ایرانیها بیشتر به کدام نوع سرطان مبتلا میشوند؟
بررسی آمارهای وزارت بهداشت ایران نشان میدهد سرطان نخستین عامل مرگ زودرس در این کشور است. اما ایرانیها بیشتر به کدام نوع از سرطان مبتلا میشوند؟
هرساله بیش از ۵۵ هزار نفر بر اثر انواع سرطان جان خود را از دست میدهند که ۳۴ هزار نفر آنها زیر ۷۰ سال و ۱۱ هزار نفر دیگر زیر ۵۰ سال سن داشتهاند.
با این وجود، برخلاف تصور رایج، متخصصان سلامت معتقدند ایران هنوز با سونامی سرطان مواجه نشده است.
دکتر اردشیر قوامزاده، پدر پیوند مغز استخوان در ایران، میگوید که نه تنها کشور با موج سرطان روبرو نیست، بلکه برخی سرطانها مانند سرطان مری و لنفوم معده حتی روند کاهشی دارند.
وی دلایل این کاهش را دسترسی به داروهای جدید، کنترل بهتر بیماری و افزایش آگاهی مردم عنوان میکند.
شرکتهای داروسازی ایرانی موفقیتهای خوبی در تولید داروهای سرطان داشتهاند و پزشکان نیز از درمانهای نوین مطلع هستند. همچنین با افزایش سطح تحصیلات، مردم اطلاعات بیشتری درباره بیماریها دارند و زودتر برای مراقبتهای بهداشتی اقدام میکنند.
در مقابل، سه سرطان ریه، پروستات و مغز استخوان روند صعودی دارند.
عامل اصلی افزایش سرطان ریه، مصرف دخانیات در میان مردان و زنان است. مصرف دخانیات در کشورهای پیشرفته با سختگیری بیشتری همراه است اما در ایران هنوز چنین وضعیتی وجود ندارد.
به گفته انجمن انکولوژی ایران، سرطانهای معده و روده نیز در ایران بسیار شیوع دارند.
دکتر قوامزاده تاکید میکند برای پیشگیری از سرطان، اصلاح سبک زندگی و تغذیه سالم ضروری است.
کاهش مصرف نمک، شکر، چربی و سیگار، انجام ورزش منظم و خوردن مواد غذایی ارگانیک از جمله راهکارهایی هستند که میتوانند از ابتلا به نیمی از سرطانها جلوگیری کنند.
البته وی نقش نظارت بیشتر متولیان حوزه سلامت را نیز در این زمینه مهم میداند.