۱ در هر ۱۰۰۰ تا ۱ در هر ۱۰۰۰۰ نفر پس از قرار گرفتن در معرض داروهای محرک متغیر است.
بر اساس این گزارش، نرخ مرگ و میر ناشی از ابتلا به آن تا ۱۰ درصد گزارش شده است.
علائم:
علائم سندرم DRESS می تواند شامل موارد زیر باشد:
- تب
- بثورات پوستی یا جوش
- ائوزینوفیلی (افزایش تعداد ائوزینوفیل ها در خون)
- لنفوسیتوز آتیپیک (افزایش تعداد لنفوسیت های غیرطبیعی در خون)
- تورم غدد لنفاوی
- التهاب اندامهای داخلی (مانند کبد، کلیه ها یا ریه ها)
علل:
سندرم DRESS به دلیل واکنش بیش از حد سیستم ایمنی رخ می دهد که شامل فعال شدن سلول های T سیستم ایمنی و آزاد شدن سیتوکین ها است.
داروهای رایج مرتبط با این بیماری عبارتند از:
- داروهای ضد تشنج
- داروهای ضد ویروس
- آنتی بیوتیکها
- آلوپورینول
- مگزیلتین
- تثبیت کنندههای خلق و خو و داروهای ضد افسردگی
عوامل خطر:
برخی از عوامل می توانند خطر ابتلا به سندرم DRESS را افزایش دهند، از جمله:
- سابقه قبلی سندرم DRESS
- سابقه خانوادگی سندرم DRESS
- عفونتهای خاص ویروسی (مانند ویروس اپشتین-بار یا هرپس ویروس انسانی ۶)
- نارسایی کبد
تشخیص و درمان:
تشخیص سندرم DRESS می تواند دشوار باشد زیرا علائم آن می تواند شبیه به سایر بیماری ها باشد. برای تشخیص این بیماری، پزشک شما سابقه پزشکی شما را بررسی می کند، معاینه فیزیکی انجام می دهد و آزمایش خون انجام می دهد.
درمان این سندرم شامل قطع مصرف دارویی است که باعث واکنش شده است. همچنین ممکن است پزشک برای تسکین علائم شما داروهایی مانند کورتیکواستروئیدها، آنتی هیستامین ها یا داروهای ضد التهاب تجویز کند.