آیا انگلیس پس از انقلاب ۱۹۵۲ قصد مداخله نظامی در مصر را داشت؟
اسناد بریتانیا نشان میدهند پس از انقلاب ۲۳ ژوئیه ۱۹۵۲ در مصر، لندن به دنبال جلب حمایت کشورهای غربی برای مداخله نظامی بینالمللی در مصر بوده است.
بر اساس اسنادی که گزیدههایی از آن در بیبیسی منتشر شده، لندن به سرلشکر محمد نجیب، فرمانده افسران آزاد، به صورت شفاهی و مستقیم هشدار داد که نیروهای خود را در مصر و خاورمیانه در حالت آمادهباش قرار دهد تا در صورت به خطر افتادن جان بریتانیاییها، اقدام کند.
به گفته همین منبع، این اسناد تأیید میکند که بریتانیا از جنبش افسران آزاد غافلگیر شده و هیچ اطلاعی از آنها و اهدافشان نداشته است.
کمتر از ۱۷ ساعت پس از آنکه محمد انور سادات، رئیس جمهور سابق مصر صبح روز ۲۳ ژوئیه بیانیه افسران را از رادیو خواند، کابینه بریتانیا جلسهای برگزار کرد و در آن وضعیت مصر مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
در صورتجلسه این نشست مشخص شد که کاردار بریتانیا در قاهره، اچ جی کرزول، نامهای از یکی عضو دولت سابق مصر دریافت کرده است که در آن آمده است این اقدام ژنرال نجیب «الهام گرفته از جنبشی است که با حمایت کمونیستها و اخوان المسلمین شکل گرفته و هدف آن استقرار یک رژیم انقلابی و ضد سرمایهداری است.»
به گزارش بی بی سی، این نشست که به ریاست وینستون چرچیل، نخست وزیر وقت بریتانیا برگزار شد، به این نتیجه رسید که این نامه «ممکن است مبالغهآمیز باشد»، اما «محتوای آن برای اینکه قرار دادن نیروهای انگلیسی در منطقه در حالت آماده باش توجیه داشته باشد کافی است».
در این نشست ترس از «ظهور تهدید یک دیکتاتوری کمونیستی» ابراز شد. وزرای شرکت کننده در آن موافقت کردند که «در آن صورت میتوانیم حمایت جهان آزاد را از انجام مداخله با هدف تضمین استقرار یک سیستم دموکراتیک دریافت کنیم.»
صورتجلسه این نشست همچنین نشان داد وزرای دولت «ضمن تاکید بر لزوم رعایت احتیاط موافقت کردند تا زمانی که خطری برای جان انگلیسیها وجود نداشته باشد، هرگونه حرکت نیروهای این کشور مداخله در امور داخلی مصر تلقی خواهد شد.»
در پایان، این جلسه تصمیم بر این شد که نیروهای انگلیسی حاضر در قاهره و اسکندریه در حالت آماده باش قرار گیرند تا در صورت به خطر افتادن جان انگلیسیها، پس از ۲۴ ساعت اخطار اقدامات لازم را صورت دهند.
به گزارش بی بی سی، در این نشست همچنین قرار بر این شد که نیروهای مستقر در منطقه کانال سوئز «در حالت آماده باش قرار گیرند تا ظرف ۴۸ ساعت پس از صدور اطلاعیه، به حرکت درآیند.»
علاوه بر این، دولت بریتانیا تصمیم گرفت «از طریق مجاری نظامی به ژنرال نجیب اطمینان غیررسمی بدهد که قصد مداخله ندارد مگر اینکه جان بریتانیاییها به خطر بیفتد».
مصر روز یکشنبه سالگرد انقلاب ۲۳ ژوئیه خود را جشن گرفت. این انقلاب سلطنت را در سال ۱۹۵۲ سرنگون و جمهوری مدرن را در این کشور ایجاد کرد.