توانایی شگرف مورچهها در تشخیص سلولهای سرطانی!
یک مطالعه جدید نشان میدهد که مورچههای آموزش دیده به کمک حس بویایی خود میتوانند سلولهای سرطانی انسان را تشخیص دهند.
مطالعه جدید پژوهشگران فرانسوی که این هفته در مجله پزشکی "رویال سوسایتی" منتشر شد، نشان میدهد که مورچهها نه فقط میتوانند سلولهای سرطانی را در انسانها با دقتی برابر با توانایی سگها بر اساس بوی آنها تشخیص دهند، بلکه قادرند انواع سرطان را هم از یکدیگر تمییز دهند.
این مطالعه تأکید میکند مورچهها یک روش تشخیص سریع، کارآمد، ارزان و بسیار متمایز برای شناسایی سلولهای سرطانی هستند.
چند مورچه بر روی کره زمین زندگی میکنند؟
«باتیسته پیکره» و همکارانش از دانشگاه سوربون در نخستین دور تحقیقاتشان در این زمینه به نتایج جالبی دست یافتهاند.
«باتیسته پیکره» و همکارانش دریافتند که یک گونه مورچه موسوم به "فورمیکا فوسکا" (Formica fusca)، حس بویایی خوبی دارد. آزمایشها نشان داد که این گونه مورچه به لطف حس بویایی خود میتواند سلولهای سرطانی را از سلولهای سالم انسان تشخیص دهد.
پژوهشگران برای انجام دادن تحقیقات خود، آزمایشاتی را با ۷۰ مورچه انجام دادند که سلولها را در محیط آزمایشگاهی بو میکردند. آنها ابتدا، مورچهها را در معرض بوی ادرار موشها حاوی تکههایی از یک تومور سرطان انسانی قرار دادند. سپس، این بو با پاداش محلول قند همراه شد.
پژوهشگران در مرحله دوم، مورچهها را در معرض دو بوی متفاوت قرار دادند. یکی از آنها بوی جدید و دومی بوی سلولهای سرطانی بود. پس از موفقیتآمیز بودن این آزمایش، پژوهشگران مورچهها را در معرض سلولهای سرطانی گوناگون قرار دادند.
ویدئو | نجات یک مورچهخوار از آتشسوزی بولیوی
مورچهها زمان بیشتری را در نزدیکی لولههای ادرار موشهای "بیمار" در مقایسه با ادرار موشهای سالم سپری کردند.
بدین ترتیب، پژوهشگران دریافتند که مورچهها بین سلولهای سرطانی و سالم و همچنین بین دو نوع سرطان تمایز قائل میشوند.
مورچههای فورمیکا فوسکا پس از آموزش میتوانند ترکیبات آلی فرار ساطعشده از سلولهای سرطانی را تشخیص دهند.
«باتیسته پیکره» اعلام کرد که پیش از به کارگیری این روش در مقیاس بزرگ، کارآیی آن باید با استفاده از آزمایشات بالینی روی انسان ارزیابی شود. در هر حال، این نخستین پژوهشی است که نشان میدهد مورچهها پتانسیل بالایی دارند و قادر به یادگیری بسیار سریع، با هزینه کمتر و به صورت کارآمد هستند.