خاموشی صدای جاودانه هنر ایران: ژاله علو درگذشت
ژاله علو، هنرمند برجسته عرصه تئاتر، سینما، رادیو و تلویزیون ایران، در ۳ دی ۱۴۰۳ در ۹۷ سالگی در تهران درگذشت. اما از او چه میدانیم؟
او یکی از چهرههای ماندگار و پیشکسوت هنر ایران بود که تأثیر عمیقی بر فرهنگ و هنر کشور گذاشت.
شوکت علو، معروف به ژاله علو، در ۱۴ مرداد ۱۳۰۶ در محله سنگلج تهران به دنیا آمد. پدرش ارتشی و پدربزرگش از خوشنویسان دوره قاجار بود. از دوران کودکی علاقهمند به ادبیات و شعر بود و آثار شعرای بزرگ ایرانی مانند حافظ، سعدی و مولانا را به خوبی فراگرفت. ژاله علو تحصیلات ابتدایی خود را در دانشسرای مقدماتی تهران به پایان رساند و در سال ۱۳۲۹ از هنرستان هنرپیشگی تهران فارغالتحصیل شد.
او فعالیت هنری خود را از سال ۱۳۲۷ با گویندگی در رادیو آغاز کرد. نخستین فعالیتهای او در رادیو به دکلمه شعر و اجرای نمایشهای رادیویی تعلق داشت. او از پایهگذاران برنامه معروف «داستان شب» بود و در این برنامه نمایشهای رادیویی را اجرا میکرد. از جمله آثار برجسته او در رادیو، میتوان به دوبله کارتونهای والت دیزنی اشاره کرد که او در بسیاری از آنها به عنوان گوینده حضور داشت.
ژاله علو با بازی در نمایشهای تئاتری، نخستین قدمهای خود را در عرصه تئاتر برداشته و در نمایشهای بزرگی چون «ماری مادلن» و «توپاز» در تئاتر فردوسی به ایفای نقش پرداخت. او در سینما نیز حضور فعالی داشت و در فیلمهای مهمی چون «افسونگر»، «طلسم شکسته» و «بیستارهها» بازی کرد.
از مهمترین آثار تلویزیونی او میتوان به سریالهای محبوب «روزی روزگاری» (در نقش خاله لیلا) و گویندگی در سریال «سالهای دور از خانه» اشاره کرد که در این دو نقشهای ماندگاری از خود به جا گذاشت. ژاله علو همچنین در دوبله انیمیشنهای معروف والت دیزنی مانند «زیبای خفته» و «گربههای اشرافی» حضور داشت.
ژاله علو در سال ۱۳۸۹ به عنوان «چهره ماندگار» شناخته شد و در طول عمر هنری خود جوایز متعددی از جمله تندیس افتخار برای یک عمر فعالیت سینمایی از خانه سینما و لوح تقدیر از کمیسیون ملی یونسکو در ایران را دریافت کرد.