عفو بینالملل: افغانستان در آستانه فروپاشی است
سازمان عفو بینالملل درباره بروز «فاجعه انسانی» در افغانستان هشدار داده و خواستار فراهم برنامه فوری حمایتهای هدفمند بینالمللی برای این کشور شده است.
در بیانیه این سازمان که روز سهشنبه (۲ آذر) منتشر شده، آمده است که جامعه بینالمللی باید فورا محدودیتهای مالی موجود در افغانستان را که مانع ارایه خدمات بهداشتی، غذا و سایر خدمات ضروری میشود، کاهش دهد.
این سازمان با تاکید بر ضرورت تسریع کمکهای بشردوستانه به افغانستان برای جلوگیری از بحران فزایندهای که جان دهها میلیون نفر را تهدید میکند، افزود: «ترکیبی از تعلیق کمکهای خارجی، مسدودکردن داراییهای دولت افغانستان و تحریمهای بینالمللی بر طالبان، کشوری را که از سطح بالای فقر رنج میبرد، وارد یک بحران اقتصادی تمامعیار کرده است.»
عفو بینالملل به گزارش دفتر هماهنگی امور بشردوستانهی سازمان ملل استناد کرده و گفته است که ۲۲.۸ میلیون نفر در افغانستان با ناامنی غذایی حاد و گرسنگی مواجه اند.
گزارش عفو بینالملل با بیان اینکه بیش از ۲۲ میلیون نفر در افغانستان با ناامنی غذایی حاد و گرسنگی مواجه اند، گفت سطح فقر در افغانستان در حال حاضر ۷۲ درصد است و این میزان تا اواسط سال ۲۰۲۲ میلادی قرار است به ۹۷ درصد برسد.
این سازمان همچنین بیان کرد: «ناامنی غذایی حتا قبل از تسلط طالبان، افغانستان را تهدید میکرد، زیرا افغانستان تحت تأثیر چهار سال خشکسالی شدید، رکود اقتصادی و آوارگی گستردهی داخلی قرار گرفت. بیش از چهارمیلیون بیجاشده داخلی در سراسر افغانستان وجود دارد – بیش از ۵۷۰ هزار نفر از آنها از ماه ژانویه آواره شده اند – در شرایط ناامیدکنندهای زندگی می کنند.»
سازمان عفو بینالملل با اشاره به اینکه کمکهای بشردوستانه شاید برای مقابله با ابعاد بحرانی که افغانستان با آن مواجه است کافی نباشد، پیشنهاد کرد که تمام کمکها باید به دقت برنامهریزی و به موقع ارایه شود؛ زیرا دسترسی به بسیاری از مناطق افغانستان در طول زمستان «تقریبا» غیرممکن است.
با نزدیک شدن به فصل زمستان بسیاری از افغانها قادر به خرید کالاهای اساسی نیستند.
بر اساس ارزیابی دو نهاد سازمان ملل متحد، "سازمان جهانی غذا و کشاورزی (FAO)" و "برنامه جهانی تغذیه (WFP)"، که روز دوشنبه ۲۵ اکتبر (۳ آبان) انتشار یافت، بیش از نیمی از جمعیت افغانستان که حدود ۱۹ میلیون نفر را شامل میشود، به قدر کافی از مواد غذایی برخوردار نیست.
این دو نهاد تخمین میزنند که در ماه آینده نوامبر ۲۰۲۱ حدود ۲۳ میلیون زن و مرد و کودک در معرض "گرسنگی شدید" قرار خواهند گرفت.
در این میان، گزارشها حاکیست تعدادی از خانواده افغان مجبورند برای امرار معاش دختران خردسال خود را به مبلغ ۵۵۰ تا ۴۰۰۰ دلار بفروشند.