حقیقت یا حواسپرتی؛ رد «تبلیغات سیاه» علیه امارات در سودان

امارات متحده عربی برای مدت طولانی در صحنه سودان به عنوان یک حامی مسائل بشردوستانه و سیاسی به دنبال ثبات در این کشور بوده و پرچم کمک را در تاریکترین و سختترین دوران این کشور برافراشته است.
این واقعیت به تنهایی قطبنمای وقایع جاری را به سمت مقصد واقعی خود سوق میدهد و شاخصهای آن، ما را مجبور میکند حقیقت را پیش از ناپدیدشدن آن در پشت ابر سیاهی که افق سودان را پر کرده، بیان کنیم.
با تشدید جنگ از آوریل ۲۰۲۳، امارات متحده عربی به هدف کمپینهای تبلیغاتی گمراهکنندهای تبدیل شده که تلاش میکنند نقش امارات را تحریف کنند، علیرغم شواهد موجود در زمین که تعهد بشردوستانه و دیپلماتیک آن را به حمایت از سودان و مردمش ثابت میکند.
از جمله این تلاشها، اتهامات غیرمستندی است که امارات متحده عربی را به حمایت از یکی از طرفهای درگیری متهم میکند.
با وجود موضع صریح امارات متحده عربی مبنی بر پایان دادن به جنگ از طریق گفتگو و دیپلماسی، برخی از رسانهها که به برنامههای مشکوک خدمت میکنند، به انتشار اطلاعات گمراهکننده با هدف تحریف نقش امارات در سودان ادامه میدهند.
ناظران تأیید میکنند که برخی از طرفها، به ویژه اخوانالمسلمین، از دامنزدن و طولانیتر کردن درگیریها سود میبرند، نه تنها برای تعمیق هرج و مرج، بلکه برای تضعیف روابط تاریخی بین سودان و امارات.
امارات متحده عربی در مواجهه با تلاشهای نادرست رسانهها برای پنهان کردن حقایق در میان دود جنگ و بحرانهای آن، به دفاع از حمایت بیقید و شرط خود برای پایان دادن به جنگ ادامه داده و به تلاشهای بشردوستانه خود برای کاهش درد و رنج آوارگان در داخل و خارج سودان ادامه داده است.
اهمیت زمانبندی مشکوک
در شرایطی که امارات متحده عربی به عنوان یکی از کشورهای بزرگ با روابط قوی با قدرتهای منطقهای و جهانی برجسته است و الگویی از کشوری ارائه میدهد که موفق به درخشش اقتصادی و فرهنگی، قرار دادن آن در زمره کشورهای بزرگ و تأثیرگذاری مؤثر بر روندهای سیاسی جهانی شده، تبلیغات رسانهای منفی علیه آن با هدف محدود کردن هرگونه نقش مثبت در حل بحران سودان انجام شده است.
تحلیلگران و سیاستمداران سودانی بر این باورند که این تبلیغات ضد اماراتی ناشی از ترس از نفوذ و روابط نزدیک آن با همسایگان سودانی است که نشان میدهد فریادهای رسانهای خصمانه از همان دستهایی سرچشمه میگیرد که خواهان ادامه جنگ در سودان هستند.
آنها ادعا میکنند که خصومت با امارات از رسانههای مرتبط با اخوانالمسلمین در سودان نشأت میگیرد، همان سازمانی که بطور فعال به جنگ دامن میزند و موفق شده به دستگاههای امنیتی و نظامی که درگیری را مدیریت میکنند نفوذ کند.
مصطفی سیری، تحلیلگر سیاسی و روزنامهنگار متخصص در گروههای اسلامگرا، به العین نیوز گفت: «جنبش اسلامی سودان با مواضع همسو با اخوانالمسلمین بینالمللی اداره میشود که از زمانی که امارات آن را به عنوان یک سازمان تروریستی معرفی کرد، مواضع خصمانهای را در قبال امارات اتخاذ کرده است.»
سیری خاطرنشان کرد: اقدامات اخوانالمسلمین علیه امارات با وقوع جنبش انقلابی در سودان در سال ۲۰۱۸ و سرنگونی رژیم عمر البشیر رئیسجمهور سابق در آوریل ۲۰۱۹ آغاز شد.
وی خاطرنشان کرد: همین موضوع باعث شده است که رهبران رژیم سرنگونشده بر این باور باشند که امارات بودجه تعدادی از فعالان و نیروهای شرکتکننده در انقلاب را تامین میکند و به همین دلیل است که این موضوع را از طریق رسانههای نهضت اسلامی و شبکههای اجتماعی برجسته میکنند تا انقلاب عظیم مردمی را که باعث سرنگونی رژیم بشیر که متحد آن بود، کماهمیت جلوه دهند.
فقدان شواهد قانونی و واقعی
حمله به امارات فاقد شواهد قانونی و واقعی است. برخی ادعاها حتی امارات را به عنوان «کشوری جاهطلب برای بهرهبرداری از منابع سودان، به ویژه طلا» توصیف کردهاند، که بر اساس ادعاها، این کشور را به «حمایت و کمک به نیروهای پشتیبانی سریع در برابر ارتش و متحدانش» برانگیخته است، به ویژه اینکه نیروهای پشتیبانی سریع در ذهن مردم سودان و شرکتهای معدنکاری طلا در ارتباط هستند.
