آمریکا خواستار توقف کامل غنیسازی در ایران شد: اورانیوم غنیشده را وارد کنید!

مارکو روبیو، وزیر امور خارجه آمریکا میگوید ایران باید غنیسازی اورانیوم، ساخت موشکهای دوربرد و حمایت از تروریسم را متوقف کند. همزمان خبرگزاری رویترز گزارش داد ایران و آمریکا در مسیر دستیابی به توافقی مشابه برجام هستند. اما آیا ایران خواستههای آمریکا را
روبیو تأکید کرده که اگر ایران هدف صلحآمیز دارد، میتواند اورانیوم غنیشده را وارد کند و هیچ کشوری جز دارندگان سلاح هستهای خود اقدام به غنیسازی نمیکند.
روبیو همچنین هشدار داده در صورت ادامه مسیر کنونی، ترامپ ممکن است به استفاده از نیروی نظامی روی آورد.
روز جمعه خبرگزاری رویترز به نقل از هشت منبع مطلع از مذاکرات میان ایران و ایالات متحده آمریکا گزارش داده که گفتوگوها برای محدود کردن برنامه هستهای ایران به توافقی نزدیک شده که از نظر ماهیتی تفاوت زیادی با برجام ندارد. به گفته این منابع، اگرچه ساختار توافق پیشنهادی تغییر چشمگیری نسبت به برجام نخواهد داشت، اما مدت زمان اجرای آن به ۲۵ سال افزایش خواهد یافت و بازرسیها سختگیرانهتر میشود. همچنین بندهای موسوم به «غروب» گسترش پیدا میکند.
یک مقام جمهوری اسلامی از این توافق با عنوان «برجام ۲» یاد کرده که به گفته او میتواند هم به دولت ترامپ اجازه اعلام پیروزی دهد و هم ایران را قادر به حفظ حق غنیسازی کند. بر اساس مفاد مورد بحث، جمهوری اسلامی متعهد میشود حجم ذخایر اورانیوم و نوع سانتریفیوژهای مورد استفاده خود را محدود کند و اورانیوم غنیشده تا سطح ۶۰ درصد را یا رقیق سازد، یا از کشور خارج کند و یا تحت نظارت شدید آژانس مهر و موم کند.
در مقابل، تحریمها به شکلی محسوس کاهش خواهند یافت. با این حال، تهران خواستار تضمینهایی است که مانع از خروج دوباره آمریکا از توافق شود. در همین حال، یک مقام ارشد جمهوری اسلامی اعلام کرده که در یکی از گزینههای مورد بحث، تهران میتواند حدود پنجهزار سانتریفیوژ را حفظ کند و بخش عمده اورانیوم را از کشوری مانند روسیه وارد نماید. همچنین پیشنهاد شده که سطح غنیسازی به ۳.۶۷ درصد کاهش یابد و دسترسی آژانس به تاسیسات هستهای افزایش پیدا کند.
همزمان، یکی از مقامهای بلندپایه امنیتی ایران گفته که رهبران جمهوری اسلامی نگران حمله احتمالی اسرائیل هستند، چه توافق حاصل شود چه نه. به نوشته آسوشیتدپرس، یک مقام اسرائیلی اظهار کرده تا زمانی که مذاکرات ادامه دارد، در صورت تصمیم به حمله، اسرائیل احتمالاً مجبور است بهتنهایی اقدام کند.