اختصاصی| کارشناسان حدود پاسخ آمریکا به حمله «برج ۲۲» را ترسیم میکنند
حادثه حمله به پهپاد در منتهیالیه شمال شرق اردن در یک سایت آمریکایی سوالات بسیاری را در مورد آینده درگیری و محدودیتهای واکنش واشنگتن که ایران را مسئول میداند، باز میکند.
آنچه این بار این نگرانیها را تشدید میکند، انتظاراتی است که ایالات متحده آمریکا پس از کشته شدن ۳ سرباز خود و زخمی شدن بیش از ۳۰ تن دیگر در حمله یک پهپاد، دارد.
این اولین بار است که این تعداد آمریکایی در حملهای کشته و مجروح میشوند که به وضوح در چارچوب حملات به سایتهای آمریکایی در منطقه، از زمان وقوع درگیری در غزه، در نزدیکترین نقطه به مرز اردن با سوریه انجام میشود.
حمله برج ۲۲ واقع در نزدیکی پایگاه التنف، یک مکان استراتژیک در نقطه ملاقات مرزهای اردن با سوریه و عراق را هدف قرار داد.
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا در اولین اظهارنظر خود «گروههای افراطی تحت حمایت ایران که در سوریه و عراق فعالیت میکنند» را متهم کرد که در پشت این حمله هستند و آن را «نفرتانگیز» توصیف کرد و متعهد شد که بدون هیچ جزئیاتی به این اتفاق پاسخ دهد.
ایران و گروهی که خود را «مقاومت اسلامی در عراق» میخواند، مسئولیت این حمله نپذیرفت و اتهام دخالت در آن را صراحتا رد کرد.
در همین زمینه، راجا طلب، روزنامهنگار اردنی در اظهاراتی به العین نیوز گفت: این اولین بار نیست که پایگاه التنف واقع در دورترین مرز اردن هدف قرار میگیرد، اما این اولین بار است که این تعداد تلفات داشته و باعث کشته شدن ۳ سرباز آمریکایی و زخمی شدن دهها تن از آنها شده است.
وی نتایج این حمله را «خطرناک» دانست و خاطرنشان کرد: مواد مورد استفاده پهپاد ممکن است از نوع جدید با اثربخشی و قدرت تخریب بیشتر باشد.
طلب ابراز نگرانی کرد که این منطقه به دلیل حضور پایگاهها و سربازان آمریکا با شبهنظامیان طرفدار ایران، چه در خاک سوریه و چه در عراق، به منطقه رویارویی آمریکا تبدیل شود.
در حالی که ایران دست داشتن در این حمله را تکذیب کرد، روزنامهنگار اردنی بر ادعای خود پافشاری کرد و گفت: «تهران مسئولیت این اقدام را بر عهده نگرفته و این کار را انجام نخواهد داد، اما نقش آن نیازی به تحلیل یا کار اطلاعاتی ندارد، زیرا حمایت تهران از شبهنظامیان در عراق و سوریه کاملا روشن و واضح است.»
وی بار دیگر تاکید کرد که «طرف ایرانی بطور مستقیم یا غیرمستقیم مسئول است، به نحوی که دولت آمریکا را بر آن داشت تا تهران را مسئول مستقیم این حمله بداند.»
روزنامهنگار اردنی درباره سناریوهای واکنش آمریکاییها با ابراز اعتقاد کامل در پاسخ آنها خاطرنشان کرد که دولت رییسجمهور جو بایدن، «نمیتواند اتفاقات رخ داده را نادیده بگیرد، زیرا ۳ کشته و دهها زخمی برجای گذاشتند.»
با این حال، او معتقد است که این حمله در داخل ایران نخواهد بود، بلکه ممکن است عملیات اطلاعاتی شامل انفجار یا ترور شخصیتی بدون اعلام آن باشد، یا حملاتی در خاک سوریه یا عراق با هدف قرار دادن نیروهای وفادار به تهران در این مناطق انجام شود.
اردن این حمله را که تروریستی توصیف کرده، محکوم کرد و تاکید داشت که «به مقابله با تهدید تروریسم و قاچاق مواد مخدر و سلاح از طریق مرز سوریه» به خاک خود ادامه خواهد داد.
اردن همچنین از طریق وزیر ارتباطات دولت و سخنگوی رسمی دولت، مهند موبدین، تأیید کرد که «با تمام عزم و قدرت با هر کسی که بخواهد به امنیت پادشاهی اردن حمله کند، مقابله خواهد کرد.»
در مقابل، خالد شنیکات، تحلیلگر سیاسی اردنی به العین نیوز گفت: «پادشاهی از آغاز جنگ غزه خواستار پایان آن بود و آن جنگ را یک مشکل بزرگ دانست و به جدیت آن پی برد، زیرا ادامه جنگ این درگیری به ویژه با توجه به عدم امکان حل و فصل مسائل نظامی در نوار غزه، این جنگ، تمام منطقه را تهدید میکند.
شانیکات با راجا طلب موافقت کرد که دولت آمریکا در پاسخگویی که مطابق انتظارات وی در سوریه یا عراق «قوی» خواهد بود، تأخیر نخواهد کرد.
وی افزود: اما اگر آمریکا موضوع را فیصله دهد و اسرائیل را برای توقف جنگ در غزه تحت فشار بگذارد، همه این موارد میتواند متوقف شود، زیرا ادامه آن ثبات کل منطقه را به خطر میاندازد.
دکتر محمدصادق اسماعیل، مدیر مرکز عربی مطالعات سیاسی، در اظهاراتی به العین نیوز، با توجه به احتمال حمله آمریکا به عمق ایران در واکنش به حمله خشونتبار در شمال شرقی اردن، احتمال این حمله را رد کرد. رویارویی مستقیم بین ایران و آمریکا وجود ندارد، زیرا پیامدهای آن خطرناک خواهد بود.
وی افزود: با توجه به این موضوع، پاسخ میتواند با هدف قرار دادن تسلیحات ایرانی در منطقه باشد و انتظار دارد در دوره آتی شاهد هدف قرار گرفتن برخی از چهرههای نزدیک به ایران یا زیرساختهای تسلیحاتی تهران در منطقه سوریه، عراق یا داخل فلسطین در کنار حوثیها باشیم.
آیا واشنگتن در داخل ایران پاسخ خواهد داد؟
مدیر مرکز عربی مطالعات سیاسی حمله واشنگتن به تاسیسات داخل خاک ایران را رد کرد.
بنابراین، با چشمانداز راجا طلب، روزنامهنگار اردنی و همچنین خالد شنیکات، تحلیلگر سیاسی، در میان انتظارات حمله خشونتآمیز که شبهنظامیان طرفدار ایران در منطقه را هدف قرار میدهد، مطابقت دارد.
از زمان آغاز جنگ غزه، در ۷ اکتبر، گروههای وفادار به ایران، تاسیسات نظامی آمریکا در عراق و سوریه را با هواپیماهای بدون سرنشین، موشک و گلولههای خمپاره هدف قرار دادند.
در میان این گروهها، «مقاومت اسلامی در عراق» که به نیروهای آمریکایی مستقر در عراق و سوریه حمله کرد، حضور دارد.