راهپیمایی خانوادههای جانباختگان هواپیمای اوکراینی در کانادا
چند ساعت پس از برگزاری مراسم تحلیف ابراهیم رئیسی، خانوادههای جانباختگان هواپیمای اوکراینی ساکن کانادا تجمع و راهپیمایی اعتراضی در تورنتو برگزار کردند.
آنها در این تجمع خواستار محاکمه عاملان سرنگونی این هواپیما شدند.
حامد اسماعیلیون، سخنگوی انجمن خانوادههای جانباختگان پرواز ۷۵۲ که در حادثه سرنگونی هواپیمای اوکراینی همسرش پریسا و دخترش ریرا را از دست داد، در سخنرانی خود در این تجمع از حضور نماینده اتحادیه اروپا در مراسم تحلیف ابراهیم رئیسی به شدت انتقاد کرد.
او در این سخنرانی گفت: «امروز سؤال این است که نماینده اتحادیه اروپا در ضیافت تاریکی و جنون چه میکند. بوسه بر دستان امپراطور ترس و کشتار چه تناسبی با ژستهای دفاع از حقوق بشر دارد.»
حامد اسماعیلیون افزود: «همین امروز و برای حفظ امنیت مراسم تحلیف پروازها بر فراز تهران را قطع کردند، اما در شرایط جنگی جان آدمهای بی گناه ارزشی نداشت.»
او همچنین با اشاره به عضویت ابراهیم رئیسی، علی شمخانی، محمد باقری، حسین سلامی، عبدالرضا رحمانی فضلی، حسین اشتری، محمود علوی، عبدالرحیم موسوی و حسن روحانی به عنوان اعضای شورای عالی امنیت ملی در ۱۸ دی ماه سال ۹۸، گفت: «آنها در شب سرنگونی پرواز۷۵۲ دستور به باز گذاشتن آسمان دادند.»
انجمن خانوادههای جانباختگان پرواز پیاس۷۵۲ پیشتر در بیانیهای اعلام کرده بود این راهپیمایی همزمان است با روز تحلیف ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور جدید ایران که در شب حمله به هواپیمای اوکراینی عضو شورای عالی امنیت ملی بود و از متهمان اصلی این پرونده است.
بامداد روز چهارشنبه هجدهم دی ماه ۱۳۹۸، هشتم ژانویه ۲۰۲۰ ساعاتی پس از موشکباران بخشهایی از یک پایگاه هوایی آمریکا در عراق به تلافی ترور قاسم سلیمانی، یک هواپیمای مسافربری شرکت هواپیمایی اوکراین با ۱۷۶ مسافر و خدمه در نزدیکی تهران در آسمان هدف موشکهای پدافند سپاه پاسداران قرار گرفت و سقوط کرد. و تمام ۱۷۶ سرنشین آن که اکثرا ایرانی و شهروندان دوتابعیتی ایرانی-کانادایی بودند، جان باختند.
ایران برای چند روز ساقط کردن این پرواز را انکار کرد، اما بعد از انتشار شواهد و اسنادی توسط آمریکا، استرالیا، کانادا و بریتانیا، نهایتا تحت فشار بینالمللی پذیرفت که هواپیما توسط موشکهای سامانه دفاعی سپاه ساقط شده، اما مدعی است که این حادثه به خاطر «خطای انسانی» اتفاق افتاده است.
انجمن خانواده جان باختگان هواپیمای اوکراینی تاکید کرد که ابراهیم رئیسی در سمت رئیس قوه قضاییه در ۱۸ ماه گذشته روند رسیدگی به پرونده این «کشتار جمعی» را بست و نقش او در جنایات چهار دهه گذشته در ایران بر همگان معلوم و مسجل است.
ابراهیم رئیسی از جمله متهمان اعدامهای ۶۷ بهشمار میرود که پیروزی انتخاباتی معرفی شده که از سوی بخش قابل توجهی از مردم ایران تحریم شده بود. قرار است او از نیمه مردادماه کار خود را به عنوان هشتمین رئیسجمهوری ایران آغاز کند.
شماری از نهادهای حقوق بشری و فعالان مدنی با اشاره به سوابق او تاکید کردهاند که باید تحت پیگرد قانونی قرار گیرد.