خانههای لوکس ویژگیهای پایتخت افغانستان را تغییر میدهند
مردی به نام عمیدالله در شهری که سختیهای زیادی را متحمل شده و در حال تلاش برای بهبودی است، به دنبال کسب ثروت است. عمیدالله، یک مشاور املاک در کابل، یک ویلای سفید و طلایی با ۹ اتاق خواب و ۹ حمام را در پایتخت افغانستان میفروشد.
بالای پشت بام کتیبهای درخشان عربی خودنمایی میکند که خریداران و دلالان را با عبارت «ماشاالله» جذب میکند.
این ویلا با قیمت ۴۵۰ هزار دلار ارائه میشود، رقمی خیرهکننده در کشوری که بیش از نیمی از جمعیت آن برای بقا به کمکهای بشردوستانه وابسته هستند. اکثر افغانها حساب بانکی ندارند و وامهای رهنی بسیار نادر است. با این حال، پیشنهادات همچنان در راه است.
عمیدالله میگوید: این یک خیال است که بگوییم افغانها پول ندارند. ما تاجران بزرگی داریم که پروژههای بزرگی در خارج از کشور دارند. اینجا خانههایی به ارزش میلیونها دلار وجود دارد.
بازار املاک لوکس
در کابل، اتفاق عجیبی در حال وقوع است که به رونق بازار املاک لوکس کمک میکند. به نظر میرسد صلح عامل افزایش قیمت املاک و مستغلات است.
بسیاری از مردم اکنون به داخل افغانستان باز میگردند، زیرا افرادی که سالها زندگی و کار در خارج از کشور را سپری کردهاند، مشتاق بهرهمندی از امنیت و ثبات بیشتر کشور پس از دههها جنگ، ویرانی و زیرساختهای رو به زوال هستند. در میان آنها افغانهایی هستند که از کمپینهای اخراج در ایران و پاکستان فرار کرده و پولهای خود را با خود میبرند.
وامهای رهنی نادر است
وامهای رهنی در افغانستان نادر است زیرا بانکها سپردههای مورد نیاز برای تسهیل وامدهی را ندارند. بنابراین، افغانها املاک را با پول نقد میخرند یا از گزینه «gerui» استفاده میکنند، ترتیبی که در آن شخص مبلغ ثابتی را به صاحب ملک پیشنهاد میکند در ازای زندگی در ملک خود و ماندن در آنجا تا زمانی که مالک آن مبلغ را برگرداند.
شرایط بهتر بازار املاک و مستغلات
به گفته یکی دیگر از مشاوران املاک، غلام محمد حقدوست، مردم قبل از به دست گرفتن قدرت توسط طالبان از سرمایهگذاری در کابل میترسیدند. اما حاکمان جدید کشور از چند جهت شرایط بهتری را برای بازار املاک ایجاد کردهاند.
به گزارش روز چهارشنبه آسوشیتدپرس از کابل، از زمانی که طالبان از شورش به قدرت رسیدند، و نیروهای خارجی از آن خارج شدند، خشونت این شهر کمتر شده است، اگرچه خودروهای زرهی، ایستهای بازرسی و مجتمعهای نظامی هنوز منظرهای آشنا هستند.
طالبان که به شدت با بوروکراسی پیچیده معروف هستند، متعهد شدهاند که فساد را از بین ببرند و امور حقوقی و تجاری را ساده کنند. این بدان معناست که در هنگام خرید زمین یا اجرای پروژههای ساختمانی نیازی به برخورد با جنگسالاران یا پرداخت رشوه به مقامات محلی نیست.
حقدوست از سهولت و سرعت انجام کارها در دولت جدید ابراز خوشحالی میکند.
وی گفت: «قیمت مسکن حدود ۴۰ درصد افزایش یافته است. طی سه سال گذشته حدود ۴۰۰ ملک فروختهایم. قبلاً اینطور نبود.»
زمان رونق برای توسعهدهندگان
شرکت سازنده املاک حقدوست ۲۰۰ نفر را در بخش مدیریت استخدام کرده است، از جمله زنانی که به طور انحصاری با مشتریان زن سروکار دارند، علاوه بر این حدود هزار نفر در بخش ساختمانی شرکت خود هستند.
وی گفت: اکثر مراجعین هنگام بازرسی املاک، همسر خود را همراهی میکنند، زیرا تصمیم خرید ملک اغلب با زنان است، حتی در کشوری که متهم به ظلم به زنان و سلب قدرت از آنان است.
حقدوست افزود: قدرت واقعی در خانه در دست زنان است و آنها هستند که تصمیم میگیرند خانه بخرند یا نه.
