امارات رویاهای خود را به واقعیت تبدیل میکند؛ "کاوشگر امید" امروز به مدار مریخ میرسد
نخستین مأموریت میان سیارهای امارات متحده عربی در نزدیکی به مدار سیاره سرخ است.
کاوشگر "امید" امارات در تاریخ ۱۹ ژوئیه از ژاپن به سمت مریخ پرتاب شد و این اولین بار است که یک کشور عربی قدم به فراتر از مدار زمین میگذارد. امروز چشم امید جهان عرب به مقاومت سازههای این ماموریت دوخته شده است چرا که عملکرد صحیح تمامی بخشهای آن میتوانند سبب موفقیت این فضاپیما و ورود آن به مدار مریخ شوند.
ماموریت ورود به مدار مریخ امروز(سهشنبه ۹ فوریه) ساعت ۱۰:۳۰ صبح به وقت منطقه زمانی شرقی آغاز شد. در آن زمان این ماموریت موتورهای خود را به مدت ۲۷ دقیقه میسوزاند تا سرعت خود را به حدی کاهش دهد که اسیر گرانش مریخ نشود.
برای موفقیت ماموریت "امید"، شش موتور آن باید در عرض ۲۷ دقیقه نیمی از سوخت فضاپیما را بسوزانند تا سرعت کاوشگر از ۷۵ هزار مایل در ساعت به ۱۱ هزار مایل در ساعت(۱۲۱ هزار کیلومتر در ساعت تا ۱۸ هزار کیلومتر در ساعت) کاهش پیدا کند.
در صورت موفقیت آمیز بودن عملیات مدارگرد "امید" امارات متحده عربی، امروز سهشنبه به مدار مریخ خواهد رسید و کمتر از ۲۴ ساعت بعد نیز مریخ نورد چینیها موسوم به "تیان ون-۱" به سیاره سرخ خواهد رسید. مریخ نورد ناسا موسوم به "استقامت" نیز طی هفته آینده و در تاریخ ۱۸ فوریه به مریخ خواهد رسید و یک گام اساسی در پاسخ به این سوال که آیا در مریخ حیات وجود دارد یا خیر خواهد برداشت. ماموریت امید که زودتر از آن ماموریتها پرتاب شد در سطح مریخ فرود نخواهد آمد اما جو سیاره سرخ را بررسی خواهد کرد.
امارات متحده عربی این فضاپیما را در ژوئیه سال ۲۰۲۰ به فضا پرتاب کرد. موشک حامل این فضاپیما نیز "H-IIA" ساخت صنایع سنگین میتسوبیشی بود. این ماموریت روی پی بردن به اتمسفر و آب و هوای مریخ تمرکز دارد.
این موضوعی است که تاکنون تعداد زیادی از ماموریتها به آن پرداختهاند اما فضاپیمای "امید" امارات یک رویکرد جدید و جامعتر برای این موضوع خواهد داشت."امید" به محققان سراسر جهان کمک خواهد کرد تغییرات هوایی در سیاره سرخ طی یک روز و بین فصول مریخی را بهتر درک کنند.
فضاپیمای امید سه ابزار را با خود به مریخ میبرد، یک تصویربردار، و دو طیفسنج. طیف سنج ابزاری است که برای اندازهگیری خصوصیات نور بر پایهٔ تجزیه طیف الکترومغناطیسی کاربرد دارد. یکی از طیفسنجهای امید روی نور فرابنفش کار میکند و دیگری روی مادون قرمز. به این ترتیب این سه ابزار به امید این قابلیت را میدهند که جو نازک و غنی از دیاکسیدکربن مریخ را مورد مطالعه قرار دهد تا هوای سیاره سرخ را بهتر درک کند. البته امید مدار مریخی منحصر به فردی خواهد داشت.
فضاپیمای امید از تاکتیکی منحصر به فرد استفاده خواهد کرد تا اطلاعات علمی خود را جمعآوری کند. این فضاپیما به مداری از مریخ سفر خواهد کرد که تاکنون هیچ کاوشگری نرفته است. فضاپیما هر ۵۵ ساعت یک بار یک دور در اطراف استوای سیاره مریخ را تکمیل خواهد کرد و بر فراز ۲۰ هزار تا ۴۳ هزار کیلومتری از سطح مریخ خواهد بود. این مسیر به کاوشگر این امکان را میدهد که در طول روز مریخی هوا را بررسی کند.