اوجگیری دنیای رمزارز؛ برادران بیتکوین از پیروزی ترامپ، هیجانزده شدند
پیروزی دونالد ترامپ نهتنها برای او بلکه برای صاحبین ارز بیتکوین هم رنگ و بویی از انتقام داشت، بطوریکه به محض مشخصشدن نتیجه انتخابات، قیمت بیتکوین، پرمعاملهترین ارز دیجیتال، ۱۰ درصد افزایش یافت.
در ۱۱ نوامبر، زمانی که جمهوریخواهان به کنترل کنگره نزدیکتر شدند، ارزش بیتکوین به رکورد ۸۹ هزار دلار رسید یعنی از اواسط اکتبر ۴۵ درصد افزایش یافت.
اما بیتکوین در این پیروزی تنها نیست. بدون احتساب استیبلکوینها، که برای جلوگیری از نوسانات قیمت طراحی شدهاند، ۲۰ سکه رمزنگاری برتر در هفته گذشته حتی سریعتر از بیتکوین افزایش یافتهاند.
ارز Dogecoin، یک سکه میم که اغلب توسط ایلان ماسک، یکی از مشاوران طرفدار ترامپ تبلیغ میشود، از روز انتخابات بیش از دو برابر شده است. ارزش بازار جهانی ارزهای دیجیتال برای اولینبار در ۱۲ نوامبر به ۳ تریلیون دلار رسید.
این یک بازگشت خیرهکننده از سال ۲۰۲۲-۲۳ است، زمانی که یک طوفان عالی باعث شد ارزهای دیجیتال از قلههایی که در دوران شیدایی سال ۲۰۲۱ به آن رسیده بودند سقوط کنند.
در آن زمان فدرال رزرو نرخهای بهره را با سرعتی تند افزایش میداد و تبی که در پی همهگیری کووید-۱۹ بازارها را فرا گرفته بود کاهش میداد.
سوءمدیریت و کلاهبرداری باعث شد چندین شرکت رمزنگاری که زمانی فوقالعاده شناخته میشدند، به ویژه FTX، یکی از بزرگترین صرافیهای ارزهای دیجیتال، سقوط کنند و کل صنعت را لکهدار کنند. ناظران مالی که در مورد سودمندی کریپتو تردید داشتند شروع به اعتراض کردند.
در اواخر سال ۲۰۲۳، زمانی که انتخابات مقدماتی ریاستجمهوری آمریکا مطرح شد، صنعت فرصتی برای تغییر وضعیت دید. در ماههای بعد، آقای ترامپ ثابت کرد که یک قهرمان بزرگ در حوزه ارزهای دیجیتال است.
او به صورت آنلاین، World Liberty Financial را که یک پروژه مالی غیرمتمرکز با حمایت خانوادهاش بود، تبلیغ کرد. او در گردهماییها قول داد که آمریکا را به «ابرقدرت بیتکوین جهان» تبدیل کند. لابیگران رمزارز بیش از ۱۰۰ میلیون دلار برای حمایت از نامزدهای دلسوز کنگره در طول چرخه انتخابات هزینه کردند.
نوع مبارزات انتخاباتی ترامپ که به شکوفایی مجدد بازارهای رمزارز منجر شده، یکی از دلایلی است که سرمایهگذاران رمزارز، بازگشت او به کاخ سفید را تشویق میکنند.
در ماه جولای، زمانی که آقای ترامپ در بزرگترین گردهمایی صنعت در جمعی از مردم خشمگین سخنرانی کرد، زمانی که او قول داد گری جنسلر، رئیس کمیسیون بورس و اوراق بهادار (SEC) را برکنار کند، صدای بلندترین تشویقها بلند شد. او سپس گفت: «از این پس قوانین توسط افرادی نوشته میشود که عاشق صنعت شما هستند، نه از صنعت شما متنفرند.» آقای ترامپ در واقع نمیتواند آقای گنسلر را بدون دلیل قبل از پایان دوره ریاستجمهوریاش، در سال ۲۰۲۶، برکنار کند، اگرچه مرسوم است که رؤسای SEC زمانی که رئیسجمهور جدید روی کار میآید، استعفا دهند.
خروج آقای جنسلر صنعت را از شر یک شرور کامل خلاص میکند. او در مورد شایستگیهای ارزهای دیجیتال متقاعد نیست. اخیراً در ماه اکتبر، او تردیدهایی در مورد اینکه آیا آنها هرگز ثبات و مقبولیت ارزهای سنتی را به دست خواهند آورد یا خیر، مطرح کرد. او دنیای کریپتو را مملو از کلاهبرداران و دزدها ترسیم کرده و فهرست بلندبالایی از شرکتهای رمزنگاری برجسته را به دادگاه برده است، از Kraken و Coinbase (دو صرافی ارزهای دیجیتال) گرفته تا Ripple (یک صادرکننده ارزهای دیجیتال) و کامبرلند DRW (یک کارگزار-فروشنده). این امر بسیاری از سرمایهگذاریهای رمزنگاری را مجبور به پرداخت هزینههای قانونی هنگفت و سرمایهگذاری هنگفت در رعایت قوانین کرده است. این مشکلات حقوقی و هزینههای مارپیچ، آینده این صنعت را نامعلوم کرده است.
در قلب جنگ صلیبی آقای جنسلر این بحث وجود دارد که بسیاری از ارزهای دیجیتال در واقع اوراق بهادار هستند، مقرراتی که در اختیار کمیسیون بورس و اوراق بهادار است و شرکتهایی که آنها را منتشر میکنند، تجارت میکنند یا برای فروش عرضه میکنند باید در کمیسیون ثبتنام کرده باشند.
ناشران و فروشندگان اوراق بهادار باید اطلاعات بیشتری را در اختیار رگولاتورها قرار دهند و از مشتریان محافظت بیشتری نسبت به آنچه شرکتهای دارایی دیجیتال میخواهند ارائه کنند. آنها ترجیح میدهند که ارزهای دیجیتال تحت یک رژیم سفارشی (و احتمالاً با لمس سبک) تنظیم شوند، یا به عنوان کالایی که توسط کمیسیون معاملات آتی کالا (CFTC) نظارت میشود.
تحت دولت دوم ترامپ، قوانین حاکم بر داراییهای دیجیتال ممکن است نهتنها ملایمتر، بلکه سازگارتر نیز باشد. در سالهای اخیر، SEC و CFTC مرتباً بر سر اینکه کدام داراییهای رمزنگاری تحت صلاحیت آنها قرار میگیرد، با هم درگیر بودهاند. برای مثال، هر دوی آنها در گذشته ادعای صلاحیت بر اتر، دومین ارز رمزنگاری محبوب را داشتند، اگرچه SEC در نهایت تسلیم شد (بیتکوین نیز یک کالا محسوب میشود).
شرکتهای رمزنگاری هم آقای جنسلر را متهم کردهاند که دائماً قوانین SEC را در مورد داراییهای دیجیتال تغییر میدهد.
به وضوح ممکن است بزرگترین جایزه پیشنهادی برای کسانی باشد که امیدوارند رمزارز را به طبقه دارایی مورد علاقه سرمایهگذاران نهادی بزرگ توسعه دهند، که در غیاب قوانین پایدار، تا حد زیادی از آنها دور ماندهاند.
اینکه آیا شفافیت به دست میآید هنوز مشخص نیست. آقای ترامپ در سال ۲۰۲۱ بیتکوین را «کلاهبرداری در برابر دلار» نامید.