گرمی آمدن عید و سردی دلهای مردم در افغانستان
در آستانه عید فطر، بازارها در افغانستان رونق چندانی ندارند، کشور تحت حاکمیت طالبان، امنیت خود را از دست داده و با بحرانهای متعددی مواجه شده، اما هیچچیز نمیتواند مانع مسلمانان افغان جهت برپایی مراسم و جشن اعیاد مذهبی شود.
ماه مبارک رمضان به عنوان خجستهترین ماه در اسلام و کشورهای اسلامی شناخته میشود، لذا شهروندان مسلمان هر کشوری به شیوه خود به استقبال و بدرقه این ماه مبارک میروند. در افغانستان نیز این ماه عزیز برای مردم مسلمان آن به عنوان ماه خدا، ماه طاعت و عبادت و ایام خجسته روزه و نماز است و از این حیث آنها رمضان را به عنوان ماه آزادگی و راستی و رستگاری و ماه خیرات و وفور نعمات گرامی میدارند.
مراسم تجلیل از عید فطر
روز عید فطر همه مسلمانان اعم از آنکه روزه گرفته و یا به دلایلی معذور از انجام آن بوده، لباسهای نو و مرتب به تن کرده و جهت اقامه نماز عید فطر به مساجد و عیدگاهها (محلهایی جهت اقامه نماز عید و دید و بازدید همه ساله آماده شده) میروند.
آنها پس از اقامه نماز عید یکدیگر را در آغوش کشیده و احوال پرسی میکنند، سپس خانههایی که از عید قربان به بعد کسی از آنها فوت شده بخصوص آنهایی که به تازگی عزیز از دست رفته داشته را بر دیگران مقدم داشته و جهت فاتحه خواندن به منزل آنها میروند، پس از آن برنامههای جمعی به پایان رسیده و بهصورت گروهی و یا انفرادی به دید و بازدید اقوام و بستگان میشتابند و این برنامه تا سه روز عید ادامه دارد.
نمازهای عید فطر به صورت باشکوه از زمانهای گذشته در مسجد جامع این شهر و در کنار بارگاه «خواجه عبدالله انصاری» در منطقه «گازارگاه شریف» و نیز سایر مراکز دینی و مساجد و با حضور گسترده مردم برگزار میشود.
از لوکوم تا شلهزرد؛ محبوبترین دسرهای عید فطر در جهان
از آنجایی که دولت و مردم افغانستان عید فطر را یکی از اعیاد بزرگ خود میدانند این عید در این کشور همه ساله به مدت سه روز تعطیل رسمی است و مردم به دید و بازدید و سفر به مناطق و رفتن به قریههای خود میپردازند.
سنت نواختن دهل پشت در خانه مردم و گرفتن عیدی در روز عید سعید فطر هم یکی از سنتهای رایج در افغانستان است.
در روزهای منتهی به آخر ماه مبارک رمضان در استان هرات حال و هوای شلوغی روزهای آخر اسفندماه در ایران را داشته و هرچه به اواخر ماه و عید نزدیک میشویم جنب و جوش مردم جهت حضور در بازارهای محلی و مراکز خرید باعث ایجاد ترافیکهای زیادی در سطح شهر میشود.
فرهنگ هویت است؛ کارشناسان باور دارند اگر افراد هر جامعه برای زنده نگهداشتن هویت خود تلاش نکنند، در حقیقت مرده پنداشته میشوند.
با حضور تقریبا ۲۰ ساله آمریکا و غرب در افغانستان، بحثهای جدی درباره تهاجم فرهنگی در این کشور مطرح است که به تدریج برخی از این سنتهای رمضانی را در شهرهای بزرگ کمرنگ میکند.
هرچند با فرارسیدن عید فطر در افغانستان، مردم حتی با وجود انفجارهای پیاپی خود را برای برگزاری هر چه بهتر این مراسم آماده میکنند.
البته افغانها علاوه بر مشکلات امنیتی، از بیکاری، ناتوانی در پرداخت منظم حقوق کارمندان دولت و افزایش قیمت محصولات نیز شکایت میکنند که این سبب ضعف خرید مردم برای برگزاری باشکوهتر عید فطر خواهد بود.