موضع بیطرفانه امارات در قبال بحران اوکراین حسن نیتش را نشان میدهد
رضا پرچیزاده، نظریهپرداز سیاسی و تحلیلگر مسائل امنیتی، در گفتوگو با پایگاه خبری العین موضع بیطرفانه امارات در قبال حمله روسیه به اوکراین را نشاندهنده «حسن نیت» امارات متحده عربی خواند.
پرچیزاده در این گفتوگو تاکید کرد امارات با هر دو کشور درگیر در جنگ، یعنی اوکراین و روسیه، رابطه دیپلماتیک دارد و به همین دلیل است که در واکنش به این مناقشه، موضعی بیطرفانه در حمایت از گفتگو و راهحل مسالمتآمیز بر اساس قوانین بینالمللی و منشور سازمان ملل اتخاذ کرده است.
امارات متحده عربی در شورای امنیت سازمان ملل متحد در تلاش است با استفاده از محورهای دیپلماتیک، بشردوستانه، میدانی و قانونی، بحران روسیه و اوکراین را حلوفصل کند.
به گفته این تحلیلگر امنیتی، رویکرد بیطرفانه امارات در قبال این مناقشه و دیدگاه بشردوستانه آن از اصول سنتی این کشور الهام گرفته است.
وی افزود امارات میخواهد نشان دهد که در حل مسالمتآمیز مشکلات بین المللی نقشآفرینی میکند.
به گفته پرچیزاده، موضع امارات این است که قدرتهای جهانی باید برای مشکل اوکراین راه حلی سیاسی پیدا کنند و این موضع حسن نیت امارات را نشان میدهد، با این حال، «من معتقدم وضعیت در اوکراین به گونهای است که کار از راهکار سیاسی گذاشته است.»
پرچیزاده تشریح کرد: «ولادیمیر پوتین از دو دهه قبل که به قدرت رسید به دنبال توسعهطلبی، امپریالیسم و سیاست خارجی تهاجمی بوده است. به طور دقیقتر، او با شدت سیاست ادغام دوباره کشورهای اوراسیا را دنبال کرده است. پس از سالها کار سخت، چرخش بازوی سیاسی و گسترش قدرت نظامی، او سرانجام در سال 2015 موفق شد اتحادیه اقتصادی اوراسیا (EEU) را تأسیس کند و در آن اکثر اعضای سابق اتحاد جماهیر شوروی را گرد هم آورد. در همین راستا، پوتین در سال ۲۰۱۸ توافقنامه دریای خزر را طرحریزی کرد که عملاً این پهنه آبی مهم و استراتژیک را به یک دریای بسته یا به شکلی دقیقتر به یک «دریاچه روسی» تبدیل کرد. هدف اصلی او از طرح این توافقنامه این بود که این پهنه آبی را از دسترس غرب دور نگه دارد.»
وی افزود: «رویکرد تهاجمی اخیر روسیه در قبال اوکراین که تا حدی ناشی از تلاش ناتو برای گسترش خود به سمت شرق بود، در همین راستاست و هدف آن ادغام مجدد این جمهوری شوروی سابق به امپراتوری اوراسیایی پوتین است. پوتین معتقد است مسئله اوکراین اصلیترین نگرانی امنیتی و استراتژیک روسیه است، بنابراین در چنین شرایطی، راه حل سیاسی در مورد پوتین جواب نمیدهد.»
پرچیزاده با انتقاد از رویکرد منفعلانه غرب در قبال این درگیری نظامی، تاکید کرد: «پوتین تا رسیدن به اهدافش به تهاجم نظامی خود به اوکراین ادامه خواهد داد. ارزیابی من این است که اگر غرب نتواند به شکلی فعالانه مداخله کند، پوتین به احتمال زیاد دولت دموکراتیک رئیس جمهور زلنسکی را سرنگون خواهد کرد و یک دیکتاتور طرفدار مسکو را در کییف بر مسند قدرت مینشاند و برای همیشه از گسترش ناتو به سمت شرق جلوگیری میکند.»
در عین حال، ريسان عبدالله، نويسنده و تحلیلگر مسائل خاورمیانه، معتقد است راهحلهای بشردوستانه و مبتنی بر سیاستهای دیپلماتیک و صلح بدون شک میتواند بهترین راهکار برای حل معضلات و خروج از بحرانها باشد.
عبدالله در گفتوگو با العین عنوان کرد: «کشور امارات از پیشینه و کارنامه درخشانی در وساطت و میانجیگری در تحقق صلح بینالملل برخوردار است.»
وی افزود: «امارات با هر دو کشور روابط دوستانهای دارد. به علاوه، پیشنهاد میانجیگری از سوی کشوری که بیطرفی مثبت خود را در این خصوص اثبات کرده باشد، میتواند اثرات مثبت و سازندهای به دنبال داشته باشد، و نقش مؤثرى در حفظ استقلال و تماميت ارضى و حمايت از جان شهروندان ایفا کند.»
این تحلیلگر همچنین با انتقاد از سیاستهای آمریکا و نقش آن در این بحران گفت: «آمریکا به دنبال تضعیف روسیه، درگیر کردن آن و ضربه زدن به اقتصاد این کشور است.»
او همچنین پیشبینی کرد جنگ اوکراین به این زودی به پایان نرسد و احتمالاً دامنه آن گسترش یافته و بعضی کشورهای دیگر را نیز در بر بگیرد.
گفتنی است امارات از طریق شورای امنیت تلاش میکند از چهار محور به حل و فصل تقابل روسیه و اوکراین پایان دهد؛
۱- محور دیپلماتیک: امارات از راهکارهای دیپلماتیک در حل بحران روسیه و اوکراین حمایت میکند و برای حل و فصل اختلافات به گفتوگو اولویت میدهد.
۲- محور بشردوستانه: این رویکرد مبتنی بر حفاظت حداکثری از غیرنظامیان در مناطق درگیری، عدم تأخیر در ارائه و ارسال کمکهای بشردوستانه و لزوم در نظر گرفتن منافع و امنیت غیرنظامیان از سوی روسیه و اوکراین است.
۳- محور میدانی: امارات بر نقش منفی درگیری روسیه و اوکراین در تضعیف صلح و امنیت بینالمللی و نیاز به کاهش فوری تنش تاکید کرده است.
۴- محور حقوقی; این محور بر لزوم اجرا و احترام به قوانین بینالمللی و همچنین حق امنیت، حاکمیت و استقلال کشورها بر اساس منشور سازمان ملل تاکید دارد.