پدیدههای اقلیمی شدید و شگفتانگیز در سراسر آفریقا
اجلاس آب و هوای آفریقا که از امروز دوشنبه در نایروبی، پایتخت کنیا آغاز میشود، بر چگونگی سازگاری این قاره با شرایط آب و هوایی، متمرکز خواهد بود.
نایروبی، پایتخت کنیا، امروز دوشنبه اولین اجلاس آب و هوا در آفریقا را آغاز میکند تا رهبران آفریقا در مورد حرکت به سمت انرژی سبز و تعیین اولویتهای این قاره در اجلاس جهانی آب و هوا کاپ۲۸ که اواخر امسال در امارات متحده عربی برگزار میشود بحث کنند.
این اجلاس که به مدت ۳ روز ادامه خواهد داشت، قرار است بر موضوعات راههای پیشبرد پروژههای انرژیهای تجدیدپذیر و تامین مالی برای تلاشها در جهت مقابله با تغییرات اقلیمی متمرکز باشد.
قابل ذکر است که کشورهای آفریقایی در حالی که از پیامدهای تغییرات آب و هوایی به شدت آسیب میبینند، درصد کمی در انتشار کربن و این تغییرات سهم دارند.
دانشمندان میگویند تغییرات آب و هوایی باعث میشود که رویدادهای شدید آب و هوایی شدیدتر و سریعتر شوند.
در اینجا چند نمونه از رویدادهای آب و هوایی بیسابقه در آفریقا در سالهای گذشته آورده شده است:
خشکسالی در شاخ آفریقا
اتیوپی، کنیا و سومالی پنج فصل متوالی بدون باران از سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۲ را سپری کردند و شاخ آفریقا بدترین خشکسالی را در چند دهه اخیر تجربه کرد.
برنامه جهانی غذا اعلام کرد که خشکسالی، بخشهایی از سومالی را به آستانه قحطی رسانده و بیش از ۲۳ میلیون نفر در سراسر کشور، از گرسنگی شدید رنج میبرند.
زمانی که بارانهای مورد انتظار در ماه مارس در سومالی آمد، بهطور غیرمعمولی، شدید بود و باعث سیلهای ناگهانی شد که خانهها و زمینهای کشاورزی را زیر آب برد، دامها را از بین برد و مدارس و مراکز بهداشتی را تعطیل کرد.
طوفان فردی
طوفان فردی یکی از مرگبارترین طوفانهایی است که در دو دهه گذشته آفریقا را درنوردیده است. این طوفان در اواخر فوریه مالاوی، موزامبیک و ماداگاسکار را متحمل خسارات فراوانی کرد و گفته میشود که در ماه مارس دوباره بازمیگردد.
طوفان فردی که بیش از یک ماه به طول انجامید، ممکن است طولانیترین طوفان استوایی ثبت شده باشد. ویرانی و جاری شدن سیل ناشی از طوفان بیش از هزار نفر را کشت و صدها هزار نفر را مجبور به تخلیه خانههای خود کرد.
سیل در غرب آفریقا
کشورهای آفریقای مرکزی و غربی یکی از بدترین بلایای سیل را در سال ۲۰۲۲ تجربه کردند. سازمان ملل گفت که بیش از ۱۵۰۰ نفر در ۲۰ کشور جان خود را از دست داده و ۳.۲ میلیون نفر نیز آواره شدهاند.
بارانهای شدید و سیلها همچنین محصولات کشاورزی را به مساحتی بالغ بر ۳.۹۵ میلیون هکتار از زمینهای کشاورزی از بین برد.
نیجریه، چاد و جمهوری دموکراتیک کنگو از جمله کشورهایی بودند که بیشترین آسیب را از این فاجعه دیدند.