عضویت در بریکس برای ایران چه مزایایی دارد؟
پنج کشور عضو بریکس - برزیل، آفریقای جنوبی، هند، چین و روسیه در پایان نشست اخیر خود از پنج کشور جدید از جمله ایران، امارات و عربستان سعودی دعوت کردند عضو این بلوک شوند. اما عضویت در بریکس برای ایران چه مزیتی به دنبال دارد؟
کاظم جلالی، سفیر ایران در روسیه، میگوید عضویت ایران در بریکس بیانگر شکست طرح منزوی کردن ایران در عرصه بین المللی است.
به گفته جلالی، ایران میتواند از این پس با استفاده از ظرفیتهای داخلی بالای خود کنش و واکنش مناسب و بیشتری را با اعضای بریکس در تعاملات تجاری داشته باشد.
وی افزود: عضویت ایران در بریکس از چند جهت حاوی پیامهای مهمی است، یکی آنکه ایران قابل انزوا و تحریم نیست، دشمنان تلاش کردند در سالهای گذشته ایران را به شکل کشوری که به سمت انزوا پیش میرود نشان دهند.
سفیر ایران در مسکو به همشهری آنلاین گفت: حدود دو سال پیش بود که ایران عضو سازمان همکاری شانگهای شد و علی رغم آنکه برخی گمان نمیکردند که به این راحتی ایران عضو بریکس شود، این اتفاق هم افتاد.
وی تاکید کرد: گزاره مبنایی تشکیل سازمان بریکس این است که کشورهایی که به لحاظ اقتصادی دارای زیرساختهای قوی هستند به نوعی در کنار یکدیگر قرار بگیرند و بتوانند مبنای گستردهای را در عرصه اقتصادی به وجود آورند.
جلالی با تاکید بر اینکه ۵ کشور عضو گروه بریکس دارای مؤلفههایی از قدرت از جمله پهناوری سرزمینی، جمعیت، اقتصاد و ظرفیت بالای سیاسی در عرصه جهانی هستند، تصریح کرد: ایران که از ابتدا عزم و اراده جدی جهت مقابله با یک جانبهگرایی در نظام بینالملل داشته و دارد میتواند سهم عمدهای در پیشبرد اهداف اقتصادی و سیاسی سازمان بریکس داشته باشد.
او خاطر نشان کرد: ایران پس از عضویت در سازمان بریکس، هم میتواند در تعاملات بیشتر با قدرتهای نوظهور اقتصادی، توان اقتصادی خودش را افزایش دهد و از ظرفیت بزرگی که سازمان بریکس دارد در راستای تامین منافع اقتصاد ملی خود استفاده کند.
او افزود: از سوی دیگر باید به این نکته هم توجه کنیم که ظرفیت اقتصادی ایران هم بالاست چرا که ما شانزدهمین اقتصاد برتر در دنیا هستیم. مولفههایی از جمله ظرفیت بالای انرژی، تولیدات صنعتی و اقتصادی، ظرفیت مواد معدنی و موقعیت سوق الجیشی و ممتازی که ایران را در چهارراه ترانزیتی جهان قرار داده، میتواند نقش و جایگاه بالاتری را برای ایران در عرصه تبادلات تجاری ایجاد کند.
جلالی با اشاره به اینکه بسیاری از اهداف اقتصادی و سیاسی سازمان بریکس با سیاستهای ایران مشترک است، خاطرنشان کرد: عضویت ایران در بریکس بیانگر شکست طرح منزوی کردن ایران در عرصه بین المللی است و ما پس از این میتوانیم با استفاده از ظرفیتهای داخلی بالای خود یک کنش و واکنش مناسب و بیشتری را با اعضای بریکس در تعاملات تجاری داشته باشیم.