آیا فرونشست زمین در دریای خزر حقیقت دارد؟
اظهار نظر رئیس مرکز تحقیقات راه مسکن و شهرسازی ایران درباره فرونشست دریای خزر در استان مازندران بسیاری از شهروندان ایرانی را نگران کرده است. اما این موضوع تا چه حد جدی است؟
مجتبی ذوالجودی، معاون محیطزیست دریایی سازمان حفاظت محیطزیست، معتقد است این موضوع در حد یک فرضیه است و چندان مطرح نیست.
وی تصریح کرد که فرونشست بیشتر ناشی از برداشت بیرویه آبهای زیرزمینی در مناطقی همچون فلات مرکزی است. البته نوسانات سطح آب دریای خزر در دهههای اخیر باعث شده تا گاهی ارتفاع آب بالا آمده و به زیرساختهای ساحلی آسیب برساند.
ذوالجودی همچنین ابراز نگرانی کرد که روند فعلی کاهش تراز آب دریای خزر، طولانیتر از دورههای گذشته شده است. علل این امر را خشکسالی، کاهش بارندگی و مدیریت نامناسب منابع آبی عنوان نمود.
به گفته وی، بیش از ۸۰ درصد آبهای دریای خزر از طریق رود ولگا تأمین میشود. بنابراین تصمیمات روسیه در مورد این رودخانه، تأثیر مستقیمی بر سطح آب دریا خواهد داشت. البته شرایط اقلیمی نیز عامل اصلی کاهش تراز آبی دریاست.
ذوالجودی تأکید کرد که همکاریهای بینالمللی و مشترک پنج کشور ساحلی دریای خزر برای مدیریت بهتر شرایط ضروری است. در همین راستا، طی یک سال گذشته جلساتی در این زمینه برگزار شده است.
معاون سازمان محیطزیست در پایان خاطرنشان کرد که با توجه به اعماق بیشتر دریای خزر در سواحل ایران، کاهش تراز آب برای ایران تهدید کمتری دارد.