خطر انقراض آبزیان شمال با افزایش آلودگی و کاهش سطح آب خزر

مسئله آلودگی آب و کاهش مداوم سطح آب در دریای خزر به یک چالش جدی در منطقه تبدیل شده و حیات آبزیان را با خطر جدی مواجه کرده است.
به گفته کارشناسان، ورود فاضلاب و افزایش میزان فسفات و نیترات در این دریاچه بزرگ، موجب نابودی زیستگاه و کاهش جمعیت گونههای آبزی از جمله فکهای خزری درحال انقراض شده است.
محمد ابراهیم رئیسی، یک کارشناس حوزه آب در گفتگو با خبرگزاری ایلنا، وارد شدن فاضلاب به دریای خزر را یکی از دلایل اصلی آلودگی این دریاچه عنوان کرد. او همچنین نبود شبکه جمعآوری و تصفیه فاضلاب در شهرهای ساحلی را مهمترین علت ورود پسابهای شهری به دریا برشمرد.
رئیسی با تاکید بر اینکه خزر در حال تبدیل شدن به یک "حوض مملو از آب آلوده و فاضلاب" است، از کاهش تعداد ماهیها و افزایش تعداد ماهیگیران خبر داد و این موضوع را تاثیرگذار بر صنعت شیلات خزر ارزیابی کرد.
علاوه بر آلودگی، کارشناس حوزه آب به مسئله کاهش سطح آب دریای خزر نیز اشاره کرد. طبق نتایج یک پژوهش که در نشریه "نیچر" منتشر شده است، سطح آب دریای خزر تا پایان قرن حاضر ۹ تا ۱۸ متر پایین خواهد آمد. این پژوهش که توسط دانشمندان آلمانی و هلندی انجام شده، آن را "تهدید زیستمحیطی" خوانده و هشدار داده در صورت ادامه این روند، ۳۴ درصد از سطح دریاچه خشک خواهد شد.
رئیسی به برخی از عوامل مؤثر بر کاهش سطح آب خزر اشاره کرد از جمله تغییرات اقلیمی، برداشت بیرویه از آبهای زیرزمینی و ساخت سدها. وی همچنین به آثار اقتصادی این پسروی آب، مانند تبدیل شدن خلیج گرگان به منشأ گرد و غبار که به استانهای ساحلی ضربه اقتصادی میزند، اشاره کرد.
این کارشناس معتقد است، کاهش آب و آلودگی دریای خزر، به ویژه برای گونههای در حال انقراض مانند فکهای خزری که در فصول گرم به شمال مهاجرت میکنند، تهدیدی جدی محسوب میشود و باید برای حفاظت از این اکوسیستم آسیبپذیر، اقدامات فوری صورت گیرد.