پیروزی ترامپ از نگاه ایرانیان؛ ابرهای تحریم، آسمان انتظارات را سیاه میکند
هزاران مایل دورتر از واشنگتن، به ویژه در تهران، ایرانیان خبر بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید را به گونهای دیگر دریافت کردند.
از سال ۱۹۷۹ ایران و ایالات متحده با هم اختلاف دارند. سال بعد، پس از حمله تظاهرکنندگان به سفارت و گروگان گرفتن دهها دیپلمات آمریکایی، دو کشور روابط دیپلماتیک خود را قطع کردند و از آن زمان تاکنون، ایران آمریکا را «دشمن» اصلی خود میداند.
علیرغم تداوم درگیری بین دو کشور، بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید باعث نگرانی ایران شده است، زیرا پیامدهای اعمال «فشار حداکثری» و تحریمها در دوره اول ریاستجمهوری او همچنان بر زندگی روزمره ایرانیان سنگینی میکند.
بشیر عباسپور پس از اعلام پیروزی ترامپ در انتخابات روز چهارشنبه در مقابل سفارت سابق آمریکا در تهران که دیوار آن با نقاشیهای دیواری ضد آمریکایی پوشانده شده، گفت: برای ایران بد میشود.
عباسپور ۳۷ ساله، کارمند یک شرکت خصوصی گفت: با دونالد ترامپ، تحریمها افزایش مییابد و در پی آن قیمتها نیز افزایش بالا میرود.
توافق هستهای
با امضای توافق هستهای با ابرقدرتها در سال ۲۰۱۵ که میتوانست به انزوای کشورشان پایان دهد، ایرانیان امید زیادی به بهبود زندگی روزمره خود داشتند.
این توافق بر لغو بخشی از تحریمهای بینالمللی اعمالشده علیه ایران، در ازای تعهد این کشور به عدم داشتن سلاحهای هستهای که تهران تلاش برای داشتن آن را رد میکند، تصریح کرد.
اما در ماه می ۲۰۱۸، دونالد ترامپ به طور یکجانبه کشورش را از این توافق خارج کرد و تحریمهای شدیدی را علیه تهران بهویژه در بخش نفت و مالی مجدداً اعمال کرد.
تصمیم دونالد ترامپ پیامدهای ناگواری برای اقتصاد ایران داشت و باعث افزایش تورم شد، در حالی که ارزش ریال ایران در برابر دلار سقوط کرد و منجر به وخامت قدرت خرید مردم شد.
زهرا اقبالی، زنی خانهدار ۵۶ ساله، گفت: «نگران وضعیت کشور و اقتصاد آن هستم» و از واشنگتن و تهران خواست تا «به نفع مردم به توافق برسند.»
نتیجه انتخابات چهارشنبه آمریکا در صفحه اول روزنامههای ایران قرار نگرفت، اما روزنامه اصلاحطلب اعتماد با تیتر «چشمان نگران جهان» با کاریکاتور تمام صفحهای از کامالا هریس که نوزاد دونالد ترامپ را در آغوش گرفته، منتشر شد.
روزنامه رسمی «جام جم» نیز به نوبه خود با اشاره به سوءظن مقامات ایرانی به آمریکا بدون توجه به رئیسجمهور این کشور، عکسهای نامزدهای انتخاباتی را در پس زمینهای از سایههای شیطانی برجسته کرد.
این تیتر با تکرار اظهارات عباس عراقچی، وزیر امور خارجه، آمده است: «نتیجه انتخابات آمریکا برای ما تفاوتی نخواهد داشت.»
خروج از انزوا
رضا آرام، کارمند ۵۱ ساله شرکت بیمه، گفت: موضع آمریکا در قبال ایران با ترامپ یا هیچکس دیگری تغییر نخواهد کرد. این نظر بسیاری از ایرانیان است.
مسعود پزشکیان، رئیسجمهور ایران، که جولای گذشته روی کار آمد، قول داد کشورش را از انزوا خارج کند تا تاثیر تحریمهای بینالمللی را جبران کند.
در جریان مبارزات انتخاباتی، مقامات آمریکایی ایران را به دخالت در انتخابات متهم کردند.
دونالد ترامپ پس از سوءقصد به جانش در جولای گذشته، تهران را متهم کرد که تهدیدی جدی برای زندگی او محسوب میشود. ایران این اتهامات را بدخواهانه توصیف کرد.
قاسم سلیمانی
دوره اول ریاستجمهوری دونالد ترامپ نیز در ژانویه ۲۰۲۰ شاهد صدور دستور کشتار فرمانده سپاه قدس سردار قاسم سلیمانی، معمار استراتژی نفوذ منطقهای ایران در جریان سفرش به عراق بود.
در آن زمان به نظر میرسید واشنگتن و تهران در آستانه رویارویی مستقیم نظامی بودند و ایران نیز مراحل قانونی را در ایران برای محاکمه دونالد ترامپ به اتهام انجام این ترور آغاز کرد.
در نوامبر ۲۰۲۳، ترامپ فاش کرد که پاسخ ایران به ترور سلیمانی با بمباران یک پایگاه آمریکایی بین دو طرف هماهنگ شده است.
ترامپ گفت: «آنها برای حفظ چهره خود باید پاسخ میدادند و این طبیعی است، سپس به ما اطلاع دادند که ۱۸ موشک به پایگاه آمریکایی در عراق شلیک میشود، اما مستقیماً آن را هدف قرار نمیدهند، بلکه فقط اطراف پایگاه را هدف میگیرند.»
ترامپ با بیان اینکه هیچ سرباز آمریکایی در نتیجه واکنش ایران آسیب ندیده است، افزود که او «تنها فردی است که در پی این بمباران عصبانی نشده است، زیرا از «نیت ایران» اطلاع دارد.