گفتگوی اختصاصی سایت خبری العین با يوسف العتيبه سفیر امارات متحده عربی در واشنگتن
یوسف العتیبه سفیر امارات متحده عربی در واشنگتن 12 سال است که این منصب را بر عهده دارد که طی این مدت شاهد بسیاری از رویدادهای مهم بینالمللی شده است. در آخرین لیست افراد بانفوذ و تأثیرگذار مجله معروف آمریکایی تایم در جهان امسال نام یوسف العتیبه دیده میشود
یوسف العتیبه سفیر امارات متحده عربی در واشنگتن 12 سال است که این منصب را بر عهده دارد که طی این مدت شاهد بسیاری از رویدادهای مهم بینالمللی شده است. در آخرین لیست افراد بانفوذ و تأثیرگذار مجله معروف آمریکایی تایم در جهان امسال نام یوسف العتیبه دیده میشود.
مقاله قبلی العتیبه در روزنامه اسرائیلی یدیوت آهارونوت اولین گامی به سوی صلح بین آبو ظبی و تل آویو به شمار میرود که انعقاد توافق صلح در سپتامبر سال جاری در کاخ سفید، آن را در منطقه محقق کرده است.
سفیر امارات در واشنگتن در گفتگویی با سایت خبری العین از پشت صحنه توافق صلح پرده برداشته و تاکید کرده است که تحقق منافع عالی فلسطین دلیل اصلی امضای توافق صلح بین دو کشور بوده است.
العتیبه همچنین تاکید کرده که امارات از واقعیت صلح بین کشورهای عربی و اسرائیل راضی نبود و برای همین خواهان صلح گرمی بوده که یکی از مؤلفه اساسی تحقق آن، ایجاد تحولی واقعی است که زمینه را برای زندگی راحت نسلهای متوالی فراهم کند و اشاره کرده به اینکه منطقه با چالشهای اقتصادی، سیاسی، زیستمحیطی، و امنیتی رو به روست که نیاز به همکاری دارد.
متن کامل گفتگوی سایت خبری العین با سفیر امارات یوسف العتیبه:
ما امروز در یک نقطه عطف تاریخی قرار داریم؛ آیا ممکن است شما جناب سفیر به عنوان مهندس عادیسازی روابط با اسرائیل از جزئیات توافق صلح بین امارات و اسرائیل ما را مطلع کنید؟ و چرا نام توافق ابراهیمی برای آن انتخاب شده است؟
امارات متحده عربی هرگز از هیچ کوششی برای حمایت و پشتیبانی از مردم فلسطین دریغ نمیکند و موضوع فلسطین در سیاست خارجی امارات همیشه در اولویت قرار دارد. با توجه به اینکه اسرائیل قصد اجرای طرح الحاق اراضی را داشت که آرزوی بهبود روابط امنیتی، اقتصادی، و فرهنگی با جهان عرب را به باد میدهد، در این میان امارات موفق شد افکار عمومی اسرائیلی را در جریان خطرات الحاق اراضی قرار دهد. برای همین بنا به رهنمودهای رهبری فرزانهمان یک مقاله به زبان عبری در روزنامه اسرائیلی یدیوت آهارونوت نوشتهام.
در واقع مقالهام واکنشهای گستردهای را در تمام سطوح جامعه اسرائیل بر انگیخته است و از موضع امارات و کشورهای عربی و اروپایی در قبال اجرای طرح الحاق اراضی فلسطینی پشتیبانی کرده است که به برگزاری مذاکرات دیپلماتیک با حمایت کاخ سفید انجامید. اما بقیه ماجرای امضای توافقنامه را همه میدانند.
به نظرتان، مهمترین مزایای توافقنامه اخیر که کل منطقه میتواند به دست بیاورد، چیست؟
سیاست خارجی امارات مبتنی بر اتخاذ رویکردهای تعاملی و اعتدال گرایانه با کشورهای دوست و همسایه است. کشورمان تعهد خود را در حل و فصل اختلافات بینالمللی از طریق گفتگوهای دیپلماتیک در راستای تامین امنیت و رسیدن به صلح به خوبی نشان داده است. از این رو امارات از واقعیت صلح بین کشورهای عربی و اسرائیل راضی نبود.
به صراحت به شما میگویم که امارات خواهان صلح گرمی است که یکی از مؤلفه اساسی تحقق آن، ایجاد تحولی واقعی است که زمینه را برای زندگی راحت نسلهای متوالی فراهم کند و همچینین آرزوی ایجاد تفاهم میان کشورهای منطقه را دارد علیرغم مسائل جانبی که نباید مانع برقراری روابط و انجام گفتگوها شود که به ساختن آینده بهتری میانجامد.
اما درمورد مزایای این توافقنامه، شما دیدهاید و همه دیدهاند چگونه پروژههای پیشگام مبتنی بر همکاری مشترک میان امارات و اسرائیل تنها مدت کوتاهی پس از توافق عادیسازی روابط در 13 آگوست با اسرائیل وامضای توافق صلح ابراهیمی در 15 سپتامبر سال جارى آغاز شده است؛ چندین توافقنامه بین مقامهای مربوطه و بخشهای خصوصی و مراکز تحقیقاتی در دو کشور در راستای مقابله با کرونا منعقد شده است، رهبران تجارت شروع به صحبت با یکدیگر کردهاند، همکاری بین متخصصان در زمینههای تکنولوژی و فنآوریهای پیشرفته آغاز شده، و گردشگران برای تعطیلات خود شروع به برنامهریزی کردهاند.
