خطر محیط کاری سمی برای سلامت روان؛ چگونه میتوان با آن مقابله کرد؟

اگر محیط کار شما مملو از منفیگرایی، بیاحترامی یا رقابت ناسالم است، ممکن است با شناخت نشانهها و اجرای برخی راهکارها بتوانید آن را مدیریت کنید تا از آسیب به سلامت روان خود جلوگیری کنید.
در محیطهای کاری سمی افراد از نظر روانی احساس امنیت نمیکنند. این فضاها معمولاً با رفتارهای خودشیفتهوار، رهبری پرخاشگر، آزار و اذیت، قلدری و رفتارهای تهدیدآمیز شناخته میشوند. نشانههایی مانند مدیریت کنترلگر، شایعهپراکنی، رفتارهای گروهی بسته، تبعیض، بیاحترامی، ساعات کاری غیرقابل پیشبینی، و انتقادهای غیرسازنده نیز میتوانند به فضای سمی دامن بزنند.
تحقیقات نشان میدهد چنین فضاهایی باعث اضطراب، بیخوابی و افسردگی میشوند و حتی میتوانند به رفتارهای مخرب در محل کار منجر شده و بهرهوری را کاهش دهند. به گزارش مجله MIT Sloan Management Review، فرهنگ کاری سمی بیش از ۱۰ برابر بیشتر از دستمزد پایین باعث استعفای کارکنان میشود. در جریان «استعفای بزرگ» پس از همهگیری کرونا، محیطهای سمی اصلیترین دلیل ترک شغلها بودند.
در برابر چنین شرایطی، راهکارهایی نیز پیشنهاد شده است. برای مثال، بهتر است برای ناهار از محیط کار دور شوید، مرزهای خود را مشخص کنید و اجازه ندهید مجبور به اضافهکاری بدون مزد شوید. از درگیر شدن در شایعات و درامهای محل کار خودداری کرده و روی اهداف شخصیتان متمرکز شوید. فعالیتهایی مانند پیادهروی در طبیعت، تماس با دوستان یا دوش آب گرم پس از کار میتواند به بهبود روحیه کمک کند.
داشتن چند همکار قابل اعتماد و استفاده از تکنیکهای مدیریت استرس مانند مدیتیشن یا ورزش روزانه نیز توصیه شده است. اگر وضعیت بهبود نمییابد، میتوانید به فکر ترک شغل باشید.
گزارش انجمن روانشناسی آمریکا در سال ۲۰۲۴ نشان داد که کارکنانی که در محیطهای کاری با حمایت روانی فعالیت میکنند، ۹۱ درصد رضایت شغلی دارند. این در حالی است که این رقم برای سایر کارکنان تنها ۷۶ درصد است. همچنین در این محیطها، کارکنان آزادی بیشتری برای رسیدگی به مسائل شخصی، استفاده از مرخصی و مراقبت از سلامت روان دارند.
اگرچه ترک کار ممکن است دشوار به نظر برسد، ماندن در محیطی که سلامت روان شما را تهدید میکند، در درازمدت به مراتب آسیبزاتر خواهد بود. در صورت لزوم، با منابع انسانی صحبت کرده یا برنامهای برای خروج طراحی کنید..