ملیت آفریقایی و پاسپورت جعلی؛ العیننیوز پناهگاههای اخوان را پس از ترکیه فاش کرد
گروه تروریستی اخوان، خود را در جعبهای میبیند که هر زمان که شاخص «صفر مشکلات» ترکیه با مصر افزایش یابد، برای آن تنگ میشود.
به گفته منابع خصوصی به العیننیوز، از زمانی که آنکارا و قاهره روابط دیپلماتیک خود را ازسر گرفتند، اخوانالمسلمین با فشار زیادی در خاک ترکیه مواجه شده که با محدودیتهای رسانهای آغاز شد و در ادامه به دستگیری و لغو تابعیت رسید.
در آخرین اپیزود محدودیتها، دستگیری عماد البحیری، روزنامهنگار وابسته به اخوانالمسلمین در ترکیه طی چند روز گذشته، جنجال و نگرانی را در میان اعضای این گروه ساکن در خاک ترکیه برانگیخت.
اروپای شرقی
به دنبال این تحولات اخیر، تعدادی از جوانان و رهبران اخوان به مهاجرت به کشورهای آفریقایی و اروپایی متوسل شدهاند، زیرا اروپای شرقی، به ویژه کشور بوسنی و هرزگوین به مقصدی مطلوب برای آنها تبدیل شده است.
با این حال، مقامات بوسنی اخیراً رویههای اخذ ویزا و اقامت مصریها را تشدید کردهاند که نیازمند یک صورتحساب بانکی بزرگ و دعوتنامه از یک شرکت گردشگری است.
در حالی که برخی دیگر از آنها تصمیم گرفتند به امید رسیدن به آلمان، از ترکیه به اروپا سفر کنند.
آفریقا
همچنین مردان جوان متعلق به اخوان به کشورهای آفریقایی از جمله آفریقای جنوبی و کنیا نقل مکان کردند که گروهی از فارغالتحصیلان دانشکدههای دامپزشکی و کشاورزی و سایرین که در صنایع لبنی و گوشت کار میکردند برای کار کشاورزی و پروژههای تولید دام در این کشور آفریقایی به آنجا رفتند.
منابع آگاه پیشتر به العیننیوز تأیید کرده بودند که مقامات ترکیه از اواسط سال گذشته عملیاتی را برای هدف قرار دادن اعضای اخوانالمسلمین ساکن ترکیه آغاز کردهاند.
اقدامات ترکیه شامل بازداشت افرادی بود که هیچ هویت، اقامت یا ملیتی نداشتند و از برخی از آنها خواست تا کشور را ترک کنند.
گذرنامههای جعلی
به گفته منابع آگاه که با العین نیوز گفتگو کردند، مقامات ترکیه اخیراً متوجه محبوبیت تجارت گذرنامههای تقلبی در میان اخوانالمسلمین در خاک این کشور شدهاند، چراکه مدارک سفر آنها منقضی شده و آنها قادر به تمدید رسمی آنها از سفارت مصر نیستند. چون در ارتباط با پروندههای جنایی در مصر تحت تعقیب بودند.
به گفته این منابع، تعدادی از کسانی که قبلاً برای شبکه الشرق متعلق به ایمن نور و همسرش دعای حسن کار میکردند، گذرنامههای جعلی به دست آوردند، از جمله فردی به نام محمود لطفی که به دلیل داشتن پاسپورت جعلی توسط مقامات ترکیه دستگیر شد.
لطفی در جریان تحقیقات اعتراف کرد که طارق ابوشریفه، روزنامهنگار وابسته به اخوانالمسلمین، که در حال حاضر برای شبکه الشرق کار میکند، کسی بود که برای او و سایر جوانان در ازای دریافت مبالغی پول، گذرنامههای جعلی دریافت کرد.
در واقع، مقامات ترکیه طارق ابوشریفه، روزنامهنگار را به اتهام تسهیل در اخذ گذرنامههای جعلی احضار کردند، اما طارق ابوشریفه، اتهامات وارده به خود را رد کرد و بعداً به دلیل عدم نظارت از شواهد مادی قوی، آزاد شد.
