گزارش تحلیلی| آیا القاعده حضور خود را در افغانستان تقویت میکند؟
براساس گزارش منتشر شده توسط لانگوار ژورنال، سازمان تروریستی القاعده ۸ اردوگاه آموزشی جدید، ۵ مدرسه مذهبی، یک انبار سلاح و خانههای امن در افغانستان افتتاح کرده که برای تسهیل رفت و آمد اعضای این سازمان به ایران و از ایران استفاده میشود.
این گزارش که توسط بیل روجیو، کارشناس ارشد بنیاد دفاع از دموکراسیها نوشته شده است، بر اساس ارزیابی تیم نظارتی و پشتیبانی تحلیلی سازمان ملل متحد که در ۲۹ ژانویه صادر شد، تهیه شده است.
تیم سازمان ملل دریافت که این کمپهای جدید القاعده در استانهای غزنی، لغمان، پروان و ارزگان قرار دارند و «برخی از آنها ممکن است موقتی باشند» و اشاره کرد که «روابط بین طالبان و القاعده همچنان نزدیک است.» این سازمان اکنون در ۱۰ استان از ۳۴ استان افغانستان کمپهای آموزشی راهاندازی کرده است.
در این گزارش آمده است که یکی از رهبران القاعده، معروف به حکیم المصری، مسئول اردوگاههای آموزشی و آموزش عناصر انتحاری برای طالبان پاکستان است.
علاوه بر این، گزارش منتشرشده نشان داد که القاعده پنج مدرسه دینی را در استانهای لغمان، کنر، ننگرهار، نورستان و پروان اداره میکند.
القاعده و ایران
بیل روجو روابط بین القاعده و ایران را با تمرکز بر خانههای امن واقع در استانهای مرزی افغانستان در مجاورت ایران و حرکت رهبران این سازمان بین دو کشور برجسته کرد.
وی بر اساس گزارش تیم ناظر سازمان ملل متحد گفت که القاعده خانههای امنی را برای تسهیل تردد اعضا بین افغانستان و ایران در هرات، فراه، هلمند و کابل حفظ میکند.
استانهای هرات، فراه و هلمند در مرز ایران قرار دارند و شنیدهها حاکی از آن است که رهبران القاعده در آنجا پناه گرفتهاند. بر اساس گزارش لانگوار ژورنال، تیم سازمان ملل بر سفر افراد «برای تسهیل تماس بین رهبر واقعی القاعده در ایران، سیفالعدل، و افراد ارشد این سازمان در افغانستان، از جمله عبدالرحمن الغامدی نظارت میکرد.»
زمانی که ایالات متحده ایمن الظواهری، یکی از بنیانگذاران این سازمان تروریستی را کشت، حداقل یک خانه امن القاعده در ژوئن ۲۰۲۲ در کابل کشف شد. الظواهری در حمله هوایی هواپیماهای بدون سرنشین که یک خانه امن توسط یکی از افراد سراجالدین حقانی، یکی از دو معاون امیر گروه طالبان و وزیر کشور فعلی در دولت کنونی طالبان را هدف قرار داد، کشته شد.
شبکه حقانی، وابسته به سراجالدین، پس از آن به دلیل ارتباط نزدیک با القاعده، به عنوان یک سازمان تروریستی خارجی طبقهبندی شد. سراگلدین و بسیاری از دستیاران ارشد او نیز توسط ایالات متحده به عنوان تروریستهای جهانی ویژه تعیین شدهاند.
روجو خاطرنشان کرد که حضور رهبران ارشد القاعده در داخل ایران طی سالها توسط دولت آمریکا در طبقهبندیهای بسیاری ثبت شده است. رهبران ارشدی که در داخل ایران فعالیت میکردند عبارتند از: عبدالرحمن المغربی، یاسین السوری، سعد بن لادن (اکنون متوفی) و مصطفی حمید.