اردوغان یا قلیچداراوغلو؛ بهترین گزینه ریاست جمهوری ترکیه برای ایران کدام است؟
با نزدیک شدن به انتخابات حساس پارلمانی و ریاست جمهوری ترکیه در ۱۴ می رقابت بین احزاب «جمهوری خلق» و «امت» به بالاترین حد خود رسیده است.
رقابت احزاب «جمهوری خلق» و «امت» با نزدیک شدن به انتخابات حساس پارلمانی و ریاست جمهوری ترکیه در ۱۴ می به بالاترین حد خود رسیده است. این در حالیست که پایههای اقتدار حکومت رجب طیب اردوغان پس از دو دهه حکمرانی حزب عدالت و توسعه متزلزل به نظر میرسد.
احزاب مخالف امیدوارند با پیروزی در انتخابات و ورق زدن دوره جدیدی از سیاست در تاریخ ترکیه به قدرت حزب عدالت و توسعه به رهبری کمال قلیچداراوغلو پایان دهند.
کشور ترکیه تنها پیشبینی کننده انتخابات ۱۴ می نبود، بلکه همسایگان این کشور نیز سهمی داشتند. در این میان افکار عمومی و محافل رسانهای ایران در مورد مناسبترین گزینه برای ایران بین اردوغان یا قیلیچداراوغلو پرسیدهاند که کدامیک از آنها در انتخابات پیروز میشود.
رحمان قهرمان پور، استاد علوم سیاسی و کارشناس مسائل ترکیه، در خصوص پیامدهای انتخاب رجب طیب اردوغان یا قلیچداراوغلو به عنوان رئیسجمهور ترکیه به ویژه در رابطه با ایران گفت: «اردوغان از منظر سیاست خارجی به دنبال گسترش نقش و حضور ترکیه در منطقه و البته نظامی کردن حوزه سیاست خارجی و مداخله نظامی در سوریه و عراق و همچنین قفقاز و مدیترانه تلاش کرد. در مجموع اقدامات اردوغان و دولت او پیامدهای منفی برای ایران و تشدید رقابت منطقهای با تهران به همراه داشته است.»
وی افزود: «از سوی دیگر، جهتگیری حزب امت یا احزابی که به طور کلی در عرصه سیاست خارجی در مقابل اردوغان صف آرایی کردند، این بود که ترکیه دست از ماجراجویی سیاسی و نظامی خود بردارد و بیشتر توجه خود را معطوف به موضوع داخل کرده و برای کاهش تنش با همسایگان خود تلاش کند. حزب جمهوری خواه خلق معتقد به حفظ سنتهای آتاتورک در سیاست خارجی است و بر صلح در خارج از کشور و داخل تاکید دارد و از داود اوغلو به عنوان یک چهره فعال در جبهه مخالفان اردوغان که از ایده فقدان تنش با کشورهای همسایه حمایت میکند.
قهرمانپور تصریح کرد: اردوغان از منظر منطقهای خواهان تداوم حضور منطقهای ترکیه است و مخالفان و منتقدان او (احزاب مخالف) تمایل چندانی به افزایش حضور ترکیه در مناطق مرزی این کشور را ندارند.
وی افزود: اردوغان از منظر روابط با غرب با چالشهایی با قدرتهای غربی مواجه است. او میتواند به ایران در دور زدن تحریمها یا افزایش همکاری با تهران در موضوع سوریه و در محور آستانه کمک کند. در مقابل، مخالفت اردوغان در ترکیه بیشتر مطیع غرب برای نزدیک شدن ترکیه به اتحادیه اروپا و آمریکا است و وضعیت کنونی روابط ترکیه و غرب را کاملا رد میکند.
این کارشناس مسائل ترکیه گفت: اگر این حزب که اکنون کمال قلیچداراوغلو را به عنوان نامزد اصلی و حامی خود در انتخابات ریاست جمهوری آینده ترکیه انتخاب کرده، بتواند در انتخابات پیروز شود، انتظار میرود که روابط ترکیه با غرب را سریعتر بهبود بخشد. موضوعی که شاید ایران را راضی نکند و به نفعش هم نباشد.
این کارشناس معتقد است اگر هر یک از نامزدهای اصلی انتخابات ریاست جمهوری ترکیه انتخاب شوند، شاهد تغییر قابل توجهی در روابط ایران و ترکیه در سایر حوزهها به ویژه در زمینه همکاریهای اقتصادی نخواهیم بود.
رحمان قهرمانپور در پایان گفتگوی خود گفت: از مطالب گفته شده به این نتیجه میرسیم که ممکن است حزب مخالف اردوغان، یعنی ملت سکولار ترکیه و احزاب اپوزیسیون، تحت فشار غرب، روابط خود را با ایران کاهش دهد. بنابراین در خاتمه باید بگویم که پیروزی رجب طیب اردوغان در انتخابات ریاست جمهوری ترکیه در برخی موارد به نفع ایران و در مواردی دیگر پیروزی احزاب مخالف نیز به نفع ایران است. اما پیروزی اردوغان یا قیلیچداراوغلو برای ایران و روابطش با ترکیه تفاوت چندانی نخواهد داشت.