با این حال، همین ادعا با بیانیهای منتسب به وزیر معادن، محمد بشیر ابونامو، از متحدان ارتش سودان، که شایعات مربوط به کنترل امارات بر طلای سودان را تکذیب کرد و اذعان داشت که کشورش سهم کامل خود از طلا را دریافت میکند و فروش آن را از طریق کانالهای رسمی کنترل میکند.
سودان در ماه مارس گذشته شکایتی علیه امارات متحده عربی به دادگاه بینالمللی دادگستری به اتهام حمایت این کشور از نیروهای پشتیبانی سریع سودان ارائه کرد.
با این حال، در بیانیهای که در آن زمان توسط فرانس ۲۴ گزارش شد، یک مقام اماراتی این شکایت را «چیزی بیش از یک ترفند تبلیغاتی بدخواهانه با هدف منحرفکردن توجه از همدستی عمیق نیروهای مسلح سودان در جنایات گستردهای که همچنان سودان و مردم آن را ویران میکند» توصیف کرد.
این مقام اماراتی افزود: ادعاهای ارائهشده توسط نماینده نیروهای مسلح سودان در دادگاه بینالمللی فاقد هرگونه مبنای حقوقی یا واقعی است و نشاندهنده تلاش دیگری برای انحراف توجه از این جنگ فاجعهبار است.
حواس پرتی
اظهارات این مقام اماراتی از برخی جهات با اظهارات عروة الصادق، یکی از رهبران ائتلاف نیروهای دموکراتیک مدنی، در رابطه با نقش اخوان در بسیاری از جنایات مرتکبشده در جریان جنگ، مطابقت داشت. این امر باعث شده است که این گروهها دائماً به تولید گفتمان رسانهای خصمانه علیه قدرتهای خارجی بپردازند تا توجه را از ماهیت این جنایات منحرف کنند.
عروة به العین نیوز گفت: «دستگیری، انحلال فیزیکی، آوارگی اجباری، و کمپینهای بدنامی که در سودان شکل گرفته، اجرای مستقیم پروژه اخوان است که جنگ را تنها راه بازگشت به قدرت بدون توجه به هزینه میداند. بنابراین، مسئولدانستن اخوانالمسلمین برای کودتا، شعلهور کردن جنگ، برچیدن ارتش، و ساقط کردن انقلاب سودان، موضعی مبتنی بر واقعیتهای قانعکننده است، نه صرفاً تحلیل سیاسی.
موضع امارات محکم است
امارات متحده عربی تحت تأثیر موضع خصمانه محافل خاص، چه آنهایی که به ارتش سودان و چه به اخوانالمسلمین وابسته بودند، قرار نگرفت. این کشور استقامت کرد و به تلاشهای خستگیناپذیر خود برای همکاری با جامعه بینالمللی در جهت یافتن راه حلی برای پایان دادن به جنگ، علاوه بر تلاشهای مستمر خود در راستای ارائه کمکهای بشردوستانه و کمک به مردم سودان ادامه داد.
مصطفی سیری، تحلیلگر سیاسی و روزنامهنگار میگوید: «زمانی که جنگ در سودان در آوریل ۲۰۲۳ آغاز شد، امارات متحده عربی به همراه سایر کشورهای منطقه از طرفهای درگیر خواست تا از منطق استفاده کنند و به جنگ پایان دهند. آنها از ارائه میلیونها دلار کمک بشردوستانه خبر دادند و با سازمانهای بینالمللی مانند برنامه غذایی جهانی و سایر کشورهای عضو سازمان ملل متحد که تأثیرات جنگی بر مردم سودان را برعهده داشتند، مشارکت کردند. میلیونها نفر آواره شدهاند و با قحطی واقعی روبرو هستند.»
وی افزود: «اما نهضت اسلامی پشت این جنگ معتقد بود که فرصت اقدام علیه امارات و معرفی آن به عنوان خصمانه به دست آمده و از طریق رسانهها و اعضای آن در مجامع منطقهای و بینالمللی به انبوه خصومتها ادامه داد تا به لطف دستگاه تبلیغاتی سیاه، تصویری مشترک در ذهن برخی از مردم سودان ترسیم کند.»
وی در قسمت آخر ادامه داد: اما اکثریت سودانیها از موضع رسمی و مردمی امارات در این جنگ آگاه هستند و از کمکهایی که به آنها میکند کاملا قدردانی میکنند.
در یک تحول مرتبط، موسی جوده، سردبیر نشریه افریقین متر، از حمایتهای بشردوستانه و دیپلماتیک ارائهشده توسط امارات قدردانی کرد.
جودا در مصاحبه با العین نیوز گفت: از زمان سقوط عمر البشیر، رئیسجمهور مخلوع، امارات به حمایت از انتقال دموکراتیک سودان ادامه داده و از طریق سفیر خود در خارطوم در کمیته چهارجانبه برای حمایت از توافق چارچوب شرکت کرده است.
وی افزود: وقتی جنگ شروع شد، امارات کمکهای بشردوستانه را به مردم سودان ارائه کرد و مجموع حمایت امارات از آوریل ۲۰۲۳ به بیش از ۶۰۰ میلیون دلار رسید که آخرین آن ۲۰۰ میلیون دلار بودجه بود که در کنفرانسی در آدیسآبابا در حاشیه نشست اتحادیه آفریقا برای حمایت از تلاشهای بشردوستانه در سودان اعلام شد.