هشدار: این دو ماده غذایی میتوانند به اپیدمی سرطان در جوانان دامن بزنند
پزشکان درباره افزایش نگرانکننده تشخیصهای سرطان در میان بزرگسالان جوان هشدار دادهاند و برخی انگشت اتهام را به سوی غذایهای غیرسالم و فرآوریشده نشانه رفتهاند.
متیو لامبرت، متخصص تغذیه و مدیر اطلاعات و ترویج سلامت در بنیاد تحقیقات سرطان جهانی، به روزنامه دیلی میل گفت: «ما توصیه میکنیم که مردم از مصرف غذاهای بسیار فرآوریشده، پر از چربی اشباع، شکر و نمک کمتر استفاده کنند.»
وی توضیح داد که این شامل غذاهایی مانند کیکها، بیسکویتها، شیرینیها، چیپسها، نوشیدنیهای شیرین و فستفودهایی مانند پیتزا و برگرها میشود.
سرطان به ویژه در میان زنان و بزرگسالان در دهه سی زندگی به شدت جوانان را تحت تاثیر قرار داده است.
دکتر Coral Olazagasti، استاد کمکی پزشکی بالینی در مرکز جامع سرطان سیلوستر دانشگاه میامی، به روزنامه پست گفت: «این موضوع برای همه ما بسیار نگرانکننده بوده است. در گذشته، فکر میکردید که سرطان بیماری سالمندان است، اما اکنون در سالهای اخیر شاهد روندهایی از تشخیص زودهنگام سرطان در افراد جوانتر هستیم.»
تنها یک علت وجود ندارد، اما غذاهای فوقالعاده فرآوریشده و گوشتهای فرآوریشده بیشترین توجه را به خود جلب کردهاند.
پروفسور چارلز سوآنتون، در کنفرانس جامعه آمریکایی آنکولوژی بالینی سال گذشته، گفت: «تحقیقات نشان داده که گاهی سرطان روده بزرگ زودهنگام ممکن است توسط باکتریهای روده که در کسانی که رژیم غذایی کمفیبر و پرشکر دارند، بیشتر رایج است، آغاز شود.»
او افزود: «آنچه ما در برخی از مطالعات میبینیم این است که برخی تومورها در بیماران مبتلا به سرطان روده بزرگ زودهنگام، دارای جهشهایی هستند که ممکن است توسط این گونههای میکروبی آغاز شده باشند.»
به اعتقاد کارشناسان، این جهشها میتوانند توانایی بدن را در مقابله با سلولهای پیشسرطانی کاهش دهند.
غذاهای فوقالعاده فرآوریشده شامل کالاهای بستهبندی شده، نوشیدنیها، غلات و محصولات آماده برای مصرف هستند که حاوی رنگها، امولسیفایرها، طعمدهندهها و سایر افزودنیها هستند. این نوع غذاها معمولاً دارای میزان بالای شکر، چربی اشباع و نمک بوده و فاقد ویتامینها و فیبر هستند.
بر اساس مطالعهای که اخیرا انجام شده، غذاهای فوقالعاده فرآوریشده تقریباً ۷۳ درصد از تأمین غذای ایالات متحده را تشکیل میدهند و بیش از ۶۰ درصد از میانگین کالری روزانه یک بزرگسال آمریکایی از این غذاها تأمین میشود.
لامبرت معتقد است: «این نوع غذاها فاقد فیبر و تقریباً بدون مواد مغذی ضروری هستند. باید فقط به صورت گاه به گاه و در مقادیر کم مصرف شوند.»
تحقیقات اخیر نشان دادهاند که افرادی که ۱۰ درصد بیشتر از دیگران غذاهای فوقالعاده فرآوریشده مصرف میکنند، ۲۳ درصد بیشتر در معرض خطر سرطانهای سر و گردن هستند.
به گفته مجله پزشکی کلیولند کلینیک، رژیم غذایی پر از فستفود با افزایش ۲۴ درصدی خطر سرطان مری، لولهای که گلو را به معده متصل میکند، مرتبط است که ششمین علت شایع مرگ و میر مرتبط با سرطان در جهان است.
در همین حال، آژانس بینالمللی تحقیقات سرطان سازمان بهداشت جهانی، گوشتهای فرآوریشده را به عنوان «سرطانزا برای انسانها» طبقهبندی کرده و اشاره کرده است که «مدارک کافی از مطالعات اپیدمیولوژیک وجود دارد که مصرف گوشتهای فرآوریشده باعث سرطان روده بزرگ میشود.»
کارشناسان بر این باورند که افزایش خطر سرطان ممکن است به دلیل نیتراتهای موجود در گوشت باشد که با ترکیبات بدن ترکیب شده و به سلولها آسیب میزنند.
بر اساس تحقیقات سال ۲۰۱۵، افرادی که روزانه گوشت قرمز و فرآوریشده مصرف میکنند، ۴۰ درصد بیشتر از کسانی که این نوع گوشتها را هفتهای یک بار یا کمتر مصرف میکنند، در معرض خطر سرطان روده بزرگ هستند.
دکتر نیکلاس دوویتو، استاد کمکی پزشکی بالینی در مرکز پزشکی دانشگاه دوک، در مقالهای به نشریه STAT News نوشته است: «مصرف غذاهای حاوی نگهدارندههای نیترات یا نیتریت، غذاهای دودی یا سوخته، و گوشت قرمز ارتباط واضحی با خطر سرطان دارد.»
دوویتو اشاره کرد که بیشتر بیماران جدید او زیر ۴۵ سال هستند و او به انتخابهای غذایی نامناسبی مانند «غذاهای سرخشده، گوشت قرمز و نوشیدنیهای شیرین» برای این روند نگرانکننده انتقاد میکند. او از دولتهای محلی و ایالتی خواست تا گزینههای سالمتر را ترویج کنند.
دوویتو نوشت: «عدم وجود مقررات در ایالات متحده اجازه داده تا افزودنیهایی که به عنوان ایمن و مجاز شناخته شدهاند، به سیستم غذایی سرازیر شوند. دولت فدرال میتواند به سازمان غذا و دارو (FDA) قدرت بیشتری برای کنترل فرآوری و افزودنیها بدهد و در عین حال استراتژی چندجانبهای برای رسیدگی به محتوای غذا و در دسترس بودن آن اتخاذ کند.»
او غذاهای فوقالعاده فرآوریشده را با دخانیات مقایسه کرد و گفت: «تلاشهای جمعی ارائهدهندگان خدمات بهداشتی، کارشناسان بهداشت عمومی، دولتها و سایر سازمانها توانست مرگومیرهای مرتبط با دخانیات را بهطور قابل توجهی کاهش دهد. من معتقدم که همین کار را میتوان برای غذاهای فوقالعاده فرآوریشده نیز انجام داد.»