کشته شدن هدفمند بیش از ۵۰ روزنامهنگار در سال ۲۰۲۰؛ اعدام روحالله زم در ایران
گزارشگران بدون مرز در گزارش سالانه خود اعلام کرد که ۵۰ روزنامهنگار در سراسر جهان در سال ۲۰۲۰ میلادی کشته شدهاند. در این گزارش از ایران به خاطر اعدام روحالله زم، روزنامهنگار و موسس کانال خبری آمدنیوز نام برده شده است.
گزارشگران بدون مرز مینویسد که امسال ۸۴ درصد از روزنامهنگارانِ کشتهشده «تعمداً» و به خاطر کارهای تحقیقی روزنامهنگاری خود هدف قرار گرفتهاند، در حالی که این آمار برای سال گذشته ۶۳ درصد بوده است.
به گفته این گزارش، تعدادی از آنان مخصوصا به شیوه وحشتناکی به قتل رسیدهاند.
این سازمان در گزارش سالانه خود گفت که در آمار قتلهای سال .۲۰۲، افزایش سوءقصد به خبرنگارانی مشاهده میشود که در مورد جرایم سازمانیافته، فساد یا مسائل زیستمحیطی تحقیق میکنند.
بنابر این گزارش، مکزیک، هند و پاکستان طی سال ۲۰۲۰ بدترین شرایط را در این زمینه داشتهاند.
به گفته سازمان گزارشگران بدون مرز سال ۲۰۲۰ برای کنشگران رسانهای در جهان سالی خوفناک و مرگبار بوده است. برخی از موارد در کشورهایی انجام میگیرد که در آنها بطور رسمی صلح و ثبات حاکم است.
سازمان گزارشگران بدون مرز در گزارش خود گفت که اکثر این قتلها هم در کشورهایی صورت گرفته است که شرایط جنگی بر آنها حاکم نیست.
بنا بر بیلان گزارشگران بدون مرز علاوه بر خطرهای همیشگی، ویروس کرونا مصیبت تازهای است که در سال ۲۰۲۰ بر سر راه روزنامهنگاران قرار گرفت. در این سال چندین روزنامهنگار قربانی کووید۱۹ شدند؛ برخی مشغول انجام وظیفه خبررسانی بودند، یا به دستور زمامداران دستگیر شده بودند و در ایام اسارت در زندان به ویروس کرونا دچار شدند.
گزارشگران بدون مرز در گزارش سال ۲۰۲۰، محاکمه روحالله زم را "غیرعادلانه" خوانده و نوشته "هرچند اعدام در ایران رایج است، اما در طی ۳۰ سال این اولین باری است که یک خبرنگار با روش قدیمی و وحشتناک اعدام میشود".
این گزارش، با اشاره به اعدام آقای زم، جرم "مفسد فی الارض" را "یکی از جدیدترین اتهاماتی" خواند که علیه روزنامهنگاران در ایران مطرح میشود.
گزارشگران بدون مرز در گزارش سال ۲۰۲۰ خود نوشته "ماه دسامبر در افغانستان با قتل دیگری رقم خورد.
در این گزارش همچنین به کشته شدن تعدادی از خبرنگاران در افغانستان اشاره شده است. از جمله؛ ملاله میوند خبرنگار شبکه تلویزیونی انعکاس و نماینده مرکز حمایت از خبرنگاران زن در شهر جلالآباد و محمد الیاس داعی خبرنگار بخش پشتوی رادیو آزادی، شاخه افغانستان رادیو اروپای آزاد در شهر لشکرگاه مرکز استان (ولایت) هلمند.
به گفته گزارشگران بدون مرز، در ۱۰ سال گذشته ۹۳۷ خبرنگار کشته شدهاند.