از خلیج عربی تا غزه: وزارت امور خارجه ایالات متحده اولویتهای منطقهای واشنگتن را ترسیم کرد

سفر ترامپ به خلیج عربی تصادفی نبود؛ بلکه، منعکسکننده اولویتهای واشنگتن در یکی از استراتژیکترین مناطق جهان است.
این موضوع را مایکل میچل، سخنگوی منطقهای وزارت امور خارجه ایالات متحده، در مصاحبه اختصاصی با العین نیوز در حاشیه سفر دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا به خلیج عربی که شامل امارات متحده عربی، عربستان سعودی و قطر میشود، تأیید کرد.
مصاحبهای که در آن، العین نیوز به بررسی شراکت خلیج عربی، پیامدهای مذاکره با تهران، چشمانداز روابط با سوریه پس از لغو تحریمها، دیدگاه واشنگتن برای حل مناقشه در نوار غزه و نقش محوری امارات در منطقه میپردازد.
متن گفتگو با مایکل میشل:
چرا پرزیدنت ترامپ پس از روی کار آمدن، منطقه خلیج عربی را به عنوان اولین مقصد خارجی خود انتخاب کرد؟
از میزبانی شما متشکرم. از اینکه در جمع شما هستم خیلی خوشحالم. اولاً، باید بگویم که انتخاب منطقه توسط رئیس جمهور ترامپ تصادفی نبوده است. این منطقه بسیار مهم است و ما میخواهیم روابط استراتژیک خود را با همه شرکای خلیج عربی تقویت کنیم. این دلیل اصلی این دیدار است، نه تنها در حوزه امنیتی، بلکه در حوزه تجارت و سرمایهگذاری.
رئیس جمهور آمریکا امروز در سفر خود به کشورهای خلیج عربی چه پیامهایی را با خود حمل میکند؟
ما از تلاشهای کشورهای حوزه خلیج عربی برای آیندهای امنتر و مرفهتر بسیار قدردانی میکنیم. ایالات متحده برای دستیابی به بسیاری از اهداف و اولویتهای مشترک، نه تنها برای حل جنگها و درگیریها، بلکه برای دستیابی به رشد اقتصادی قابل توجه، به شدت به شرکا و میانجیهای خلیج عربی خود متکی است.
اولویتهای امروز دولت آمریکا در همکاری با منطقه خلیج عربی چیست؟
یک سوال واقعاً اساسی، اما در نهایت بسیاری از این موارد عموماً به یکدیگر مرتبط هستند. جنگها و درگیریها همیشه تأثیر منفی بر رشد اقتصادی دارند. ما باید این جنگها و درگیریها را حل کنیم تا به رشد اقتصادی بیشتری دست یابیم.
در این زمینه، مسئله ایران برای اولویتهای رئیس جمهور ترامپ و همچنین برای پایان دادن به جنگ بین اسرائیل و حماس از اهمیت ویژهای برخوردار است. نتایج خوب در این پروندهها منجر به پیشرفت در سایر زمینهها خواهد شد.
رابطه با امارات
دولت آمریکا نقش امارات متحده عربی را در حل و فصل مناقشات چگونه میبیند؟
ایالات متحده همین حالا هم روابط استثنایی با امارات متحده عربی دارد، نه تنها در جبهه امنیتی، بلکه در بسیاری از زمینههای مختلف.
از نظر اقتصادی، برای مثال، بیش از ۲۵۰۰ شرکت آمریکایی در حال حاضر در دبی فعالیت میکنند. با سفر شیخ طحنون بن زاید آل نهیان، معاون حاکم ابوظبی و مشاور امنیت ملی امارات متحده عربی، به کاخ سفید، شاهد تحرک سیاسی، دیپلماتیک و اقتصادی قابل توجهی هستیم.
در خصوص نقش امارات متحده عربی، ایالات متحده از نقش محوری آن در دستیابی به امنیت و ثبات بیشتر در بسیاری از مناطق قدردانی میکند.
چشمانداز افزایش همکاری اقتصادی بین امارات و ایالات متحده چیست؟
ایالات متحده و امارات متحده عربی در زمینههای مختلف توافقنامهها و یادداشتهای تفاهم دارند، اما این سفر مطمئناً فرصتی را برای ما فراهم میکند تا چگونگی تقویت این روابط و توافقنامهها، بهویژه در فناوریهای جدیدی که چشمانداز کسبوکار را در سراسر جهان تغییر خواهند داد، بررسی کنیم.
امارات متحده عربی به سرمایهگذاری هنگفت در هوش مصنوعی معروف است که فرصتهای بیشتری برای همکاری در آینده فراهم خواهد کرد.
جامعه آمریکایی چه نگاهی به سرمایهگذاری اماراتیها در بازارهای خود، به ویژه در حوزههای فناوری و انرژی پاک، دارد؟
این رابطه تجاری مبتنی بر اعتماد است. برای مثال، حجم سرمایهگذاریهای اماراتیها در بازارهای آمریکا، نشانه روشنی از این اعتماد است. تعداد بسیار بیشتری وجود دارد. جامعه آمریکایی از سرمایهگذاریهای متقابل بیشتر بسیار استقبال میکند.
