«نگرانی جدی» دبیرکل سازمان ملل از نقض حقوق بشر در ایران
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در گزارش جدید خود نسبت به «نقض فاحش حقوق بشر» از سوی رژیم حاکم در ایران ابراز «نگرانی جدی» کرد.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در گزارش جدید خود نسبت به «نقض فاحش حقوق بشر» از سوی رژیم حاکم در ایران ابراز «نگرانی جدی» کرد.
گوترش در این گزارش که در هفتاد و پنجمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل ارائه داده شد، به سرکوب گسترده اعتراضات سراسری از جمله در آبان و دیماه سال گذشته اشاره کرده است.
او گفت: «در اعتراضات سراسری نوامبر ۲۰۱۹ و ژانویه ۲۰۲۰ در ایران، نیروهای امنیتی این کشور با استفاده از خشونت بیش از حد و مرگبار اقدام به سرکوب شدید معترضان کردند.»
سرکوب اعتراضات آبان ماه و شلیک مستقیم گلوله به سمت تظاهرکنندگان
گزارش آنتونیو گوترش با اشاره به اعتراضات آبان ماه، از توصیف معترضان با القابی مانند «اوباشی جدا از مردم عادی» توسط رژیم خامنهای انتقاد کرد.
این گزارش تاکید کرد که ریشه این اعتراضات نارضایتی از نظام سیاسی و بحران اقتصادی بوده است.
دبیر کل سازمان ملل همچنین با انتقاد از استفاده از قوه مرگبار علیه معترضان گفت: «گزارش هایی که در اختیار کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل گذاشته شده حاکی از استفاده نیروهای امنیتی در اعتراضات از قوه بیش از حد و مرگبار است.»
این گزارش با اشاره به «شلیک مستقیم نیروهای امنیتی به سر تظاهرکنندگان و راهگذران در این اعتراضات» افزود: « حداقل ۳۰۴ نفر از جمله ۲۳ کودک (۲۲ پسر و یک دختر) و ده زن را در فاصله ۱۵ تا ۱۹ نوامبر ۲۰۱۹ در ۳۷ شهر ایران کشته شدند.»
این گزارش همچنین به اذعان فرماندار شهرک قدس در غرب تهران که دستور شلیک به معترضان را داده بود و همچنین اظهارات یک نماینده مجلس که گفته بود حداقل ۷ هزار نفر در جریان آن اعتراضات بازداشت شدند، اشاره کرد.
گزارش آنتونیو گوترش همچنین بیان کرد که معترضان بازداشت شده از معالجه پزشکی و دیگر خدمات بهداشتی محروم هستند و همچنین در معرض شکنجه قرار گرفتهاند و مجبور به اعترافات اجباری شدهاند.
ادامه حبس دوتابعیتیها
در ادامه این گزارش، گوترش بازداشتهای «خودسرانه» شهروندان دو تابعیتی در ایران را جزو موارد نقض حقوق بشر در این کشور خواند و از ادامه حبس آنها انتقاد کرد.
در این زمینه به نامهایی از جمله مراد طاهباز، کامران قادری، باقر و سیامک نمازی و همچنین مسعود مصاحب اشاره شده است.
گفتنی است که رژیم ایران با اقدام مشترک سه کشور اروپایی فرانسه، آلمان و بریتانیا در احضار و تذکر به سفرای تهران مواجه شد؛ مقامهای آمریکا نیز خواستار آزادی این شهروندان در زندانهای ایران شدهاند.
شیوع کرونا و عدم دسترسی زندانیان به خدمات بهداشتی
دبیرکل سازمان ملل شیوع گسترده کرونا را نیز موجب وخیمتر شدن شرایط حقوق بشر در ایران خوانده است.
علاوه بر پیامدهای اقتصادی بحران کرونا، گوترش واکنش دیرهنگام و آمار ناهماهنگ دولت ایران در زمینه مبتلایان و جانباختگان کرونا را مورد انتقاد قرار داده است.
این گزارش همچنین از عدم دسترسی زندانیان به خدمات بهداشتی و فشار بر متهمان برای گرفتن اعترافات اجباری انتقاد کرده و این موارد را «نقض جدی قوانین بینالمللی» خوانده است.
در بخشهای دیگر، به مواردی از جمله عدم شفافیت ایران، آزار و اذیت بازداشت شدگان اعتراضات، نقض حق آزادی بیان، محدودیت اینترنت، احضار فعالان رسانهای، تعقیب قضایی خانواده کارکنان شبکههای فارسیزبان خارج کشور، مرخصی ندادن به زندانیان سیاسی طی بحران کرونا، محدودیت علیه اقلیتها، تبعیض علیه زنان در ورزش و استخدام و حوزههای فرهنگی مورد انتقاد واقع شده است.
درخواست آزادی فوری زندانیان و حذف مجازات اعدام
در پایان این گزارش، دبیرکل سازمان ملل خواستار آزادی فوری تمامی بازداشتشدگان، احترام به حق آزادی بیان و تجمع و حذف مجازات اعدام در ایران شده است.
گوترش همچنین از دولت ایران درخواست کرد که دادگاههایی را که برگزار میکند «عادلانه و بر اساس اصول بینالمللی» باشد.
همچنین ضمن اشاره به رعایت حقوق اقلیتها، بر حقوق زندانیان سیاسی از جمله روزنامهنگاران، فعالان مدنی، وکلا، حامیان حقوق بشر و فعالان کارگری تاکید شده است.
در این گزارش به مقامهای ایران توصیه شده همه تبعیضهای جنسیتی علیه زنان را متوقف کرده و کسانی را که به دلیل عقایدشان در زندانند «فورا» و «بدون قیدوشرط» آزاد کند. در این زمینه همچنین از تهران خواسته شده به «کنوانسیون رفع هرگونه تبعیض علیه زنان» بپیوندد.