بیستمین سالگرد حمله آمریکا به عراق برای سرنگونی صدام حسین
ارتش آمریکا بیست سال پیش در چنین روزی حمله خود را به عراق آغاز کرد تا به بهانه وجود سلاحهای کشتار جمعی در این کشور، صدام حسین را سرنگون کند.
جرمی بوئن، خبرنگار ارشد بیبیسی که در آن زمان حمله آمریکا را پوشش میداد، میگوید هیچ یک از توجیههایی که دولت جورج دابلیو بوش برای حمله به عراق مطرح کرد، درست نبودند.
به گفته بوئن، بر خلاف ادعای دولت آمریکا صدام حسین سلاح کشتار جمعی نداشت، اتحادی با القاعده نداشت و برداشتن او از قدرت، نه صلح و ثبات را به منطقه آورد نه دموکراسی را در عراق بنیان نهاد.
بر عکس، این حمله به فاجعهای بدل شد که پیامدهایش همچنان در عراق و دیگر کشورهای منطقه جان مردم را میگیرد.
آمار دقیقی از شمار کسانی که پس از آن حمله در عراق جان خود را از دست دادند، وجود ندارد، اما تعداد کشتهها به صدها هزار نفر میرسد. برخی تا یک میلیون کشته را نیز ذکر کردهاند.
با حمله آمریکا و متحدانش به عراق، این کشور غرق در خشونتهای مرگباری شد که نیروهای اشغالگر نمیتوانستند آن را درک یا کنترل کنند.
پس از این حمله بود که نیروهای شبهنظامی افراطی شکل گرفتند و سالها بعد گروه تروریستی داعش مدتها بخش بزرگی از عراق و سوریه را به اشغال خود درآورد.
این حمله از نظر استراتژیک نیز شکستی بزرگ برای آمریکا و بریتانیا بود چرا که با توجه به نفوذ ایران در عراق، توازن قوا را به نفع حکومت علی خامنهای تغییر داد.
بیست سال پس از حمله آمریکا، منتقدان این سوال را مطرح میکنند که بین حمله آمریکا و بریتانیا به عراق و حمله روسیه به اوکراین چه تفاوتی وجود دارد که اکنون جبهه غرب تا این حد در مقابل جبهه روسیه ایستاده است.