در حالی که عمیدالله و حقدوست توضیح دادند که مشتریان ترجیح میدهند که خانهها دارای باغ، سالن ورزشی، سونا، استخر، اتاق مهمان و حداقل یک آشپزخانه باشد.
مهماننوازی بخش اساسی فرهنگ افغانستان است و این سنت در طراحی خانهها منعکس شده است. افغانها معمولاً به جای هتل یا رستوران، از دوستان یا اعضای خانواده خود در خانههای خود میزبانی میکنند.
حقدوست خاطرنشان کرد: اکثر مشتریانش در خارج از کشور زندگی میکنند و سلیقه جهانی آنها در طراحی داخلی منازل تاثیرگذار است. آنها خواهان اضافات جدید مانند میزهای ناهارخوری و تخت هستند.
اعضای دیاسپورای افغانستان نیز آپارتمانهایی را ترجیح میدهند که به طور ویژه برای تامین امکانات رفاهی مانند گرمایش مرکزی، پنجرههای دو جداره و آسانسور طراحی شدهاند.
برای افزایش جذابیت شهر و بهبود شرایط زندگی، مقامات شهرداری در حال ساخت و نگهداری جادهها، نصب تیرهای روشنایی، کاشت درخت و حذف زباله هستند. همچنین در حال توسعه طرحهایی برای ترویج مسکن ارزانقیمت و تشویق مالکیت خانه است.
جمعیت کابل در آغاز هزاره حدود ۵۰۰ هزار نفر بود، اما اکنون از ۵ میلیون نفر فراتر رفته است. با وجود تلاش شهرداری برای بهبود زیبایی شهر، برخی از محلهها شلوغ و پر سر و صدا هستند.
کسانی که توانایی مالی دارند به بیرون از شهر میروند. آنجا، در حومه آب انبار قرگاه، تعدادی از مجللترین و گرانترین خانههای کابل وجود دارد. یکی از این خانهها شبیه یک مسجد پر زرق و برق است، در حالی که دیگری طراحی جسورانهای دارد که با طراحی تیز و برآمده از تپهها، یادآور مخفیگاه یکی از کاراکترهای شرور جیمز باند است.
ساکنان محلی میگویند که این مکان متعلق به یک تاجر ثروتمند ترک است که هر از گاهی از این مکان دیدن میکند، اما نام او را فاش نمیکنند.
این مجموعه از باغها و تراسهای پرآذین، مشرف به دریاچه، یکی از زیباترین جاذبههای طبیعی پایتخت است.
طالبان قدرت را در دست گرفتند و این منطقه بیشتر برای مردان در نظر گرفته شد. زنان برای مدت کوتاهی با خانواده خود در آنجا توقف میکنند، اما معمولاً به دلیل حضور مردان وزارت امر به معروف و نهی از منکر در پاسگاههای اطراف دریاچه، مدت زیادی نمیمانند.
آرش اسد در تلاش است تا ملک عمویش را که حدود ۴۰۰۰ متر مربع زمین است بفروشد. این ملک از چشمانداز بیوقفه مخزن و کوههای بگمان در پای هیمالیا هندوکش با قیمت پیشنهادی ۸۰۰ هزار دلار برخوردار است.
در انتها ساختمانهای فرعی و یک منطقه مسکونی در وسط زمین وجود دارد که با سقف آبی روشن تاجگذاری شده است. بیشتر ملک با ردیفهایی از گلها و درختان گیلاس همراه با تعدادی جرثقیل که بخشی از ملک هستند پوشیده شده است.
اسد گفت: «پارکها برای افغانها بسیار مهم هستند. بسیاری از آنها از روستاها میآیند. زمانی که آنها به شهرها نقل مکان میکنند، میخواهند خاطره گذشته خود را حفظ کنند، زیرا این خاطره با آنها میماند. در داخل اتاق نشیمن با دیوارهای شیشهای، عمویش نشسته و به منظره آب فکر میکند.
خانواده اسد ترجیح میدهند ملک را به یک پروژه تجاری تبدیل کنند تا اینکه آن را بفروشند. اما مشاور املاک در طول ۳۰ دقیقه رانندگی از مرکز کابل تماسها و پیامهای زیادی دریافت میکند. تصاویر این ملک در شبکههای اجتماعی علاقه زیادی را برانگیخته است.
اسد گفت: «مردم فکر میکنند که این کشور شغل و اقتصاد ندارد.»
بیرون از ماشین، خورشید بر روی مخزن غروب میکند و ماشینهای پر از مردان به سمت ساحل دریاچه میروند. او افزود: «اما افغانها پولهایشان را چه قانونی و چه غیرقانونی در طول سالها به دست آوردهاند.»