ایجاد صندوقی به ارزش 3 میلیون دلار به منظور سرمایهگذاری در پروژههای خاورمیانه در چهارچوپ تقویت همکاریهای منطقهای یکی از پیامدهای توافق ابراهیمی است که به نوبه خود تجارت منطقهای را تقویت و اجرای پروژهها را امکانپذیر میکند و همچنین از طریق دسترسی به برق مطمئن امنیت انرژی را افزایش میدهد.
انعقاد توافق صلح امارات با اسرائیل زمینه را برای پیوستن کشورهای دیگری به صلح با اسرائیل مهیا کرده؛ از جمله بحرین و سودان. به نظرتان کدام کشورها در آینده به روند صلح میپیوندند؟
در واقع نمیتوان پیشبینی کرد ولی تاکید میکنم که خاورمیانه به همکاری بیشتر و انجام اقدامات جسورانهتر در جهت تقویت صلح به شدت احتیاج دارد چون منطقه با چالشهای اقتصادی، سیاسی، زیستمحیطی، و امنیتی رو به روست که نیاز به همکاری دارد.
انعقاد توافق ابراهیمی یک نقطه شروع برای تحقق چشم انداز جدید آینده منطقه به شمار میرود. جان مردم عرب از درگیریهای منطقهای به لب رسیده و آرزو دارند در محیطی با ثبات، مرفه و آرام زندگی کنند. زمان حرکت در مسیر نزدیک کردن مردم منطقه به یکدیگر فرا رسیده است.
همانطور که شما گفتید که موضوع فلسطین در سیاست خارجی امارات همیشه در اولویت قرار دارد، پس شما چه میگویید به آنهایی که انعقاد این توافق را مورد انتقاد شدید قرار دادهاند؟
مردم فلسطین مستحق آن هستند که در صلح و امنیت و باعزت زندگی کنند. این توافق صلح تعهد عمیق و بلند مدت امارات نسبت به مردم فلسطین را تقویت و تاکید میکند بر اینکه ما از راه حل دو کشوری حمیات میکنیم که با رعایت قطعنامههای بینالمللی و ابتکار عمل صلح عربی تنها راه رسیدن به ثبات در منطقه است.
توافق صلح ابراهیمی از کسانی پرده برداشته که از مساله فلسطین به نفع خود سوء استفاده میکنند. نظرتان در این باره چیست؟
امضای توافق صلح که جامعه جهانی پشتیبان آن بوده زمینه را برای برقراری صلح مهیا کرده است. متوقف کردن اجرای طرح الحاق اراضی یکی از اصلیترین خواستههای ما در مذاکرات سه جانبه امارت، اسرائیل و امریکا بوده که ممکن است به برگزاری مذاکرات عمیق و جدی بین اسرائیل و فلسطین بینجامد که تنها دو طرف مسئول ازسرگیری روند صلح هستند.
شما قبلا گفتهاید که اتخاذ رویکردهای دیپلماتیک به ویژه در اوضاع کرونایی بیش از هر زمان دیگری مهم است. این امر چه تاثیری در شکل گیری روابط بینالملل دارد؟
در واقع اتخاذ رویکردهای دیپلماتیک بیش از هر زمان دیگری مهم است چون تنها راه غلبه بر همهگیری ویروس کرونا، همکاری بین کشورهای جهان است. در امارات افتخار میکنیم به ارسال کمکهایی به دیگر کشورها در راستای پشتیبانی از تلاشهای بینالمللی برای مهار ویروس کرونا و محدود کردن گسترش آن کردهایم؛ ویروسی که همه را وادار کرده که به راههای همکاری بشردوستانه بیندیشند و اینکه اطمینان بیایند که جامعه بینالمللی قادر است که با چالشهایی که جهان با آن رو به روست، کنار بیاید و موفق شود بر آن غلبه کند. بگذارید با اطمینان کامل به شما بگویم که ما قویتر از هر زمانی دیگر از بحران خارج میشویم.
جناب سفیر، مجله معروف آمریکایی تایم شما را به عنوان یکی از 100 شخصیت تاثیرگذار جهان معرفی کرده است. چیزی میخواهید در این مورد بگویید؟
در واقع باعث افتخار من بوده که مجله تایم از تلاشهایم قدردانی کرده است به ویژه تلاشهای کشور عزیزم در راستای شکل گیری چشم انداز جدیدی برای برقراری صلح در خاورمیانه. ولی قرار گرفتن نام من در لیست مجله تایم، بیش از چیزی است که لیاقتش را دارم. من به عنوان یک دیپلمات اماراتی افتخار میکنم به اینکه برای تقویت چشماندازی تلاش میکنم که کشورم در تحقق آن نقش به سزایی دارد. این قدردانی از تلاشهایی است که در راستای برقراری صلح به امید آینده بهتر صورت میگیرد.