درخواست الجابر و استیل از گروه ۲۰ برای ایفای نقشی پیشرو در اقدامات اقلیمی
رئیس منتخب کاپ۲۸ و دبیر اجرایی کنوانسیون چارچوب سازمان ملل متحد در مورد تغییرات آب و هوایی از گروه ۲۰ میخواهند که نقشی پیشرو در تلاشهای کاهش و سازگاری داشته باشند.
سلطان الجابر، وزیر صنعت و فناوری پیشرفته امارات متحده عربی و رئیس منتخب کاپ۲۸ و سیمون استیل، دبیر اجرایی کنوانسیون چارچوب سازمان ملل متحد در مورد تغییرات آب و هوا، بر لزوم ایفای نقش پیشرو کشورهای گروه ۲۰ در اقدامات اقلیمی، به ویژه در مسائل سازگاری و کاهش، تاکید کردند.
این مسئله در بیانیه مشترکی که آنها روز پنجشنبه در حاشیه نشست وزرای گروه ۲۰ در شهر چنای هند صادر کردند، عنوان شد و طی آن از کشورهای عضو این گروه خواستند تا برای دستیابی به نتایج و خروجیهای مثبت، در موضوع کاهش در طول کنفرانس کاپ۲۸ که امارات ۱۲۵ روز دیگر میزبان آن خواهد بود، کار را تشدید کنند.
این بیانیه نشان میدهد که حقایق علمی، نیاز به دستیابی به نتایج ملموس در موضوع کاهش در طول کاپ۲۸ را تایید میکند تا به کاهش قابل توجهی در انتشار گازهای گلخانهای کمک کرده و از پیشرفتهای به دست آمده در کنفرانسهای قبلی طرفین بهرهمند شود.
در این بیانیه همچنین از گروه ۲۰ خواسته شده تا در تلاشهای انجام شده در زمینههای علمی و عادلانه نقشی پیشرو داشته باشند و بدین ترتیب راه را برای دستیابی به نتایج مؤثر و ملموسی هموار کنند که به کشورهای در حال توسعه اجازه میدهد تا پایههای لازم برای دستیابی به یک هدف منطقی و تدریجی را در گذار مسئولانه و عادلانه در بخش انرژی ایجاد کنند.
در این بیانیه بر ضرورت تشدید اقدام مشترک و برداشتن گامهای لازم برای تسریع روند کاهش طبیعی و مورد انتظار مصرف سوختهای متعارف به شیوهای مسئولانه، عملی و سنجیده و همچنین تلاش برای ایجاد سیستم انرژی عاری از سوختهای فسیلی تا اواسط قرن حاضر، همزمان با تضمین امنیت انرژی و ارتقای توسعه پایدار اقتصادی و اجتماعی نیز تاکید شده است.
دو طرف همچنین بر نیاز به سه برابر کردن ظرفیت تولید منابع انرژی تجدیدپذیر و دو برابر کردن کارایی انرژی در تمام بخشهای اقتصادی تا سال ۲۰۳۰ تاکید داشتند.
نشست وزیران گروه ۲۰ در مورد انتقال در بخش انرژی که هفته گذشته در ایالت گوا هند برگزار شد، موضوع گذار در بخش انرژی و همسویی مسیرهای کاری فعلی با اهداف پاریس را مورد بحث و بررسی قرار داد، بدون اینکه خروجی آن از جمله اشاره روشن به ضرورت دستیابی به یک گذار جهانی مسئولانه، منطقی، عملی و عادلانه در بخش انرژی، گسترش اتکا به منابع انرژی تجدیدپذیر و پاک و کاهش تدریجی استفاده از سوختهای متعارف به شیوهای مسئولانه، عملی و مدبرانه باشد.
دو طرف ابراز امیدواری کردند که همکاری و پیشرفت به دست آمده توسط گروه ۲۰ منجر به نتایج قاطع در جریان کاپ۲۸ به نحوی شود که به نتایج جهانی پاسخ دهد و با بهرهمندی از برنامه اقدام برای یک گذار عادلانه در بخش انرژی که در کنفرانس کاپ۲۷ راهاندازی شد تا اطمینان حاصل شود که انتقال در بخش انرژی مسئولیتپذیر، منطقی و منصفانه است که شامل همه میشود، کسی را پشت سر نمیگذارد و قادر به حمایت از کشورهای در حال توسعه در چالشهای توسعهای است که با آن روبرو هستند.
دو طرف همچنین از کشورهای گروه ۲۰ خواستند تا تمرکز خود را بر اتخاذ یک چارچوب جامع و تعیین کننده برای هدف جهانی سازگاری افزایش دهند و صندوق ضرر و زیان و ترتیبات مالی آن را فعال کنند تا از رویکرد انسان محور در همه شرایط جوی اطمینان حاصل کنند.
در این بیانیه بر لزوم تأیید تعهد گروه ۲۰ برای فعالسازی صندوق درمان خسارات و ترتیبات مالی آن اشاره شد و خاطرنشان کرد که معیار و شاخص جاهطلبی، حمایت از جوامعی است که در برابر پیامدهای تغییرات اقلیمی آسیبپذیر هستند. زمانی که آنها به آن نیاز دارند و نه بعد از ۵ سال، تأکید میکنند که گروه ۲۰ باید نشانههای ملموسی از توانایی خود برای کمک به جوامع آسیبپذیرتر در برابر تأثیرات تغییرات آب و هوایی، به ویژه در کشورهای کمتر توسعه یافته و کشورهای جزیرهای کوچک در حال توسعه بیان کند.
در مورد نیاز به تامین مالی بیشتر برای اقلیم با شرایط امتیازی و با هزینه مناسب برای کشورهای در حال توسعه در جهت دستیابی به اهداف دستور کار ۲۰۳۰، دو طرف بر لزوم ایجاد تغییر اساسی در ترتیبات تامین مالی اقلیم برای تامین آن به میزان لازم تاکید کردند تا سازوکارها و سیستم کار خود را توسعه دهد و از جذب منابع مالی خصوصی در سطوح بیسابقه حمایت کند.
دو طرف همچنین از کشورهای گروه ۲۰ خواستند که بروزرسانی فوری تعهدات خود را اعم از مشارکتهای تعیینشده ملی، برنامههای سازگاری ملی یا تأمین مالی آب و هوا، از جمله افزایش قابل توجه مشارکتهای در نظر گرفته شده برای تکمیل صندوق آب و هوای سبز در راستای اهداف توافق پاریس در اولویت قرار دهند.
در پایان بیانیه، دو طرف تاکید کردند که نشست چنای باید نشانههای روشنی از داشتن اراده سیاسی برای شروع مسیر درست در جهت رسیدگی به پیامدهای تغییرات آب و هوایی و آغاز مرحله جدیدی از توسعه، بهویژه با راهاندازی قریبالوقوع فعالیتهای کاپ۲۸ ارائه کند.
آنها تاکید کردند که «نتایج این نشست باید ما را به هدف مورد نظر نزدیکتر کند و نیاز مبرمی به اتحاد تلاشهای رهبران جهان و تمرکز بر کار و دستاورد وجود دارد و انتظار میرود که گروه ۲۰ الگویی برای دیگر کشورها در این زمینه باشد.»