روز جهانی زنان؛ فرصتی برای تقویت جنبش «زن زندگی آزادی» در ایران
بسیاری از کشورهای جهان همه ساله در روز 8 مارس، «روز جهانی زنان» را گرامی میدارند. اما شاید خیلیها از فلسفه نامگذاری این روز اطلاعی نداشته باشند.
گفته میشود نخستین بار «روز زن» در روز ۲۸ فوریه ۱۹۰۹ از سوی حزب سوسیالیست آمریکا در شهر نیویورک سازماندهی شد.
این اقدام در آمریکا الهامبخش نمایندگان آلمانی در کنفرانس بینالمللی زنان سوسیالیست در سال ۱۹۱۰ شد. این نمایندگان پیشنهاد تخصیص «روز ویژه زنان» برای هر سال را دادند، اما تاریخ مشخصی برای این روز انتخاب نکردند.
یک سال بعد، اولین راهپیمایی و بزرگداشت روز جهانی زنان در سراسر اروپا برگزار شد.
در سال ۱۹۱۷ در آغاز انقلاب فوریه روسیه شوروی، زنان این کشور حق رأی به دست آوردند و روز ۸ مارس را به عنوان روز تعطیلی ملی اعلام کردند.
از آن روز به بعد این تاریخ توسط جنبش سوسیالیستی و کشورهای کمونیستی جشن گرفته شد.
با اینکه ریشه این روز مربوط به کشورهای کمونیستی بود، اما در نهیات روز جهانی زنان پس از تصویب در سازمان ملل در سال ۱۹۷۷ به یک جریان اصلی جهانی تبدیل شد.
در این روز علاوه بر تلاش برای جلب توجه جامعه به موضوعاتی مانند برابری جنسیتی، حقوق باروری و خشونت و سوء استفاده علیه زنان، سنت تبریک گفتن به زنان خانواده و هدیه دادن به آنها نیز در بسیاری از کشورها مرسوم است.
در ایران روز هشتم مارس از سوی حکومت به عنوان روز جهانی زنان به رسمیت شناخته نمیشود. فعالانی که برای تحقق حقوق زنان بر اساس معیارهای جهانی تلاش میکنند مورد آزار و تعقیب کیفری قرار میگیرند.
با این حال انتظار میرود با آغاز جنبش «زن زندگی آزادی» که پس از مرگ مهسا امینی اوج گرفته، روز هشتم مارس امسال به رویدادی مهم در این جنبش تبدیل شود و تجمعاتی در سرتاسر کشور برگزار شود، به ویژه که امسال این روز با اوجگیری حملات شیمیایی علیه دختران دانشآموز مصادف شده است.