العین نیوز نتوانست فوراً با مقامات ترکیه برای اظهار نظر در مورد این اطلاعات ارتباط برقرار کند.
نقش انجمنها
به گفته منابعی که با العین نیوز صحبت میکردند، انجمنها و نهادهای وابسته به اخوان در سالهای گذشته نقشی در تسهیل گرفتن شهروندی رهبران و حامیان این گروه ایفا کردند.
از جمله این نهادها عبارتند از:
انجمن همبستگی مصر، معروف به انجمن رابعه، اولین انجمن اخوانالمسلمین است که در اکتبر ۲۰۱۳ در ترکیه تأسیس شد.
فدراسیون انجمنهای مصر در ترکیه توسط مدحت الحداد، یکی از اعضای شورای عمومی اخوان رهبری میشود و وکیل مختار العشری، یکی از اعضای مجلس شورا و کمیته حقوقی اخوانالمسلمین در جبهه استانبول کمک میکند.
از جمله این نهادها، انجمن جامعه مصر در ترکیه به ریاست عادل راشد نیز میباشد که یکی از فعالترین نهادها در زمینه مسائل شهروندی و اقامت در ترکیه است.
انجمن روزنامهنگاران مصری خارج از کشور که در حال حاضر توسط حمزه زوبه، گوینده و رهبر اخوانالمسلمین اداره میشود، و برخی از اعضای آن که در ترکیه زندگی میکنند، برای تسهیل اخذ تابعیت ترکیه توسط مصریها، عراقیها و سوریها علیرغم عدم داشتن اقامت در ترکیه در ازای دریافت مبالغی پول تلاش کردهاند.
فهرست این نهادها همچنین شامل انجمن امت است که توسط رهبران گروه اسلامی مصر متحد با اخوانالمسلمین، یعنی محمد ابراهیم، رئیس هیئت مدیره، ایمن خمیس، نایب رئیس هیئت مدیره، و حسین آلعبدالله، دبیر کل اداره میشود.
این انجمن در تکمیل برخی از تراکنشها برای مصریها در ترکیه، از جمله استخراج پروندههای مالیاتی و افتتاح حسابهای بانکی در ازای دریافت مبالغی پول، نقش ایفا میکند.
ملیتهای آفریقایی
براساس اطلاعاتی که العیننیوز از منابعی در انجمن جامعه مصر در ترکیه که توسط رهبر برجسته اخوان، عادل رشید، اداره میشود، بدست آورده، این انجمن فهرستی از ۸۰۰ نام از افراد وابسته به این گروه را به اداره مهاجرت ترکیه به منظور اعطای شهروندی به آنها ارائه کرده، اما درخواست آنکارا را رد کرد.
از جمله اسامی موجود در این فهرست:
- عماد البحیری روزنامهنگار
- سامی کمالالدین روزنامهنگار
- نویسنده علیالساوی که قبلا در دفتر ایمن نور صاحب شبکهالشرق کار میکرد
- هشام عبدالله، هنرمند نزدیک به اخوانالمسلمین و همسرش غاده نجیب، که در آوریل گذشته برای مدت کوتاهی توسط مقامات دستگیر شدند
- شاعر نزدیک به اخوان، احمد حمدی ابراهیم، که درخواست شهروندی او با وجود ازدواج با یک زن ترک رد شد میتوان اشاره کرد.
در نتیجه، برخی از اعضای اخوان و وابستگان به آن به دنبال دریافت تابعیت سایر کشورها بودند تا در صورت پیچیدهتر شدن اوضاع، بتوانند به خارج از ترکیه نقل مکان کنند و یا با استفاده از گذرنامههایی که این کشورها به آنها اعطا میکردند در آینده سفر کنند.
از جمله آنها، روزنامهنگار عماد البحیری است که قبل از دستگیری بدون اینکه تاکنون اعلام کرده باشد، تابعیت اوگاندا را دریافت کرده است.
العیننیوز قادر به برقراری ارتباط فوری با مقامات اوگاندا برای اظهار نظر در مورد این اطلاعات نبود.