مذاکرات ایران
نتایج مذاکرات آمریکا با ایران را چگونه ارزیابی میکنید و انتظارات شما در مورد آینده این موضوع چیست؟
این یک سوال اساسی است. تا حدودی باید گفت که آمریکا در این زمینه به دستاوردهای دیپلماتیک قابل توجهی دست یافته است، زیرا ماهها پیش ما هیچ تماس مستقیمی با طرف ایرانی در این زمینه نداشتیم. علاوه بر تلاشهای عمانیها در مسقط، ما مذاکرات مستقیم دوجانبه را آغاز کردهایم و این نشانه بسیار مثبتی در مورد امکان دستیابی به راهحلی برای این مشکل است.
هنوز خیلی زود است که پیشبینی کنم در آینده چه اتفاقی خواهد افتاد. اما تاکنون، ارزیابی رسمی کاخ سفید این است که طرف ایرانی به طور جدی در حال مذاکره است.
خطر حوثیها
آیا توافق اخیر بین ایالات متحده و حوثیها میتواند پایان تهدیدات حوثیها علیه خطوط کشتیرانی بینالمللی باشد؟
این توافق اولیه است و ما میخواهیم آن را گسترش دهیم تا هرگونه حمله حوثیها علیه هر یک از طرفهای مربوطه، نه فقط علیه منافع آمریکا، متوقف شود، زیرا در نهایت حوثیها نه تنها منافع آمریکا، بلکه مردم کل منطقه را تهدید میکنند. هدف نهایی همواره گسترش این توافق به منظور جلوگیری از عملیات نظامی بیشتر و رنج بیشتر مردم یمن است.
سوریه
پس از لغو تحریمهای سوریه، آیا میتوانیم شاهد بهبود روابط بین ایالات متحده و سوریه در آینده باشیم؟
این اقدام رئیس جمهور ترامپ نشاندهنده یک تحول تکاندهنده در مورد سوریه است، زیرا همه میدانند که مردم سوریه به دلیل این تحریمهای اقتصادی علیه رژیم اسد رنج کشیدهاند. این فرصتی برای مشاهده پیشرفت اقتصادی است که شرایط انسانی در سوریه را بهبود میبخشد.
با این حال، تحولات میدانی باید از نزدیک زیر نظر گرفته شود زیرا سوریه همچنان از بیثباتی سیاسی و امنیتی رنج میبرد. فرقهگرایی و نقض حقوق اقلیتها بیشتر شده است. لغو این تحریمها به این معنی نیست که ایالات متحده اهمیتی به آنچه در سوریه میگذرد نخواهد داد.
جنگ در غزه
ایالات متحده وضعیت غزه را چگونه میبیند و نقش آن در دستیابی به توافق آتشبس جامع چیست؟
ما امیدواریم که آزادی آیدان الکساندر، شهروند اسرائیلی-آمریکایی، باعث ایجاد اعتماد بین همه طرفها شود. پیش از فروپاشی آتشبس، ایالات متحده در تماس مداوم و مستقیم با حماس بود تا مشخص کند که آیا این جنبش در مورد مذاکرات جدی است یا خیر.
ایالات متحده و شرکای منطقهای ما در این زمینه دستاوردهای دیپلماتیک زیادی داشتهاند. متأسفانه، همه این دستاوردها به دلیل فروپاشی این توافق از بین رفت.
هدف پرزیدنت ترامپ مشخص است. ما ابتدا میخواهیم شرایط رو به وخامت انسانی در نوار غزه را بهبود بخشیم و میخواهیم به یک توافق جامع و پایدار دست یابیم. چگونگی رسیدن به این نقطه با شرکای ما بررسی خواهد شد.
آیا شاهد بهبود اوضاع انسانی در غزه خواهیم بود؟ منظورم در اینجا ورود کمکها قبل از هرگونه از سرگیری مذاکرات است؟
مردم نوار غزه به شدت به این کمکهای بشردوستانه نیاز دارند. نه بعد از یک ماه، بلکه بلافاصله. ما ماههاست که به طور فشرده روی این پرونده کار میکنیم و این تلاشها ادامه خواهد داشت.
اما در نهایت، ایالات متحده تنها عنصر این معادله نیست. ما باید کل این موضوع را با تمام شرکای منطقهای خود، از جمله اسرائیل، مورد بحث قرار دهیم.
آیا نشانههای مثبتی در مورد از سرگیری مذاکرات غزه وجود دارد؟
همه نشانهها تاکنون مثبت بودهاند. رئیسجمهور ترامپ بدون شک بسیار مشتاق است که در این مورد پیشرفت کند.
جنگ اوکراین
ترامپ احتمال شرکت در مذاکرات اوکراین در استانبول را رد نکرده است. آیا ترکیه میتواند این بار دروازه صلح بین کییف و مسکو باشد؟ موضع طرف آمریکایی در مورد هرگونه پیشرفتی در این پرونده چیست؟
برای من خیلی زود است که پیشبینی کنم در آینده چه اتفاقی خواهد افتاد، اما ما از نظر سیاسی و دیپلماتیک در حال پیشرفت هستیم. این از یک طرف است. از سوی دیگر. رئیس جمهور ترامپ به صراحت اعلام کرده است که ایالات متحده در مورد این موضوع صبر و شکیبایی ندارد.
ما باید شاهد یک سیگنال روشن و جدی از سوی همه طرفها در مورد دستیابی به صلح باشیم. امیدواریم در آینده نزدیک شاهد پیشرفت در این زمینه در ترکیه باشیم.
امارات متحده عربی در طول بحران روسیه و اوکراین نقشهای میانجیگرانه متعددی در این زمینه ایفا کرده است. نقش بشردوستانه امارات را چگونه میبینید؟
این نقشی اساسی و محوری است و نشان دیگری است که این روابط استراتژیک با امارات متحده عربی بسیار مهم است.